Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Ιουλίου 7, 2010
Το ΠΑΣΟΚ και το ΔΝΤ μας επέβαλαν σε εθνικό αποτροπιασμό και σε αιματηρή κόλαση.
Γράφει ο Δρ. Ηλίας Καλλιώρας*
(σσΟ: Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες οικονομολόγους)
Η Ελλάδα επωλήθη!
Χωρίς καμία σχεδόν διαπραγμάτευση, η σοσιαλιστική κυβέρνηση υπέγραψε το μνημόνιο-πωλητήριο της χώρας μας, μέσω των γραπτών διατάξεων και της «ψυχρής» λογικής του ΔΝΤ.
Η χώρα δεν μπορεί, για παράδειγμα, να πάρει άλλο δάνειο από άλλον δανειστή (π.χ. Ρωσία), δεν μπορεί να πει όχι στην περίπτωση εκείνη που ο δανειστής θέλει να μεταβιβάσει υποχρεώσεις ή δικαιώματα σε τρίτους (π.χ. στην Τουρκία), δεν μπορεί να εφαρμοσθεί το ελληνικό δίκαιο, παρά μόνο το Αγγλικό, σε περίπτωση διχογνωμίας ή της όποιας διαφοράς που πιθανόν προκύψει, δεν λαμβάνεται υπόψη η Βουλή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έχει ασυλία το κράτος μας για τα δικά του οικονομικά στοιχεία, δεν μπορεί η χώρα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο, κλπ.
Οι «μαθητευόμενοι μάγοι» παρεδόθησαν άνευ όρων στην «Τρόικα» και υπέγραψαν ένα τερατούργημα με το ΔΝΤ. Με πολλές προεκτάσεις και πτυχές. Λόγου χάρη, οι Ισπανοί που δανείζονται με επιτόκιο περίπου 3,5%, θα μας δανείζουν μετέπειτα με επιτόκιο ίσο με 5,2% (δηλαδή, με κέρδος πάνω από 1,6%). Επίσης, οι Γερμανοί θα κερδίσουν πάνω από 1.5 δισ. ευρώ, αφού δανείζονται με επιτόκιο 1,5% και στη συνέχεια μας δανείζουν εμάς με 5,25% (δηλαδή, σε βάρος μας, χωρίς την περιλάλητη πλέον ευρωπαϊκή αλληλεγγύη).
Η διεθνής κρίση έπρεπε να λειτουργήσει αυτομάτως ως εθνικός καταλύτης, για την επιλογή ορθολογικών και μη σπάταλων προτάσεων και πολιτικών. Αντί αυτού, το ΠΑΣΟΚ και το ΔΝΤ μας επέβαλαν σε εθνικό αποτροπιασμό και σε αιματηρή κόλαση. Μπήκαμε ήδη στον αυτόματο πιλότο που μας ορίζει το Μνημόνιο του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση παρακολουθεί χωρίς δύναμη και χωρίς ανάσα. Δυστυχώς, όμως το απολύτως ταπεινωτικό για τη χώρα Μνημόνιο του ΔΝΤ: δεν δημιουργεί ανάπτυξη, δεν προσφέρει δίχτυ προστασίας στους μη έχοντες, δεν περικόπτει τις δαπάνες αναλογικά (αλλά οριζόντια), δεν έχει συμβεί να έχει εφαρμοσθεί κάτι ανάλογο ή σκληρότερο πακέτο λιτότητας σε καμία άλλη χώρα της υφηλίου έως σήμερα, δεν ήταν η μόνη εναλλακτική λύση,
Δυστυχώς, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να μην τηρηθούν από κάποια άλλη μετέπειτα κυβέρνηση. Η ΝΔ, δια του Προέδρου της είπε, επί λέξη: «εγγυηθήκαμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα μας με το ΔΝΤ». Αυτό που σήμερα χρειάζεται η χώρα είναι να λυθούν τα χέρια της από το Μνημόνιο, το συντομότερο δυνατό. Χρειαζόμαστε μια νέα οικονομική πολιτική, που θα μας βγάζει το γρηγορότερο δυνατό από τις επιπτώσεις της ύφεσης, που το εν λόγω Μνημόνιο ευθέως μας επιβάλει. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να μη μας βυθίσει στο γνωστό «σπιράλ θανάτου», που λένε οι οικονομολόγοι. Προέχει το αναπτυξιακό δόγμα και πολιτικές, για να γίνει γρήγορα το Μνημόνιο «παρελθόν».
*τ. πρόεδρος επιτροπής οικονομικών της Βουλής, Αντιπρόεδρος κοινοβουλίου του οργανισμού συνεργασίας των χωρών Ευξείνου Πόντου.