Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Πτώση 7,5% κατέγραψαν τα έσοδα στο εξάμηνο - Στα 3,8 δισ. ευρώ διευρύνθηκε η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία – Πιέσεις για νέα μέτρα θα ασκήσει η Τρόικα που έρχεται τέλη Ιουλίου


Πτώση 7,5% κατέγραψαν τα έσοδα στο εξάμηνο -  Στα 3,8 δισ. ευρώ διευρύνθηκε η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία – Πιέσεις για νέα μέτρα θα ασκήσει η Τρόικα που έρχεται τέλη Ιουλίου
Αποκλειστικό.....«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν πλέον τα δημόσια έσοδα με την «τρύπα» στα κρατικά ταμεία να φθάνει τα 3,8 δις. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο  του 2011, εξέλιξη η οποία αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών  να εξαπολύσει νέους φορολογικούς ελέγχους σε οφειλέτες του Δημοσίου αλλά σε επιχειρήσεις που απέφυγαν την περαίωση του 2010.
Στη διεύρυνση αυτής της «τρύπας»  από 3,5 δις. ευρώ  που ήταν στο πεντάμηνο Ιανουαρίου -  Μαΐου συνέβαλε η νέα σημαντική πτώση των εσόδων τον Ιούνιο.       
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα τον Ιούνιο υποχώρησαν κατά 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Τα συνολικά ποσά που εισέπραξε το υπουργείο Οικονομικών ανήλθαν σε 3,633 δις. ευρώ έναντι 4,036 δις. ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί τον περσινό Ιούνιο.
Απογοητευτική είναι η πορεία των δημοσίων και στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2011.
Τα στοιχεία που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών και παρουσιάζει σήμερα σε αποκλειστικότητα το «bankingnews» θα δείχνουν μία υστέρηση των εσόδων κατά 7,5% σε σχέση με το περσινό εξάμηνο.         
Τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου (μείον τις επιστροφές φόρου)στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου ανήλθαν σε 21,99 δισ. ευρώ από 23,793 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το διάστημα του 2010.
Ο  προϋπολογισμός προσβλέπει φέτος σε μία αύξηση εσόδων 8,5%, κάτι που σημαίνει ότι στο εξάμηνο οι συνολικές εισπράξεις θα έπρεπε να φτάνουν σε 25,815 δισ. ευρώ, αλλά υστερούν κατά 3,8 δισ. ευρώ.
Σημαντική υστέρηση καταγράφουν τα έσοδα και σε σχέση με τους μηνιαίους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. 
Σύμφωνα με το Μνημόνιο οι εισπράξεις στο εξάμηνο θα έπρεπε να φθάνουν  σε 25,078 δις. ευρώ. Όμως στα κρατικά ταμεία εισήλθαν 21,99 δις. ευρώ με αποτέλεσμα η απόκλιση στα έσοδα να ξεπερνά τα 3 δις. ευρώ.                
Εξέλιξη, η οποία έχει ήδη σημάνει «συναγερμό» στην κυβέρνηση η οποία τέλος Ιουλίου αναμένει το κλιμάκιο της Τρόικας για τον έλεγχο του Μεσοπρόθεσμου εν όψει της 6ης δόσης, των 8 δις. ευρώ, του δανείου.
Μία τέτοια κατάσταση στα δημόσια οικονομικά θα εγείρει νέες απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα από την Τρόικα προκειμένου ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ φέτος.   

http://www.bankingnews.gr/
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.g