Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Επικίνδυνο σκηνικό με την καθυστέρηση της γ’ δόσης

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Αθήνα μετά την είδηση που μετέδωσε το ΒΒC ότι η Αυστριακή κυβέρνηση μεταθέτει την εκταμίευση της γ’ δόσης του δανείου για την Ελλάδα για τον Ιανουάριο.

Τα νέα στοιχεία για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, καθώς και η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του κράτους (μετά την αποτυχία και της περαίωσης), φέρνουν την Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο.

Ειδικότερα, το BBC μετέδωσε δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας για την «μετάθεση» της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει εάν αφορά μόνο το ποσό που αναλογεί στην Αυστρία, ή το σύνολο του δανείου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η διαρροή της πληροφορίας αυτής ίσως διευκολύνει το έργο της ελληνικής κυβέρνησης για την «αναίμακτη» επιβολή πιο σκληρών μέτρων, υπό την απειλή της μη καταβολής των επόμενων δόσεων του δανείου.

Τεράστιο ζήτημα προκύπτει και από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί (με τα μέτρα που έχει ήδη εφαρμόσει) να επιτύχει τους στόχους που θέτει το μνημόνιο, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως μόνη λύση διαφαίνεται πως είναι «η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους κάτι που σημαίνει μερική χρεοκοπία».

Την ίδια στιγμή, το Χρηματιστήριο τηρεί στάση αναμονής (-1%), περιμένοντας τις όποιες επίσημες ανακοινώσεις, ενώ τα spreads των 10ετών ομολόγων άγγιξαν πάλι τις 930 μονάδες βάσης.

Αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Πρελ δήλωσε: «Συζητήσαμε επίσης πολύ σύντομα για το θέμα της Ελλάδας και η τρίτη δόση του δανείου θα καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο, δεν θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο». «Περιμένουμε τα στοιχεία της Ελλάδα, ωστόσο φαίνονται πλέον πολύ καλύτερα» πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, «δεν υπάρχει ταμειακό πρόβλημα για τον Δεκέμβριο», ενώ λέγεται ότι η καθυστέρηση αυτή της καταβολής της γ' δόσης από την ΕΕ και της ΕΚΤ οφείλεται σε «τεχνικούς λόγους» και ήταν γνωστή.

Ωστόσο η δόση από το ΔΝΤ θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη, ο Πρελ είπε ότι η Αυστρία δε θα καταβάλει το μεριδίο της στο πλαίσιο της γ' δόσης, για να ανασκευάσει λίγο αργότερα, κάνοντας λόγω για παρερμηνεία των λεγομένων του.

http://www.epikaira.gr
http://dexiextrem.blogspot.com/2010/11/blog-post_6060.html