Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Επιστροφή Καραμανλή: Standard!

Γράφει ο
Κώστας Παναγόπουλος
Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα μόνο ένα σίγουρο υπάρχει για την Ελλάδα του απώτερου μέλλοντος. Η επιστροφή Καραμανλή είναι το μόνο “standard”.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει σκοπό να επιστρέψει σύντομα, ότι έχει σχέδιο, ότι θα εκβιάσει καταστάσεις, ότι κάθεται εκεί στη γωνία του και περιμένει την πρώτη φουρτούνα για να στήσει ανταρσία στο καράβι. Αλλά όταν σε θέλουν οι πολλοί, όταν ο λαός σε αγαπάει, δεν έχεις ανάγκη από τέτοια. Ούτε έχεις ανάγκη από σχέδια, ούτε χρειάζεσαι κάποιο χρονοδιάγραμμα.   

Ο Κώστας Καραμανλής υπονομεύτηκε όσο λίγοι πρωθυπουργοί στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία. Υπονομεύτηκε με σκάνδαλα που δεν ήταν σκάνδαλα και φαίνεται ότι δέχτηκε την ανηλεή επίθεση του ξένου παράγοντα. Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι κάποιοι ενοχλούνταν σφόδρα με τη θαυμαστή επιμονή Καραμανλή να λέει ΟΧΙ - και πάλι ΟΧΙ! - σε κρίσιμα ερωτήματα εθνικών επιλογών.

Ο Κώστας Καραμανλής αγαπήθηκε για πολλά χαρακτηριστικά του. Πρωτίστως για την ένταση που έβγαζε στις ομιλίες τους. Οι ομιλίες του πρώην Πρωθυπουργού δεν είχαν ιδιαίτερο λογοτεχνικό χρώμα, όπως έχουν σήμερα οι ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά, αλλά μπορούμε να πούμε ότι οι εμφανίσεις του Καραμανλή διέθεταν «ένταση στο κόκκινο» όταν αυτό θεωρούνταν αναγκαίο. Ο Κώστας Καραμανλής ήξερε να ανεβάζει τον τόνο της φωνής του, να βγάζει μαγκιά όταν έπρεπε, εκείνη τη βραχνάδα από βήματος που ήταν αποτέλεσμα ξεσπάσματος.       

Ο λαός αγαπάει τον Καραμανλή και αυτό θα φανεί στο μέλλον. Κάποιοι βλέπουν τον πρώην Πρωθυπουργό ως μελλοντικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλλον δε βλέπουν καλά και μάλλον δε διαθέτουν αισθητήριο.

Ο Κώστας Καραμανλής θα αποδειχθεί ξανά Πρωθυπουργός και ξανά Πρωθυπουργός του ΟΧΙ. Ίσως σε λίγο, ίσως αργότερα, ίσως σε δέκα χρόνια. Standard! 
http://www.elzoni.gr/html/ent/261/ent.14261.asp