Στην αφαίρεση 4,5 δισ. ευρώ από συντάξεις, εφάπαξ που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί από το Δημόσιο και τα Ταμεία και κυρίως τα επιδόματα πρόνοιας οδηγεί το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστεί τη διετία 2013-2014 προκειμένου η χώρα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να υπερκαλύπτουν τα έξοδα χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι του χρέους).
Μετά τη χρεοκοπία του Δημοσίου και τη βαθιά παρατεταμένη ύφεση που στερεί πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία έρχονται νέες περικοπές για όλους τους συνταξιούχους που εισπράττουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ τον μήνα και όλους τους ασφαλισμένους που περιμένουν να βγουν στη σύνταξη, καθώς ο κοινωνικός προϋπολογισμός προσαρμόζεται κι αυτός στα νέα δεδομένα που ακυρώνουν πολλά «κεκτημένα» των προηγούμενων δεκαετιών.
Οι μεγαλύτερες όμως περικοπές έρχονται για όλους όσοι εισπράττουν από το Δημόσιο ή τα Ταμεία επιδόματα, από το ΕΚΑΣ ως τα πολλαπλά βοηθήματα για το τρίτο, τέταρτο ή περισσότερα παιδιά, τα οποία καταβάλλονται από τον ΟΓΑ χωρίς οι ως σήμερα δικαιούχοι να έχουν πληρώσει εισφορές.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει συγκεντρώσει τις προτάσεις περικοπής των δαπανών (πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που αλλάζουν τον ασφαλιστικό χάρτη) όλων των υπουργείων προκειμένου να καταρτίσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ξεκινά το 2013 και θα ολοκληρωθεί το 2016.
Το πακέτο των μέτρων θα το παραδώσει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με τη σειρά του θα συγκαλέσει το συμβούλιο των αρχηγών, οι οποίοι έχουν πάρει ήδη την πρώτη γεύση των επώδυνων αποφάσεων που θα κληθούν να συνυπογράψουν και να ψηφίσουν στη Βουλή.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρέδωσε παραμονή Δεκαπενταύγουστου τις τελικές προτάσεις του με εναλλακτικά σενάρια αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δραστικών περικοπών στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως οι πρόωρες συντάξεις και τα συνταξιοδοτικά επιδόματα στις ανύπανδρες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, αλλά κυρίως περικοπών των δαπανών πρόνοιας.
Μοναδικό κριτήριο είναι να τηρηθεί η αρχή της ανταποδοτικότητας για τους ασφαλισμένους που έχουν καταβάλει εισφορές. Διαφορετικά οι αποφάσεις θα προσληφθούν και θα καταπέσουν στη Δικαιοσύνη, αφού παραβαίνουν βασικές αρχές και κανόνες της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Αλλωστε, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των κατηγοριών που πλήττονται είναι οι νομικοί και οι δικαστικοί.
Και νέα μείωση στο εφάπαξ
Στο τραπέζι η πλήρης κατάργηση των δώρων
Στο «τραπέζι» είναι η κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων.
Πρόκειται για ένα μέτρο από το οποίο μπορεί να προκύψει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος, όπως σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο, η υιοθέτηση του οποίου όμως είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις.
Πάντως επειδή, σύμφωνα και με τις συστάσεις της τρόικας, πρέπει να μειωθεί εκ νέου σημαντικά η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι η ρύθμιση που θα βάζει τέλος στα δώρα θα συμπεριληφθεί στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Να υπενθυμίσουμε πως μετά τις περικοπές των δώρων το 2010 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα αδείας. Δηλαδή 1.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο.
Η κατάργηση των επιδομάτων αυτών μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση της τάξης των 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Πρόκειται όμως για ένα «οριζόντιο» μέτρο, με το σκεπτικό ότι αφενός αφορά όλους τους υπαλλήλους και αφετέρου δεν προβλέπεται κλιμάκωση κατά την εφαρμογή του.
Με την υλοποίηση του μέτρου, 1.000 ευρώ τον χρόνο θα χάσει ένας υπάλληλος με μηνιαίες αποδοχές 900 ευρώ και το ίδιο ποσό θα απολέσει και ένας υπάλληλος με αποδοχές 1.600 ευρώ τον μήνα.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως είναι μονόδρομος ο περιορισμός της μισθολογικής δαπάνης, μιλούν για «ήπια μείωση» και προσθέτουν ότι τα περιθώρια παρεμβάσεων στον βασικό μισθό είναι εξαιρετικά περιορισμένα μετά και την υιοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου.
Πάντως, μέχρι τελευταία στιγμή αναζητείται η φόρμουλα για τις παρεμβάσεις στις αποδοχές, με δεδομένο ότι τα τελευταία δύο χρόνια μετρούν απώλειες που κυμαίνονται μεταξύ 30% και 48%.
Και νέα μείωση στο εφάπαξ
Μαχαίρι θα μπει στο εφάπαξ σε 23 Ταμεία πρόνοιας που χορηγούν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές που έχουν εισπράξει από τους ασφαλισμένους. Επιπλέον προωθείται ρύθμιση για την επιβολή ειδικής εισφοράς στις συντάξεις σε όσες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι πήραν υψηλότερο βοήθημα.
«Μοντέλο» για τις αλλαγές θα αποτελέσει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου έχει ήδη αποφασιστεί η περικοπή κατά 22,67% του βοηθήματος. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση, καθώς πέρσι τον Νοέμβριο το εφάπαξ στον δημόσιο τομέα είχε μειωθεί κατά 20%.
Οσον αφορά στην ειδική εισφορά στις συντάξεις πληροφορίες αναφέρουν πως θα κυμαίνεται από 1% έως 2% και τα χρήματα θα πηγαίνουν για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το αν η εισφορά θα επιβληθεί σε όσους βγήκαν στη σύνταξη τα τελευταία έτη (π.χ. μετά το 2009) ή θα αφορά και παλαιότερους συνταξιούχους.
Περικοπές στο εφάπαξ θα υπάρξουν και σε άλλα 22 Ταμεία πρόνοιας τα οποία χορηγούν έως και 83% υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Μεταξύ άλλων πρόκειται για τα Ταμεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργοληπτών, των υπαλλήλων του ΙΚΑ, των κληρικών, των υπαλλήλων των φαρμακευτικών εργασιών και των δημοτικών υπαλλήλων.
Σημειώνεται πως η σύνδεση εισφορών και παροχών αναμένεται να επεκταθεί και στα μερίσματα που καταβάλλονται σε ασφαλισμένους.
- Στα 65 αλλά με 20ετία Η σύνταξη στα 65 με 20 έτη ασφάλισης αντί 15 θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά, ώστε να αποφευχθεί γενικότερη αύξηση του ορίου στα 66 ή 67 έτη