Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Δεν θα γίνουν εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου

Του Τάσου Ζάχου
Το σενάριο για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου μόνο το πιο πιθανό δεν είναι . Η νέα κυβέρνηση έχοντας λάβει μόλις χθες ψήφο εμπιστοσύνης από 255 βουλευτές , έχει τώρα την δυνατότητα να κυβερνήσει όπως επισήμαναν εμφατικά χθες και τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία.
Στις δηλώσεις του κ. Λουκά Παπαδήμου στην Βουλή κατά την διάρκεια της διαδικασίας της ψήφου εμπιστοσύνης, πουθενά δεν αναφέρθηκε χρονικός ορίζοντας για την διεξαγωγή εκλογών. Άλλωστε η προετοιμασία της κυβέρνησης για το 2012 δεν προμηνύει ότι σχεδιάζεται με χρονικό ορίζοντα τριών μηνών.
Για τους καλά γνωρίζοντες ο κ. Παπαδήμος από την αρχή δεν ήθελε χρονικό περιορισμό για την μεταβατική κυβέρνηση, λόγω των ειδικών συνθηκών που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία αυτό το διάστημα. Ο ίδιος φαίνεται αυτή την στιγμή να απολαμβάνει την στήριξη τόσο των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ , αλλά και προσωπικά των αρχηγών του κ. Γιώργου Παπανδρέου και του κ.Αντώνη Σαμαρά. Και οι δύο στις τελευταίες τοποθετήσεις τους στην Βουλή στήριξαν ξεκάθαρα την νέα κυβέρνηση, την οποία βέβαια υποστηρίζει και το τρίτο κόμμα συγκυβέρνησης , ο ΛΑΟΣ του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη.
Ο κατάλληλος τεχνοκράτης για την Ευρώπη
Επιπλέον η Ευρώπη στο πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου βλέπει τον κατάλληλο άνθρωπο – τεχνοκράτη που θα προωθήσει την νέα δανειακή σύμβαση , η οποία βάζει σε δημοσιονομική ομηρία την χώρα τουλάχιστον για δέκα χρόνια. Μπορεί να διαρρέεται ότι η σκληρή γραμμή της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την Ελλάδα, όμως για τους Ευρωπαίους εταίρους είναι πιο εύκολο να συνεννοηθούν με τον Παπαδήμο παρά με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον όποιο έθεσαν εκτός «κάδρου» μετά την πρωτοβουλία του για δημοψήφισμα. Είναι ο κατάλληλος εκφραστής μιας επιβληθείσας ενότητας με απειλή την εκταμίευση της έκτης δόσης και την αποπομπή από το ευρώ.
Οι εξελίξεις μάλιστα των τελευταίων ημερών υπενθύμισαν το περιεχόμενο πρόσφατου τηλεγραφήματος του πρακτορείου Reuters, το οποίο, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών αποκάλυπτε τη δήλωση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «Χρειαζόμαστε κάποιον που να μιλάει Ελληνικά, αλλά να μην είναι με την πλευρά των Ελλήνων». Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η δεδομένη επιθυμία της τρόικας να μην πάει η Ελλάδα σε εκλογές.
Συντεταγμένο όχι από τα ΜΜΕ για 19η Φεβρουαρίου
Εκτιμάται μάλιστα ότι συντεταγμένα τα περισσότερα ΜΜΕ θα επισημαίνουν το ακατόρθωτο της διεξαγωγής εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου. Ήδη την πρόθεση των «εταίρων» της νέας κυβέρνησης καταδεικνύει με εύστοχο σχόλιο της η έγκυρη εφημερίδα Les Echos κάνοντας εκτενή αναφορά στην «αμέριστη και απροϋπόθετη συμπαράσταση του ακροδεξιού ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου».
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι για τον ηγέτη του κόμματος Γ. Καρατζαφέρη η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου δεν σημαίνει απαραίτητα τη λήξη της υποστήριξής στην κυβέρνηση και την αυτόματη προκήρυξη εκλογών.
Ο παράγοντας PSI
Τέλος μια είδηση που έγινε γνωστή σήμερα απομακρύνει το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου και για πρακτικούς λόγους. Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση του ,ανέφερε σήμερα πως η διαδικασία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2012.
H διαπραγμάτευση αυτή είναι ένα δύσκολο τεστ για την κυβέρνηση, καθώς επιδιώκει συμμετοχή τουλάχιστον στο 90% των ιδιωτών που διακρατούν ελληνικά ομόλογα στο PSI, έτσι ώστε να εξασφαλίσει το «κούρεμα» 50% του χρέους. Αυτή η διαπραγμάτευση μάλλον θα πάει μέχρι τέλη Μαρτίου, αν κρίνουμε από την προηγούμενη εμπειρία του Ιουλίου.
newsbomb.gr
http://filologos10.wordpress.com/2011/11/19/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-19-%CF%86%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF/