Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ και η Goldman Sachs φούσκωσαν το έλλειμμα

Απάντηση εφ΄ όλης της ύλης δίνει στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο προκάτοχός του στην τελευταία κυβέρνηση της Ν.Δ. Γιάννης Παπαθανασίου. Μέσα από 62 σελίδες της έκδοσης που φέρει τον τίτλο «Με τη γλώσσα των αριθμών», ο πρώην υπουργός προσπαθεί να απαντήσει για όσα κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί η οικονομική πολιτική της Ν.Δ.
Ο Γ. Παπαθανασίου δίνει τις δικές του απαντήσεις τόσο σε ό,τι αφορά την εκτόξευση του ελλείμματος, την οποία αποδίδει....
εν μέρει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ατολμία και τις καθυστερήσεις της και κατά ένα μέρος στη Eurostat, η οποία συνυπολόγισε στο έλλειμμα μεγέθη, όπως τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, που ήταν γνωστά και ποτέ ωστόσο δεν περιλαμβάνονταν στο γενικό έλλειμμα.

Ιδιαίτερα καυστική είναι η κριτική απέναντι στις υπηρεσίες της Ε.Ε. τονίζοντας «η Eurostat επέβαλε να περιληφθούν στο έλλειμμα στοιχεία των ΔΕΚΟ που ήταν γνωστά. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εκτοξευθεί στο έλλειμμα και το χρέος, όχι μόνον για το 2009, αλλά και για τα επόμενα χρόνια και να κάνει την προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση ακόμα πιο δύσκολη».

«Το έλλειμμα ήταν μεγάλο, το φούσκωσε και το ΠΑΣΟΚ»



Αυτοκριτική

Ωστόσο υπάρχει και δόση αυτοκριτικής, αφού παραδέχεται ότι για όλα τα κακώς κείμενα της χώρας μας «την ευθύνη την έχουμε όλοι όσοι ασκήσαμε εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια, διότι δεν τολμήσαμε να κάνουμε εγκαίρως πράξη τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα. Ευθύνη έχουν και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ., κυρίως για όσα δεν έκαναν».

Δεν δέχεται ότι υπήρξε παραπλάνηση της Ε.Ε. και της ελληνικής κοινωνίας με ψεύτικα στοιχεία από τη Ν.Δ., αν και παραδέχεται ότι υπήρξαν λανθασμένες εκτιμήσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιηθούν την ώρα που σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε. είχαν απόκλιση επί τα χείρω λόγω της κρίσης.


Σφοδρή είναι πάντως η «επίθεση» που εξαπολύει στο ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι για έξι και πλέον μήνες όχι μόνο δεν έκανε τίποτε για να μειώσει το έλλειμμα, αλλά αντίθετα έκανε ό,τι μπορούσε για να το αυξήσει. Χαρακτηριστικά σημειώνει: «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε άμεσα μέτρα, αλλά ακύρωσε και εκείνα που είχε ανακοινώσει η ΝΔ».


Ελλειμμα

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φούσκωσε το έλλειμμα για το 2009», δηλώνει ο πρώην υπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως ναι μεν ο στόχος του 6% ήταν φιλόδοξος, αλλά όχι ανέφικτος. Πάντως, όπως αναφέρει, «είχαμε δηλώσει προεκλογικά ότι αν δεν ληφθούν μέτρα περιορισμού του ελλείμματος, τότε αυτό μπορεί να φτάσει και το 8% δηλαδή τα 20 δισ. ευρώ». Άρα αυτό που καταλογίζουν στη Ν.Δ. είναι 10 δισ. ευρώ, «κρυφό έλλειμμα». Για να τεκμηριώσει την άποψή του ο Γ. Παπαθανασίου σημειώνει ότι «η κυβέρνηση ξόδεψε συνειδητά 10 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2009, που είχε τη διακυβέρνηση της χώρας». Συγκεκριμένα:

* Προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τις πάγωσε τον Ιανουάριο.

* Πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ για χρέη νοσοκομείων, χωρίς να κάνει την παραμικρή διαπραγμάτευση.
* Αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά κατά 700 εκατ. ευρώ.
* Δαπάνησε 500 εκατ. ευρώ για το επίδομα αλληλεγγύης.
* Μετέθεσε για το 2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ.
* Αύξησε κατά 200 εκατ. το ΠΔΕ.
* Κατάργησε ρυθμίσεις της Ν.Δ. (ημιυπαίθριοι, φόροι σε σκάφη, λαχεία, ξυστό κ.λπ.) χάνοντας έσοδα 2,2 δισ. ευρώ.
* Αύξησε τις δαπάνες του Δημοσίου κατά 700 εκατ.
* Η υστέρηση των εσόδων αυξήθηκε κατά 1,7 δις ευρώ.

Το άθροισμα των όλων των παραπάνω ανέρχεται σε 9,3 δισ. ευρώ, όση σχεδόν η διαφορά του ελλείμματος που «αντιστοιχεί» στη ΝΔ. Και ο κ. Παπαθανασίου καταλήγει «αυτό είναι το δήθεν κρυφό και είναι πλέον φανερό σε ποιον οφείλεται». Επίσης ο Γ. Παπαθανασίου αναφέρεται και στις δηλώσεις του πρώην Γ.Γ. της Στατιστικής Υπηρεσίας Μ. Κοντοπυράκη ότι η αποστολή των εκτιμήσεων για το έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2009 ήταν προϊόν πολιτικής απόφασης. Αρχικά, όπως τονίζεται είχε αποφασίσει να είναι 14,8% και τελικά στην πορεία αποφάσισαν να στείλουν εκτίμηση για 12,8%.


«Πώς εκτοξεύτηκε το χρέος»


Ο πρώην υπουργός κάνει εκτενή αναφορά και στο swap με την Goldman Sachs


Απαντήσεις δίνει ο πρώην υπουργός στις καταγγελίες για εκτόξευση του χρέους. Οπως σημειώνει στις 31.12.03 το δημόσιο χρέος ήταν 182 δισ. ευρώ και στις 31.12.08 ήταν στα 262 δισ. Τα χρήματα αυτά πήγαν:


* 50 δισ. ευρώ για πληρωμή τόκων.

* 10 δισ. ευρώ για πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών.
* 2,5 δισ. ευρώ για χρέη νοσοκομείων.
* 7 δισ. ευρώ για υποχρεώσεις ταμείων.

Για όλα τα παραπάνω ο Γ. Παπαθανασίου θεωρεί ότι υπαίτιες ήταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που υπερχρέωσαν τη χώρα και δημιούργησαν υποχρεώσεις. Αναφερόμενος στην αύξηση του χρέους το 2009, τονίζει ο πρώην υπουργός ότι αυτή συνδέεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Τέλος, αναφορά γίνεται και στο swap που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ το 2001 με την Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι «μας ακολουθεί».


Ημερησία
http://citypress-gr.blogspot.com/2010/12/goldman-sachs.html#more