Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Απαραίτητη η γραπτή δέσμευση της ΝΔ για την εκταμίευση



(Η λύση, είπαμε.. είναι απλή... διαβάστε την εδώ)

Απαραίτητη για την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θεωρεί η Γερμανία τη γραπτή συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας για την εφαρμογή των συμφωνιών της 26ης Οκτωβρίου.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, DPA, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας των ευρωπαϊκών προσδοκιών.

Η αντίδραση του στην επιμονή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, να μη δεσμευτεί γραπτώς για την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου επιβεβαιώνει τις προχθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού του Γιόργκ Άσμουσεν στη DeutscheWelleγια την αναγκαιότητα γραπτής δέσμευσης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο κ. Σόιμπλε καθιστά σαφές ότι όσο δεν υπάρχουν αυτές οι γραπτές εγγυήσεις, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Προβάλλοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου υπήρξαν ανάλογες γραπτές δεσμεύσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι αυτή η απαίτηση δεν συνιστά κάτι το “αναξιοπρεπές”.

Αν φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, η ΕΕ και το ευρώ θα συνεχίσουν να υπάρχουν

Ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ δεν θεωρεί ότι κινδυνεύει η συνοχή της ΕΕ εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις της καγκελάριου και προέδρου του αδελφού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες «αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη». Το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας αποδεικνύει ότι «και χωρίς να ανήκει κάποιος στην ευρωζώνης μπορεί να είναι ένα πολύ ενεργό μέλος της Ευρώπης», υποστηρίζει ο κ. Ζεεχόφερ, διευκρινίζοντας πως «αν μια χώρα όπως η Ελλάδα αποφασίσει την έξοδο της, τόσο η ΕΕ όσο το ευρώ θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν».

Πηγή: DW, SKAI