Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Πως «πέφτει» μια κυβέρνηση;


Άρθρο του "Επιβλέποντος Μηχανικού"

Όλο και μεγαλώνει η λαϊκή επιθυμία για απομάκρυνση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό:

1. Εκ των έσω
Με διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος που οδηγεί σε άρση της δεδηλωμένης από βουλευτές της αντιδρώσας τάσης. Στην κρίση «συγκυβέρνησης» του περασμένου Ιουνίου ο Ευ.Βενιζέλος αποτέλεσε το «σωσίβιο» του πρωθυπουργού που εξασφάλισε τη βιωσιμότητα της κυβέρνησής του μέσω της ενότητας. Εξάλλου η άρνηση της κυβέρνησης να...
συγκρουστεί με τις ελεγχόμενες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε συγκεκριμένες ΔΕΚΟ αποδεικνύει την αγωνία για τη διατήρηση του εσωτερικού μετώπου. Ανάλογη μέριμνα για το εσωτερικό μέτωπο είχε επιδείξει και ο Κ.Καραμανλής με τη Ντ.Μπακογιάννη και άλλους εκφραστές εσωτερικών τάσεων. Ο Κ.Μητσοτάκης είναι αυτός που στην κυριολεξία «έπεσε» από αυτή την αιτία.
2. Με σκανδαλολογία
Σε ένα κρατικό μηχανισμό 3.000 κομματικών αξιωματούχων είναι αδύνατο να μη δοθούν σκανδαλοθηρικές αφορμές. Όταν μάλιστα επηρεάζεις τα ΜΜΕ είναι εύκολο να αναδείξεις σκάνδαλα και «δυσοσμίες» που επηρεάζουν και «σκανδαλίζουν» την κοινή γνώμη. Αν από την άλλη δεν εμφανίζεται καμία παρατυπία, καμία κακοδιαχείριση, καμία αφορμή σε ένα πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα αυτό είναι τουλάχιστο ύποπτο καθώς, αν δεν κρύβεται κάτι πίσω από την πλάτη των ΜΜΕ, τότε θα σήμαινε ότι έχουμε κυβέρνηση αγγέλων ή ενάρετων, αθώων και ανέραστων ανθρώπων. Θυμίζουμε πώς μειώθηκε η επιρροή της κυβέρνησης Καραμανλή από δήθεν σκάνδαλα που αναδείχθηκαν και ταλάνισαν την κοινή γνώμη και απεδείχθησαν είτε ανύπαρκτα είτε ήσσονος σημασίας σε σχέση με τις εξελίξεις που ακολούθησαν και οδήγησαν τη χώρα στα χείλος της χρεοκοπίας. Θυμίζουμε ακόμη σκάνδαλα της παρούσας κυβέρνησης τύπου ΤΤ ή Wikileaks που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας από τα «μεγάλα κανάλια».
3. Με παρέμβαση «έξωθεν»
Οι κατευθύνσεις του ξένου παράγοντα στο βαθμό που σχεδιάζονται προσεκτικά και μακρόπνοα και υλοποιούνται μέσω μυστικών υπηρεσιών (παρακολουθήσεις, επιχειρήσεις κ.α.) αλλά και φανερών υποστηρικτών (ΜΜΕ, δημοσκοπήσεις, ιντελιτζένσια κ.α.) μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις και να εκβιάσουν και να θέσουν εκτός μάχης αγνές και πατριωτικές φωνές και κυβερνητικά στελέχη. Θυμίζουμε σχετικές αποκαλύψεις από τα Επίκαιρα για τις παρακολουθήσεις του Κ.Καραμανλή, που κι αυτές δεν είδαν το φως της δημοσιότητας των «μεγάλων καναλιών».
4. Με θεσμικές αφορμές
Απαιτήσεις αυξημένης πλειοψηφίας σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες τύπου εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας ή συνταγματικών πολιτειακών τροποποιήσεων, μπορεί να οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις. Απαιτούν βέβαια είτε κυβερνητική βούληση που θα οδηγεί σε επιλογές αδιεξόδου, είτε αντιπολιτευτικούς εκβιασμούς που θα οδηγούν σε οξύμωρα, όπως η καταψήφιση του Κ.Παπούλια από το ΠΑΣΟΚ για να «ρίξει» την κυβέρνηση Καραμανλή και η επαναψήφισή του για την ίδια θέση αμέσως μετά.
Η κυβέρνηση δεν πέφτει με απεργίες και ταραχές, με κορώνες αντιπολιτευτικές, όταν μαίνονται κρίσεις και απειλές, όταν το ζητούμενο είναι η ευαισθησία και η υπευθυνότητα. Δεν πέφτει πολύ περισσότερο αν έχεις μαζί σου τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, ένα κόμμα ενωμένο, ισχυρά συνειδητοποιημένο και προσκολλημένο στην εξουσία και μακριά τις απαιτήσεις αυξημένων κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών. Εκτός αν συμβεί κάτι από τα παραπάνω. Βλέπετε να συμβαίνει κάτι άμεσα ώστε να προκηρυχθούν εκλογές;

Ο "Επιβλέπων Μηχανικός" είναι σημαίνων πολιτικός παράγοντας της Θεσσαλονίκης και αρθρογραφεί με ψευδώνυμο μόνο σta xalia για να εκφράζει άνετα τις θέσεις του...