Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Αγωγή του ΟΤΕ κατά της Siemens στη Γερμανία

Την ώρα που αναμένεται η απόφαση για την αγωγή που έχει καταθέσει ο ΟΤΕ εναντίον της Siemens στη Γερμανία με την οποία διεκδικεί ως αποζημίωση το ποσό των 57 εκατ. ευρώ η δικαστική έρευνα στην Ελλάδα καλεί για ανάκριση 8 ακόμα πρόσωπα τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και φέρονται να εμπλέκονται στη σκανδαλώδη υπογραφή της περιβόητης σύμβασης 8002 με τη Siemens για την ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

Ήδη, έχουν απολογηθεί ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή Ι. Φιοράκη και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με όρους (εγγυοδοσία και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) πέντε πρώην μεγαλοστελέχη του ΟΤΕ, στα οποία είχαν εντοπιστεί και ύποπτα εμβάσματα. Οι νέοι κατηγορούμενοι είναι χρηματιστές, πρώην στελέχη των αρμοδίων επιτροπών στα οποία δεν βρέθηκαν μεν ύποπτα εμβάσματα αλλά πρέπει να δικαιολογήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν στα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και της δωροδοκίας.

Από την πλευρά του, πάντως, ο ΟΤΕ έχει ζητήσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από κυπριακή εταιρεία προκειμένου να διακριβωθεί το ύψος της ζημίας που υπέστη. Σημειώνεται ότι από τους πέντε που απολογήθηκαν για την υπόθεση υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση ή μη τριών κατηγορουμένων. Ο εισαγγελέας ζητούσε την προσωρινή τους κράτηση αλλά ο εφέτης ανακριτής εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με εγγυοδοσία και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Τελικά το Συμβούλιο Εφετών, ήρε τη διαφωνία υπέρ του ανακριτή για τους δυο, ενώ αναμένεται η έκδοση σχετικού βουλεύματος και για τον τρίτο.


Πηγή:www.capital.gr
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1381465