Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Ο κύβος ερρίφθη...

Με τις τελευταίες κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η προεκλογική...
Ο κύβος ερρίφθη...
περίοδος και την Κυριακή 6 Μαΐου 9.850.802 εκλογείς καλούνται να ρίξουν την ψήφο τους στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης.


Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να είναι το ποσοστό της αποχής, η εκλογική συμπεριφορά των νέων ψηφοφόρων, των γυναικών και των συνταξιούχων, καθώς και το αποτέλεσμα στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.


Η αποχή στις εκλογές του 2009 ήταν 29,5%, αυξημένη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2007. Αλλά ακόμα και αυτά τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά είναι μικρότερα από την αποχή των ευρωεκλογών του 2009 (47,46%) και των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010 (39,12% την πρώτη Κυριακή και 53,32% τη δεύτερη).


Η «συμπεριφορά» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών αποτελεί άλλο ένα παράγοντα που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. Η πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια είναι η Β΄Αθηνών, στην οποία θα ψηφίσουν 1.410.493 εκλογείς, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος.


Το αποτέλεσμα της κάλπης από την άλλη πλευρά επηρεάζεται από τη «συμπεριφορά» των νέων ψηφοφόρων (359.959 θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις 6 Μαΐου), αλλά και κυρίως από τη «συμπεριφορά» των γυναικών (5.079.425 σε σύνολο 9.850.802 εκλογέων) και των συνταξιούχων που, μαζί, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.



Μάχη για συσπείρωση



Προτού πέσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας, οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν τις τελευταίες εμφανίσεις τους και έστειλαν ο καθένας τα δικά του μηνύματα στο εκλογικό σώμα.


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς έδωσαν την ύστατη μάχη για να πείσουν τους αναποφάσιστους και να σταματήσουν τη διαρροή ψηφοφόρων τους προς τα άλλα κόμματα.


«Την Κυριακή κρίνονται όλα. Η μοίρα του λαού μας, η παραμονή στην Ευρώπη και στο ευρώ», επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλος ζητώντας την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε πρώτο κόμμα, ώστε να είναι σε θέση να διαδραματίσει το ρόλο του εγγυητή και καταλύτη των εξελίξεων, όπως είπε.


Υποστηρίζοντας ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να παρέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στα άλλα κόμματα λέγοντας «όχι στη τζάμπα πολιτική της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, των ψευδαισθήσεων, των ψεύτικων υποσχέσεων».


Σε μια τελευταία προσπάθεια συσπείρωσης ο κ. Βενιζέλος προέτρεψε «Δώστε ηχηρή απάντηση στους αλαζόνες που πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Δώστε ηχηρή απάντηση στους ανιστόρητους που νομίζουν ότι 'τελειώνουν' με τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη».


Ο Αντώνης Σαμαράς ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην Αλεξανδρούπολη, θέλοντας να δείξει ότι είναι κοντά στους ακρίτες και να στείλει το μήνυμα στους κατοίκους των αστικών κέντρων ότι στην κορυφή της ατζέντας της ΝΔ παραμένει το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.


Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα σενάρια συγκυβέρνησης λέγοντας: «Κάποιοι πιέζουν να 'συγκυβερνήσουμε' με το ΠΑΣΟΚ. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε! Και δεν συμφέρει τον Ελληνικό λαό να γίνει τέτοια 'συγκυβέρνηση'! Συμφέρει μόνο το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, για να 'πέσει στα μαλακά'».


Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε επίσης από τους πολίτες να ψηφίσουν πολιτική σταθερότητα και να δώσουν εντολή να αλλάξουν όλα. «Αλλά με σταθερότητα. Χωρίς σταθερότητα, δεν κινδυνεύει η επόμενη κυβέρνηση. Κινδυνεύουν τα πάντα!» είπε.



Για προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας την Παρασκευή σε συγκέντρωση ξενοδοχοϋπαλλήλων. H γγ του ΚΚΕ επιτέθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη θέση του ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το μνημόνιο.



«Όσα χρόνια πολιτεύομαι δεν έκανα κακό στην πατρίδα μου δεν είπα ποτέ ψέματα. Δείτε γύρω σας. Γεμίσαμε προδότες ψεύτες και κλέφτες. Αλλά δεν είναι αυτός ο Έλληνας» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στο ΣΕΦ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επιτέθηκε κατά των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου και είπε ότι το κόμμα του είναι η δύναμη που εγγυάται την σταθερότητα την επόμενη μέρα.



Βέβαιος πως το εκλογικό σώμα θα επιβάλλει τελικά τη συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς εμφανίσθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πολυπληθούς προεκλογικής του ομιλίας στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου εξαπέλυσε επίσης επίθεση κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.



Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, που περιόδευσε στην Κρήτη, σε δηλώσεις του είπε ότι αν οι πολίτες τού δώσουν τη δύναμη, το κόμμα του θα αξιοποιήσει την εντολή που θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις προτάσεις του ετοιμάζει την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη.


Την απάντησή του σε όσους χαρακτηρίζουν «επικίνδυνους» τους Ανεξάρτητους Έλληνες έδωσε ο Πάνος Καμμένος στην τελευταία του προεκλογική ομιλία στη Διονυσίου Αεροπαγίτου. «Είναι ότι μας λένε ότι είμαστε επικίνδυνοι. Ναι, λοιπόν, είμαστε επικίνδυνοι. Είμαστε πολύ επικίνδυνοι γι' αυτούς οι οποίοι έκλεψαν τους Έλληνες. Είμαστε πολύ επικίνδυνοι γι' αυτούς που υποθήκευσαν την Ελλάδα. Είμαστε πολύ επικίνδυνοι γι' αυτούς που κλέβουν τα όνειρα των παιδιών μας» δήλωσε.


Αισιόδοξη για το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίσθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας την Παρασκευή σε ειδική εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τους, απ' όπου δήλωσε ότι η ψήφος στο κόμμα της αποτελεί μια έξυπνη ψήφο. Η κ. Μπακογιάννη επέλεξε να κλείσει την προεκλογική εκστρατεία απευθυνόμενη στους νέους γιατί -όπως είπε- η δική τους κυρίως ζωή κρίνεται αυτή την εποχή και μέσα από αυτούς σε κάθε γονιό που ανησυχεί για το δικό τους μέλλον.



Την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας από τις προοδευτικές δυνάμεις που θα συμφωνήσουν σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα τόνισε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη από τη Λάρισα όπου περιόδευσε.



«Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε συμπληρωματική δύναμη κανενός. Θέλουμε να είμαστε μέρος μιας εναλλακτικής πλειοψηφίας και σε κυβερνητικό επίπεδο, προϋπόθεση είναι όμως μια προγραμματική συμφωνία που θα δίνει πραγματική διέξοδο» επισήμανε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, υποψήφιος Επικρατείας και συνεπικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πρασίνων, στη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη.



Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για «άκρατη εξουσιολαγνεία» και «αμετροέπεια», εξαπέλυσε ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, διά του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος.

Με μια ωριαία ταινία που πρόβαλε η ΕΤ1, με πρωταγωνιστές τον Στέφανο Μάνο και τους υποψηφίους της Δράσης, σε ζωντανό διάλογο για τα καυτά προβλήματα της χώρας, σκηνοθετημένη αφιλοκερδώς από τους Νίκο Περράκη και Απόστολο Δοξιάδη, έκλεισε η προεκλογική εκστρατεία της Δράσης και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας του Γρηγόρη Βαλλιανάτου.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=42445&categories_id=69