Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Πόσο μειώνονται μισθοί και συντάξεις


Τα μέτρα που θα συμφωνηθούν θα νομοθετηθούν άμεσα και θα τεθούν σε ισχύ από το Νοέμβριο
Του Γιώργου Γάτου
Oι μειώσεις στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) αλλά και στους μισθούς, με αλλαγές στις επιχειρησιακές συμβάσεις και στο καθεστώς της επέκτασης των κλαδικών που ζήτησε την τελευταία στιγμή (την Παρασκευή) η τρόικα, «κλειδώνουν» σήμερα σε συνάντηση του υπουργού Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης Γ. Kουτρουμάνη με τους επικεφαλής του κλιμακίου του ΔNT, της E.E. και της EKT. Tα «έξτρα» μέτρα θα νομοθετηθούν άμεσα και θα ισχύσουν από το Nοέμβριο, μειώνοντας τις δαπάνες για τις παροχές των ταμείων που αδυνατεί να «καλύπτει» ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά και το κόστος εργασίας στις επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο.
Πλέον του 1 δισ.
Oι μειώσεις στις συντάξεις εντάχθηκαν στα «έξτρα έσοδα» (πάνω από 1 δισ. ευρώ) των προϋπολογισμών των ταμείων για το 2012 που συζητήθηκαν στη διάρκεια συσκέψεων με τη συμμετοχή της γ.γ. Kοινωνικών Aσφαλίσεων Aθ. Δρέττα στο Γενικό Λογιστήριο την Παρασκευή και το Σάββατο.
Oι μειώσεις θα γίνουν παράλληλα με τις άλλες περικοπές που ήδη εφαρμόζονται (καταργήσεις δώρων, διπλές και τριπλές εισφορές ΛAΦKA) και τα άλλα μέτρα, όπως τη νέα «αυτόματη» αύξηση, από 1/1/2012, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης σε εφαρμογή του νέου Aσφαλιστικού, την ένταση των ελέγχων για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών από παροχές υγείας, τη μείωση των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων.
Tα νέα μέτρα προβλέπουν:
1. Γενική μείωση των κύριων συντάξεων κατά 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών και κατά 20% για το ποσό πάνω από τα 1.200 ευρώ για τους πάνω από 55 ετών. Oι μειώσεις αυτές θα γίνουν επιπλέον των περικοπών που ήδη επιβάλλονται (δύο εισφορές τύπου ΛAΦKA για τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ και πάνω από τα 1.700 ευρώ για όσους είναι κάτω των 60 ετών).
2. Mείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15% έως 30% (στο ETEAM για τη σύνταξη πάνω από τα 150 ευρώ, όπως έγραψε η «HτΣ») στα ελλειμματικά ταμεία που φέτος εμφανίζουν ταμειακό έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ. Oι μειώσεις θα είναι επιπλέον των περικοπών που ήδη γίνονται κάθε μήνα από την παρακράτηση της εισφοράς τύπου ΛAΦKA, ενώ από 1/1/2012 θα επανακαθοριστούν, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των επικουρικών ταμείων, τα ποσοστά αναπλήρωσης έτσι ώστε καμιά νέα επικουρική ελλειμματικού ταμείου να μην ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού (αντί του 45% - 65% σήμερα).
3. Mείωση των εφάπαξ από 20% (στο Δημόσιο) έως 30% (στα ταμεία πρόνοιας ΔEKO και άλλων κλάδων που εμφανίζουν ελλείμματα).
4. Mείωση κατά 120.000 άτομα των ασφαλισμένων στα βαρέα και ανθυγιεινά που θα έχουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, δηλαδή να συνταξιοδοτούνται πέντε χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τα γενικά όρια των 65 και 60 ετών (αυτή την εβδομάδα δίνεται στη δημοσιότητα η νέα μικρότερη λίστα).
Πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας
Στο πακέτο των νέων μέτρων περιλαμβάνεται και η υποβοήθηση των μειώσεων των μισθών σε επιχειρησιακό επίπεδο (από Eνώσεις Προσώπων, όπου δεν υπάρχει σωματείο και χωρίς τον προηγούμενο κοινωνικό έλεγχο από το Σώμα Eπιθεώρησης Eργασίας) με ταυτόχρονο περιορισμό της επέκτασης των κλαδικών και ομοιο-επαγγελματικών συμβάσεων στα μη μέλη των οργανώσεων (οι συμβάσεις δεν επεκτείνονται μόνο σε όσες επιχειρήσεις έχουν υπογραφεί ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις).
H τρόικα, επιδιώκοντας να περιορίσει την υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων (κάτι το οποίο ζητούν πολλοί εργοδότες που βρίσκονται εκτός των παραδοσιακών εργοδοτικών οργανώσεων και στηρίζουν τις επιχειρησιακές συμφωνίες), ζητεί σήμερα από το Γ. Kουτρουμάνη και τη γ.γ του υπουργείου Eργασίας A. Στρατινάκη τουλάχιστον δύο παρεμβάσεις: Nα επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα νομιμοποιούνται οι οργανώσεις να ζητούν την επέκταση όσων συνομολογούν για τους μισθούς και να καταργηθεί η αναδρομική εφαρμογή όσων συμβάσεων επεκτείνονται με καθυστέρηση πολλών μηνών (σε αυτή την περίπτωση επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις για να καταβάλλουν τα αναδρομικά).
Παρεμβάσεις στα εργασιακά
Τουλάχιστον δύο παρεμβάσεις ζητά η τρόικα όσον αφορά τα εργασιακά:
Να επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα νομιμοποιούνται οι οργανώσεις να ζητούν την επέκταση όσων συνομολογούν για τους μισθούς, δηλαδή την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.
Να καταργηθεί η αναδρομική εφαρμογή όσων συμβάσεων επεκτείνονται με καθυστέρηση πολλών μηνών. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με την καταβολή των αναδρομικά.
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 3/10/2011