Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ανασχηματισμός και μετά εκλογές


Τι θα κάνει απόψε το βράδυ ο Πρωθυπουργός, όταν πάρει και το δεύτερο μήνυμα; Ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα ότι θα πάει σε εκλογές. Απλώς, δεν το λέει, γιατί περιμένει την ερχόμενη εβδομάδα τους επιτηρητές μας. Πριν όμως έρθει ο Άγιος Βασίλης, έχει ήδη προγραμματίσει να προχωρήσει σε μερικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Στην τρέχουσα πολιτική ορολογία αυτό ονομάζεται ανασχηματισμός. Συνηθίζεται, μετά από δυσμενή αποτελέσματα, προκειμένου να εκτονώσει το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, ενίοτε δε χρησιμεύει και ως momentum επανεκκίνησης.
Βεβαίως, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ως προς το ακριβές περιεχόμενο του μηνύματος που θα βγάλουν οι κάλπες. Αυτός είναι και ο λόγος που επιχειρεί μεθοδικά να το αποδομήσει σε επικοινωνιακό επίπεδο,  μετά τον πρώτο γύρο. Εν προκειμένω, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε, και πριν προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές να πετύχει επαναδιαπραγμάτευση κάποιων όρων του Μνημονίου. Έτσι, θα ανταποκριθεί μερικώς και στο μήνυμα της κάλπης και ταυτόχρονα θα αγοράσει πολιτικό χρόνο. Ωστόσο, αυτό θα ήταν μια κάποια λύση πριν από μερικούς μήνες. Δεν είναι όμως λύση τώρα, και σίγουρα δεν θα είναι δυο ή τρεις μήνες μετά, αφού η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Αυτή την αλήθεια κρύβουν ο κύριος Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης από τον λαό. Αποκρύπτουν ότι η χώρα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει, και προσπαθούν σε συνεννόηση με την τρόικα να επιβάλουν και νέα, πιο επώδυνα μέτρα. Αυτή όμως την αλήθεια γνωρίζει ο Αντώνης Σαμαράς και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν με ασυνήθιστη επιθετικότητα. Κι αυτός είναι ακόμη ένας λόγος, για τον οποίο το μήνυμα που θα πρέπει να στείλει ο λαός να είναι σκληρό και ξεκάθαρο. Να καταλάβουν ότι ξέρουμε αυτό που ξέρουν, και ότι γνωρίζουμε τα σχέδια τους. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος, παρά να τους καταψηφίσουμε, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική.
http://www.statesmen.gr/10575/politiki/reshuffle-elections_14-11-2010.html