Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Αδειάζει (;) το δημόσιο από γιατρούς και εκπαιδευτικούς

Της Ρούλας Σαλούρου

Μετά τους εκπαιδευτικούς, γιατροί και νοσηλευτές ακολουθούν το δρόμο προς τη μαζική συνταξιοδότηση με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι, πως μέχρι το τέλος του χρόνου, τα κενά στα νοσοκομεία της χώρας θα είναι τεράστια, με δεδομένες και τις ήδη υπάρχουσες ανάγκες σε προσωπικό, στον κλάδο.

Το νέο ασφαλιστικό τοπίο και κυρίως η ανασφάλεια που αυτό δημιουργεί στους ασφαλισμένους, αλλά και η άγνοια, σε πολλές περιπτώσεις, εξωθεί όσους από τους δημοσίους υπαλλήλους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, να καταθέτουν αιτήσεις συνταξιοδότησης, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης, ακόμη και δια νόμου, ότι δεν θίγονται ήδη θεμελιωμένα δικαιώματα. Στους σχεδόν 11.500 εκπαιδευτικούς που έσπευσαν μέχρι την περασμένη εβδομάδα (που έληξε η διορία) να καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης, πρέπει να προστεθούν άλλοι περίπου 6.000 εργαζόμενοι, προερχόμενοι από το χώρο της υγείας. Βάσει των πρόχειρων υπολογισμών, περίπου 4.000 νοσηλευτές – νοσηλεύτριες θα καταθέσουν μέχρι τον Οκτώβριο τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, περίπου 1.000 νοσοκομειακοί γιατροί και άλλοι σχεδόν τόσοι διοικητικοί υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ήδη επιβαρημένη κατάσταση στο χώρο της υγείας.

Συνολικά, οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για περίπου 35.000 αποχωρήσεις υπαλλήλων από το δημόσιο, εξαιτίας του ασφαλιστικού, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με πέρυσι που και πάλι η κατάσταση λόγω της επικείμενης απόφασης του ευρωδικαστηρίου ήταν ρευστή. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των εκπαιδευτικών, αφού φέτος κατέθεσαν αίτηση παραίτησης περίπου 11.500, έναντι 4.350 πέρυσι. Φόβοι εκφράζονται και για τις ένοπλες δυνάμεις καθώς ήδη έχει διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των συνταξιοδοτούμενων είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με το 2009.

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το κλίμα και να αμβλύνει κατά τι την κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του, καλεί ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς που απολύθηκαν αυτοδίκαια λόγω 35ετίας και ορίου ηλικίας με τη λήξη του διδακτικού έτους 2009-2010, να επανέλθουν στην οργανική τους θέση και στη θέση που κατείχαν πριν την αυτοδίκαιη απόλυσή τους. Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί θα διατηρήσουν και τη σειρά τους στους αξιολογικούς πίνακες επιλογής στελεχών εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί πως, το δικαίωμα ανάκλησης της αίτησης παραίτησης λόγω συνταξιοδότησης, παρέχεται από το Μάιο κιόλας, με το νόμο μέσω του οποίου κυρώθηκε ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει μείνει γνωστό, ως Μνημόνιο. Ο νόμος προβλέπει πως συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται μέχρι 31-12-2010 από τους τακτικούς υπαλλήλους και λειτουργούς, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που συνταξιοδοτούνται με βάση τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων ή με διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν, καθώς και από τους ασφαλισμένους των πρώην Ειδικών Ταμείων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους.

Και επισημαίνεται ότι, όσοι από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, που συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων ή με διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν, έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης από 01-01-2010 δύνανται να την ανακαλέσουν μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου αυτού και να επανέλθουν στην υπηρεσία. Η αίτηση ανακαλείται ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, έστω και αν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης υπό τον όρο ότι δεν έχει εκδοθεί πράξη συνταξιοδότησης. Ο χρόνος από τη λύση της σχέσης αυτής μέχρι την επαναφορά τους στην υπηρεσία θεωρείται χρόνος πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι δάσκαλοι και καθηγητές που επιθυμούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, μπορούν να ανακαλέσουν, μέχρι το τέλος της εβδομάδας (20 Αυγούστου).

Εκτός από τα τεράστια προβλήματα στους ευαίσθητους χώρους της παιδείας και της υγείας, που δημιουργεί η μαζική φυγή των υπαλλήλων και η μη αντικατάστασή τους (να σημειωθεί ότι κάθε μήνα λήγουν εκατοντάδες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα αμαρτωλά stage, τα οποία επίσης δεν ανανεώνονται), μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και το πρόβλημα του ταμείου πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις για φυγή 35.000 ατόμων, υπολογίζεται πως η έκδοση του εφάπαξ μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και 5 χρόνια.
http://www.capital.gr/



http://taxalia.blogspot.com/2010/08/blog-post_141.html