Μακελειό στην εκπαίδευση προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος. Υπό τον τίτλο «εξορθολογισμός δαπανών», ο υπουργός Παιδείας ανήγγειλε εκτεταμένες συγχωνεύσεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ υπό αίρεση τελεί το σύστημα δωρεάν διανομής βιβλίων και συγγραμμάτων.
Πάει το σχολείο της γειτονιάς
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», ανακοίνωσε μέτρα που.....
δικαιώνουν όσους λένε ότι όσα έχουμε δει και ζήσει μέχρι σήμερα δεν είναι τίποτα. Αναλυτικότερα ο υπουργός ανακοίνωσε νέο τσουνάμι συγχωνεύσεων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι συγχωνεύσεις θα είναι της τάξης του 10%, δηλαδή 1.500 σχολεία!
Μετά το τσουνάμι των 1.900 συγχωνεύσεων της εποχής Διαμαντοπούλου, όταν σε μεγάλο βαθμό έκλεισαν σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η δεύτερη φάση θα χτυπήσει στην καρδιά. Θα κλείσουν σχολεία όχι με λίγους μαθητές, όπως υποστήριξε ο Κ. Αρβανιτόπουλος, αλλά θα μπει λουκέτο στο σχολείο της γειτονιάς. Πίσω από τον νέο αφανισμό είναι η «ορθολογική τοποθέτηση» του διδακτικού προσωπικού. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, δεν είναι δυνατόν με τόσους εκπαιδευτικούς να έχουμε κενά. Σε ένα δίμηνο, δηλώθηκε, θα έχει εξορθολογιστεί το σύστημα.
Για τους εκπαιδευτικούς αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν -όσοι κριθούν επαρκείς από την αξιολόγηση- να πάρουν τα όρη τα άγρια βουνά, να πάνε, δηλαδή, εκεί που θα τους στείλει η υπηρεσία, εάν προκύψει από τις συγχωνεύσεις ότι περισσεύουν.
Για τους μαθητές σημαίνει περισσότερα παιδιά σε κάθε τμήμα, ποδαρόδρομος αν μιλάμε για σχολεία των αστικών κέντρων και χιλιόμετρα στο πούλμαν αν μιλάμε για σχολεία της περιφέρειας. Και αυτό όταν η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διασφαλίσει τη μεταφορά των παιδιών που ανάγκασε να μετακινούνται οδικώς, κλείνοντας τα σχολεία της περιοχής τους ή του χωριού τους. Νομίζω, είπε ο υπουργός ότι «εξευρέθη λύση για φέτος» στο πρόβλημα της μεταφοράς.
Νέο πετσόκομμα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Οι συγχωνεύσεις θα είναι καταιγιστικές και στην ανώτατη εκπαίδευση, όπου, όπως δήλωσε ο Κ.Αρβανιτόπουλος, «πάμε σε νέα μείωση των επιχορηγήσεων». Ο υπουργός Παιδείας συνέδεσε απόλυτα τις συγχωνεύσεις και τη νέα μείωση των δαπανών με τα συμβούλια διοίκησης. Μέσω αυτών φιλοδοξεί να περάσει το πετσόκομμα τμημάτων και ιδρυμάτων, ώστε «το επόμενο μηχανογραφικό να είναι εντελώς διαφορετικό» από τα προηγούμενα.
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι με την ηλεκτρονική ψήφο πιστεύει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του νόμου, προκειμένου να προχωρήσει στον «εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας». Επίσης ετοιμάζεται το πλαίσιο που θα στηρίξει νομοθετικά την εξοικονόμηση πόρων στα πανεπιστήμια σε συνδυασμό με τη μείωση της επιχορήγησης.
«Μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, «θα έχουμε οδικό χάρτη όσον αφορά την τήρηση και την τέλεση των προϋπολογισμών, ορισμένες αρχές με τις οποίες θα εξασφαλίσουμε τη χρηστή διαχείριση και την εξοικονόμηση πόρων, διότι θα πάμε σε μείωση των επιχορηγήσεων». Να λοιπόν γιατί τέτοια πρεμούρα με την εφαρμογή του νόμου και τα συμβούλια διοίκησης. Ποια Σύγκλητος, ποια πρυτανική αρχή, θα δεχόταν να υπογράψει την καταδίκη του Πανεπιστημίου για να ευχαριστηθούν η τρόικα και η κυβέρνηση;
Δανεικά και χρεωμένα
Τρίτον, τα σχολικά βιβλία δεν θα ανήκουν πλέον στον κάθε μαθητή, αλλά θα είναι δανεικά. Στο τέλος του χρόνου θα επιστρέφονται για επανάχρηση, ενδεχομένως τριετίας, και όποιος δεν το εφαρμόσει θα έχει οικονομικές κυρώσεις. Σύμφωνα με τον Κ. Αρβανιτόπουλο, η επιστροφή «θα περάσει διότι θα το χρεώνεται η κάθε οικογένεια». Όποιος, δηλαδή, δεν επιστρέψει, θα πληρώσει, και μάλιστα ένα αρκετά μεγάλο ποσό, καθώς είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί και άλλο το κόστος των βιβλίων.
Ο υπουργός Παιδείας ανήγγειλε ότι «θα υπάρχει μια μεμβράνη σε κάθε σελίδα των βιβλίων, ώστε να μην μουτζουρώνεται, και στο τέλος της χρονιάς, με ευταξία, να παραδίδονται στους επόμενους». Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, η μεμβράνη αυτή δεν κοστίζει τίποτα». Σύμφωνα με τα βιβλιοπωλεία που αναλαμβάνουν να κάνουν «ντύσιμο» των βιβλίων, τα εξώφυλλα σε κάθε βιβλίο χρεώνονται με ένα ευρώ.
Πάντως, ο Μάκης Λυκόπουλος, πρώην στέλεχος του καταργημένου Οργανισμού Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων, δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει τίποτα παρόμοιο και πρόσθεσε με νόημα ότι, εκτός των άλλων, τα σχέδια του υπουργείου, αν πραγματοποιηθούν, θα κάνουν κακό και στο περιβάλλον, παράγοντας τόνους μη ανακυκλώσιμων σκουπιδιών.
Να σημειωθεί ότι ο όλος σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας θα επιφέρει και ένα πρόσθετο βάρος στους μαθητές, δεδομένου ότι στα βιβλία δεν σημειώνουν μόνο, αλλά λύνουν και ασκήσεις. Μήπως το επόμενο βήμα είναι και δηλώσεις για το ποιος θέλει να τα κρατήσει και άρα να τα αγοράζει από την αρχή και να ξεμπερδεύει; Μήπως να το έλεγαν πριν τα πλαστικοποιήσουν και ανεβάσουν και το κόστος; Πέρα από τα αστεία, όλα αυτά προοιωνίζονται την κατάργηση της δωρεάν διανομής βιβλίων, είναι ένα ακόμα βήμα στην αλυσίδα των περικοπών και των καταργήσεων που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.
Εξορθολογισμό και των συγγραμμάτων ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας. Όπως είπε, θα υπάρχουν συγγράμματα, αλλά να είναι στο κόστος που πρέπει. Στην πραγματικότητα η ύπαρξη συγγραμμάτων θα περιορίζεται στις βιβλιοθήκες, διότι ήδη έχει εγγραφεί στο μαύρο πακέτο Στουρνάρα «εξοικονόμηση» από τα συγγράμματα της τάξης των 35 εκατ. ευρώ. Η εξοικονόμηση αυτή ισοδυναμεί σχεδόν με κατάργηση των συγγραμμάτων.
http://ksipnistere.blogspot.gr/2012/10/t-10.html