Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

«Κλειδώνουν» οι προγραμματικές δηλώσεις στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη


Με βαριά ατζέντα επιστρέφει σε πλήρη δράση ο πρωθυπουργός, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις προγραμματικές δηλώσεις και την επιστροφή της τρόικας. Εντός της ημέρας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, στη συνάντηση που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη. Παράλληλα, εξετάζεται το πλάνο που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην τρόικα κατά τη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη.Όπως αναφέρει Το Βήμα, πλήρης συμφωνία επί των προγραμματικών δηλώσεων δεν έχει ακόμα επιτευχθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, παρά τη δίωρη συνάντησή τους στην πρωθυπουργική κατοικία στην Κηφισιά το απόγευμα της Δευτέρας.
Το μεγάλο αγκάθι είναι το θέμα της εφεδρείας, την οποία υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς, ως αντιπρόταση στην τρόικα που ζητά απολύσεις, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται ανένδοτος και στις απολύσεις στο δημόσιο αλλά και στην εφεδρεία.
Ο κ. Σαμαράς έχει ως βασικό επιχείρημα ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και οποιαδήποτε νέα φορολογική επιβάρυνση, ενώ έχει αποφασίσει να αναγγείλει ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων που θα ξεπερνά τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, θέλοντας να στείλει ένα θετικό μήνυμα στους πιστωτές.
Στη συνάντησή του με την τρόικα θα γίνει μια πρώτη αναγνωριστική συζήτηση, καθώς το πραγματικό ντέρμπυ με τους πιστωτές θα ξεκινήσει μεταξύ 24 Ιουλίου και 8 Αυγούστου, στη νέα επίσκεψη των εκπροσώπων των πιστωτών.
Σε εκείνο το χρονικό σημείο οριοθετείται η έναρξη της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων εστιάζεται στις παραχωρήσεις λιμανιών, περιφερειακών αεροδρομίων, της Εγνατίας Οδού, στην πώληση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στο Μαρούσι και τη μεταβίβαση των θυγατρικών της Αγροτικής Τράπεζας(Βιομηχανία Ζάχαρης, Γαλακτοκομική Δωδώνη κ.ά.), ενώ σε δεύτερη φάση η σχετική λίστα θα περιλαμβάνει μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως ΟΣΕ (το λειτουργικό τμήμα του), ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, εταιρείες ύδρευσης.
Επιστρέφει με βαριά ατζέντα
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη στις 13:00, ενώ νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς θα παραβρίσκεται στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα στις 10:00.
Ο πρωθυπουργός επιστρέφει σε πλήρη δράση με βαριά ατζέντα, καθώς την Παρασκευή αρχίζουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκληθούν και τα κομματικά όργανα για να κλείσουν οι εκκρεμότητες που παραμένουν ανοικτές στη ΝΔ, με κορυφαία τη θέση του νέου γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής (μετά την υπουργοποίηση του Ανδρέα Λυκουρέντζου).
Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξέφρασε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, ενώ στο κομματικό παρασκήνιο γίνεται συζήτηση και για τον Βασίλη Κικίλια. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις να προτείνει τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, ευρωβουλευτή Γιώργο Παπανικολάου για τη θέση.«Είμαι μια χαρά»
Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες που τον συναντούν στην οικία του στην Κηφισιά, ο Αντώνης Σαμαράς είναι όλο και καλύτερα.
Ο ίδιος, θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και να σταματήσουν τα διάφορα σενάρια, ανοίγοντας την πόρτα της οικίας του το βράδυ της Δευτέρας και ξεπροβοδίζοντας, ενώπιον των δημοσιογράφων τον Γ.Στουρνάρα, τον Χρ.Σταϊκούρα και τον σύμβουλό του Χρ.Λαζαρίδη.
«Είμαι μια χαρά» είπε στους δημοσιογράφους που τον είδαν χωρίς γάζα στο δεξί, εγχειρισμένο, μάτι και επέστρεψε στην κατοικία του για να συνεχίσει τις συσκέψεις.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/politiki/politiki/«Κλειδώνουν»-οι-προγραμματικές-δηλώσεις-στη-συνάντηση-Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη-2012070466947/