Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 50 ΔΙΣ – Εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων ή εσόδων από πωλήσεις τους θα μας ζητήσει η Ε.Ε. αν επιμηκύνουμε το δάνειο των 110 δις


Του Βασίλη Τσεκούρα
Nέες δανειακές εγγυήσεις (γνωστά ως collateral στην οικονομική ορολογία) σκέφτεται να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα, σε περίπτωση που υπάρξει και νέα επιμήνυση της δανειακής σύμβασης των 110 δις ευρώ από την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και την ΕΚΤ.
Χαρακτηριστικό είναι άρθρο του δικτύου Βloomberg το οποίο αναφέρει ότι γιαενδεχόμενη παροχή πρόσθετων κονδυλίων μπορεί να ζητηθούν εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων ή εσόδων από πωλήσεις τέτοιων στοιχείων.
Οι πληροφορίες του δικτύου, παρότι ανώνυμες, φαίνεται να είναι από ανθρώπους που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Με άλλα λόγια, το σχέδιο των δανειστών μας ήταν γνωστό από καιρό. Το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις αποσκοπούσε σε αυτή ακριβώς την απόφαση. Η Ελληνική κυβέρνηση γνώριζε από πριν ότι η Ε.Ε. θα μας ζητήσει αυτές τις εγγυήσεις από το ξεπούλημα της εθνικής μας κληρονομιάς.
Εκτός από το νέο πακέτο 50 – 60 δις που σκέφτονται να δώσουν στην Ελλάδα για τη διετία 2012 – 2013, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες ανησυχίες για τις δανειακές ανάγκες της χώρας κυρίως το 2012, προετοιμάζουν το έδαφος για μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρέους. Στόχος είναι να μειωθούν οι πολιτικές αντιστάσεις σε νέα χορήγηση βοήθειας και να αποφευχθεί η πιθανότητα της αναδιάρθρωσης.
Προβληματισμό προκαλεί το τι θα γίνει το 2012, καθώς η χώρα μας χρειάζεται για εκείνη τη χρονιά 27 δις ευρώ και σχεδόν το ίδιο ποσό το 2013.
Αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση «καίγεται» να βγει όσο το δυνατό συντομότερα στις αγορές, αφού με αυτά τα ποσά και με το δάνειο των 110 δις να έχει τελειώσει, γνωρίζει καλά πως «τα νούμερα δεν βγαίνουν».
Ο Πύργος στο Λουξεμβούργο που έγινε η έκτακτη σύσκεψη της Παρασκευής
Πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικό αντικείμενο της συζήτησης στο Λουξεμβούργο το απόγευμα της Παρασκευής ήταν για τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα το 2012, καθώς οι αγορές παραμένουν κλειστές, με τα spreads των ελληνικών 10 ετών ομολόγων να κινούνται πάνω από τις 1.200 μονάδες βάσης και την απόδοση των διετών πάνω από το 20%.
Σε περίπτωση που αποφασιστεί η πρόταση Τρισέ στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 16 Μαίου για νέο δανεισμό ακόμα 50-60 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη διετία 2012 – 2013, το σίγουρο είναι ότι θα συνοδεύεται από ιδιαίτερα αυστηρούς νέους όρους.
Αυτή η πρόταση, όμως ήδη συνάντησε τις αντιρρήσεις της γερμανικής πλευράς. Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν τόνισε προς κάθε πλευρά ότι «Υπάρχουν μερικά δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η Ελλάδα, γιατί η όλη υπόθεση, όταν η Ευρωζώνη συγκρότησε πέρυσι το πακέτο διάσωσης, ήταν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε του χρόνου (το 2012) να επιστρέψει στις αγορές και να δανειστεί».
Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν μια παραδοχή: το μνημόνιο έχει αποτύχει. Τα νούμερα δεν βγαίνουν, όχι μόνο γιατί όλα πήγαν στραβά, αλλά γιατί δεν έβγαιναν από την αρχή!