Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

«Εξομολόγηση» του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για την ελληνική οικονομία και τον Γ.Παπανδρέου


Ο κ. Στάινμπρουκ καταλογίζει ευθύνες στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επειδή δεν στήριξε έγκαιρα την Ελλάδα
Ο κ. Στάινμπρουκ καταλογίζει ευθύνες στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επειδή δεν στήριξε έγκαιρα την Ελλάδα   (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Σε ένα διάλογο που είχε με τον Γ.Παπανδρέου, τον Ιανουάριο του 2009, στο Βερολίνο, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ, στο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Σε ισορροπία».

Ο σοσιαλδημοκράτης κ. Στάινμπρουκ ήταν το «δεξί χέρι» της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ στην κυβέρνηση του «Μεγάλου Συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, την περίοδο 2005-2009.


Σχετικά με τη συνάντηση, λοιπόν, που είχε με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος ήταν τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει τα εξής:


«Αφού ζήτησε τη συμβουλή μου για τους τρόπους μείωσης των ελλειμμάτων, ο Παπανδρέου είπε ότι "δεν ήταν πλέον βέβαιος αν πράγματι επιθυμούσε να κερδίσει τις εκλογές"».

Η δήλωση αυτή, που αποκάλυψε ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών, ερμηνεύεται από κύκλους της αντιπολίτευσης και ως επιβεβαίωση της θέσης τους ότι ο σημερινός πρωθυπουργός γνώριζε αρκετά πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, αλλά ωστόσο έλεγε προεκλογικά ότι «λεφτά υπάρχουν».   


Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι στο βιβλίο του ο κ. Στάινμπρουκ καταλογίζει ευθύνες στην Άνγκελα Μέρκελ, επειδή δεν στήριξε έγκαιρα την Ελλάδα, όταν στα τέλη του 2009 η χώρα βρέθηκε στο στόχαστρο της διεθνούς κερδοσκοπίας και οδηγήθηκε τελικά στην «αγκαλιά» της τρόικας.

Newsroom ΔΟΛ