Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Αντιδράσεις από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα για τις συγχωνεύσεις - Κανένα τμήμα πάνω από 25 μαθητές - Κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα

05/09/2010 - 20:37

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην alfavita.gr καθημερινά φτάνουν καταγγελίες από όλη την Ελλάδα για πιέσεις που εξασκούνται από τις περιφέρειες, τις διευθύνσεις και τα γραφεία εκπαίδευσης για συγχώνευση τμημάτων στα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Με εντολή του προϊστάμενου του 6ου Γραφείου Π.Ε. Αθηνών και του Διευθυντή Εκπαίδευσης Α΄ Αθηνών, προωθούνται άμεσα 15 συμπτύξεις τμημάτων στο 6ο Γραφείο με ανυπολόγιστες συνέπειες για εκατοντάδες μαθητές/τριες και τις οικογένειές τους. Εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων προωθούνται σε όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Λεκανοπεδίου, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη (ιδιαίτερα στα Χανιά και στο Ηράκλειο), κλπ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Οι διαχειριστές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής δεν δίστασαν μπροστά σε τίποτε. Αγνόησαν τα υψηλά ποσοστά αλλοδαπών μαθητών, τις πολύπλευρες ψυχοπαιδαγωγικές και κοινωνικές συνέπειες που θα έχει η διάλυση τμημάτων, τη μοιραία υποβάθμιση των όρων μάθησης και διδασκαλίας που θα προκαλέσει η δημιουργία πληθωρικών τμημάτων ενώ προχώρησαν ακόμη και σε μετακινήσεις μαθητών από σχολείο σε σχολείο έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα λογιστικά κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζουν τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Ταυτόχρονα εξήγγειλαν την κατάργηση των τμημάτων ένταξης σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν πάνω από τρεις μαθητές με πιστοποιημένο πρόβλημα από τα ΚΕΔΥ ενώ είναι κοινά γνωστό, ότι ο χρόνος αναμονής της πιστοποίησης ξεπερνάει τον ενάμιση χρόνο (λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών). Επιπλέον, πολλοί γονείς αποφεύγουν την πιστοποίηση για κοινωνικούς λόγους ακόμη και για παιδιά που ήδη φοιτούν σε τμήματα ένταξης».

Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει τους μαθητές με την ψυχρή λογική των αριθμών, τη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας, της λιτότητας και των περικοπών. Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, το περίφημο σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» που χρησιμοποιούσαν κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας μετατράπηκε στο αντίθετό του : «Πρώτα και πάνω απ’ όλα το Μνημόνιο» που ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από τα σχολεία μας.

Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της (Αθήνα, 3/9/2010) με τίτλο: «Κανένα τμήμα πάνω από 25 μαθητές - Οχι στις υποχρεωτικές υπερωρίες!» τονίζει τα παρακάτω:

Συνάδελφοι, /-ισσες

Όπως σας είναι ήδη γνωστό η ΓΣ των πρόεδρων της ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε στις 7/5/2010, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (65 ΥΠΕΡ, 2 ΚΑΤΑ ΚΑΙ 3 ΛΕΥΚΑ) ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα πάρει όλα τα μέτρα για να ακυρώσει στην πράξη επιπτώσεις του «πολυνομοσχεδίου» για την παιδεία, όπως:

1. Εφαρμόζουμε στην πράξη άμεσα την απόφαση του κλάδου για δημιουργία τμημάτων με ανώτερο αριθμό τους 25 μαθητές, τους 20 στις κατευθύνσεις και στην Τεχνική Εκπαίδευση και τους 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.

Οι σύλλογοι διδασκόντων, με τη στήριξη των ΕΛΜΕ, με απόφασή τους οργανώνουν το χωρισμό μαθητών σε τμήματα με ανώτατο όριο τους 25 μαθητές, κ.λπ. τεκμηριώνοντάς την με παιδαγωγικά επιχειρήματα και αναλύοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολείου.

Σε συνεργασία με την τοπική ΕΛΜΕ και τους συλλόγους γονέων οργανώνουν παραστάσεις στη Διοίκηση για να γίνουν αποδεκτές οι αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων.

2. Σε καμία περίπτωση δεν αναλαμβάνουμε υποχρεωτικές υπερωρίες.

3. Αρνούμαστε την εφαρμογή της εγκυκλίου «Αυτοαξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας».

4. Κανείς εκπαιδευτικός δεν αναλαμβάνει το ρόλο του μέντορα – αξιολογητή για τους νέους συναδέλφους μας.

Επίσης το Δ.Σ της ΔΟΕ με αφορμή την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα από 25 σε 27 ανακοινώνει τα εξής

· Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα προβλέπεται στις κοινές υπουργικές αποφάσεις Φ.3/897/97652/Γ1/25-9-2006 και Φ.3/898/97652/Γ1/25-9-2006 (ΦΕΚ 1507/13-10-06) και είναι κατ'ανώτατο όριο 25 μαθητές ανά τμήμα.

· Οι προφορικές εντολές για υπέρβαση του αριθμού των 25 μαθητών ανά τμήμα, είναι αντίθετες με τις κοινές Υπουργικές αποφάσεις και γι' αυτό οι Σύλλογοι Διδασκόντων δεν πρέπει να τις εφαρμόζουν.

· Επειδή οι πιέσεις των στελεχών της διοίκησης σ'όλη τη χώρα, λόγω και των ελλείψεων σε εκ/κό προσωπικό, για τμήματα με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών από τα προβλεπόμενα εντείνονται, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., με απόφασή του, καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους εκπαιδευτικούς να μη δέχονται την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, πέραν των όσων ορίζουν οι κοινές Υπουργικές αποφάσεις.

· Υπενθυμίζουμε ότι ο κλάδος μας διεκδικεί μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα 1:20 στα Δημοτικά και 1:15 στα Νηπιαγωγεία.

Ακόμη υπάρχει και συντονισμός ΕΛΜΕ - Συλλόγων Δασκάλων του λεκανοπεδίου (τελευταία σύσκεψη στα γραφεία της ΟΛΜΕ στις 2 Σεπτέμβρη) η οποία αποφάσισε κινητοποιήσεις στις διευθύνσεις εκπαίδευσης για να μη γίνουν συγχωνεύσεις σχολείων