Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκταμίευση της έκτης δόσης, καθώς φαίνεται πως στο παρασκήνιο παίζονται πολλά. Το εάν οι πολιτικοί αρχηγοί υπογράψουν την επιστολή ή τέλος πάντων τις επιστολές που ζητούν Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ, μάλλον είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Η ουσία βρίσκεται αλλού και αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα όσο περνούν οι ημέρες. Το μόνο σίγουρο είναι πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει απροθυμία να συζητήσει το θέμα της έκτης δόσης εντός του τρέχοντος μήνα. Αυτό που επιδιώκει είναι να μην υπάρξει καμία συζήτηση μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Σημειώνεται πως προϋπόθεση για να εκταμιευθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στην έκτη δόση του μηχανισμού στήριξης ύψους 2,2 δισ. ευρώ είναι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να αποφανθεί πως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας μπορεί να συνεχισθεί απρόσκοπτα το επόμενο έτος. Αυτό ακριβώς προβλέπει το καταστατικό το οποίο μπορεί να επικαλεστεί το Ταμείο και να «φρενάρει» τη δόση.
Την Πέμπτη Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε διαβεβαιώσεις από τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα προκειμένου να απελευθερώσει την έκτη δόση των δανείων. «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε από κοινού με την κυβέρνηση συμμαχίας και μόλις διασφαλιστεί η ευρεία υποστήριξη για τα μέτρα του προγράμματος προσαρμογής, τότε θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της πέμπτης επιθεώρησης της ελληνικής οικονομίας», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντείβιντ Χόλεϊ σε δημοσιογράφους. Πάντως σε ερώτηση πότε θα συνεδριάσει το ΔΣ του Ταμείου για την εκταμίευση της δόσης ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Η σκληρή στάση που κρατά το ΔΝΤ δεν οφείλεται στο εάν θα υπογράψει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τις δεσμεύσεις ή όχι. Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Στην επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων, στην πολιτική αστάθεια που δημιουργεί η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος αλλά και οι αλλαγές των όρων στο PSI που ζητούν οι τραπεζίτες.
Οσον αφορά το PSI +, προβληματισμό προκαλεί η απαίτηση των τραπεζιτών για αλλαγές στους όρους της συμφωνίας, οι οποίες αφορούν μεγαλύτερο επιτόκιο και εγγυήσεις καθώς και δεσμεύσεις ότι η Ελλάδα θα πετύχει από το 2012 πρωτογενές πλεόνασμα. Το ΔΝΤ εμφανίζεται να ανησυχεί και για τις πιέσεις που ασκεί η κρίση στην Ευρωζώνη στη δυνατότητα κάποιων κρατών μελών να καλύψουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Επίσης στελέχη του Ταμείου επισημαίνουν πως οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές της χώρας σε σχέση με τα δεδομένα βάσει των οποίων κλείστηκε η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως ο επικεφαλής του τραπεζικού λόμπι Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε ότι είναι ακόμα πρόωρο να υπολογίσει κανείς την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα στα 100 δισ. ευρώ. Στα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και μιλούν για χαμηλότερο haircut για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ο Νταλάρα απάντησε ότι υπάρχουν συζητήσεις με τις ελληνικές τράπεζες, με στόχο την καλύτερη εκπροσώπηση των συμφερόντων τους, όμως, αυτό δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι θα υπάρξει μια ειδική φόρμουλα για αυτές.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο τα τελευταία στοιχεία για την ύφεση και το έλλειμμα είναι απογοητευτικά, γεγονός που εκτιμάται πως θα οδηγήσει στη λήψη νέων μέτρων. Από την άλλη πλευρά η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την πορεία των εσόδων, καθώς εκτιμάται πως θα υπάρξει πάγωμα των μηχανισμών. Για όλους τους παραπάνω λόγους το ΔΝΤ εκτιμά πως «κούρεμα» κατά 50% των ελληνικών ομολόγων δεν είναι αρκετό για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.
Kλειδί για τις εξελίξεις θα διαδραματίσει η στάση της Γερμανίας. Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να επικροτεί τη σκληρή στάση του ΔΝΤ, για να καθυστερήσει η απόφαση της δόσης και από την πλευρά του Eurogroup. Όμως είναι γνωστό πως με τη Γερμανία συντάσσονται πάντα και οι υπόλοιπες σκληροπυρηνικές χώρες, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία.
Την ίδια στιγμή οι αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζονται διχασμένοι. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, δηλώνοντας στην ευρωβουλή ότι αναμένει την επιστολή του κ. Παπαδήμου για να προχωρήσει η δόση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν χρειάζεται συνυπογραφή από τους Παπανδρέου και Σαμαρά. Όμως μετά ο εκπρόσωπος τύπου διευκρίνισε ότι οι απαιτήσεις παραμένουν. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι κάπου θα βρεθεί η χρυσή τομή, μάλλον με την υπογραφή δύο διαφορετικών επιστολών. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν ξεκαθάρισε πως η Ε.Ε. επιμείνει στο ζήτημα της παροχής γραπτών δεσμεύσεων από τους εταίρους της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Αμαντέου Αλταφάζ είπε ότι το ζητούμενο είναι να πειστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας αλλά και για τις αποφάσεις που θα λάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, «ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις επόμενες εκλογές». Ο Αλταφάζ σημείωσε ότι η πολιτική συμφωνία που έχει ήδη επιτευχθεί σε επίπεδο ευρωζώνης για τη χορήγηση της 6ης δόσης, συνδέεται με τι διαβεβαιώσεις που θα πρέπει να δώσει η Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.
Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν πως Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ στην παρούσα φάση προκρίνουν την «παραδειγματική τιμωρία» της Ελλάδας μέσω της καθυστέρησης της εκταμίευσης της δόσης, πράγμα που ένα συμβεί θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων ενόψει Χριστουγέννων. Όμως ποιο μήνυμα (και σε ποιους) στέλνουν οι δανειστές μας με αυτή τη συμπεριφορά; Απλά και ξεκάθαρα Ε.Ε. και ΔΝΤ χτυπούν καμπανάκι στους πολιτικούς που θα κληθούν να κυβερνήσουν μετά τις εκλογές, πως η επιβίωση της Ελλάδας και η παραμονή της στη Ζώνη του Ευρώ εξαρτάται από αυτούς.