Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Πολιτική λύση για τους πλειστηριασμούς ή πέφτει η κυβέρνηση


plistiriasmoi-SamarasΑργά ή γρήγορα ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να αναλάβει προσωπικά το θέμα ή θα ...δοκιμάσει εάν η κυβέρνηση θα πέσει.
Αυτή την εκτίμηση έκαναν κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες και από την συγκυβέρνηση μιλώντας στην FmVoice.gr με αφορμή τη χθεσινή δεύτερη συνάντηση για το φλέγον θέμα, όπου η τρόικα για ακόμη μία φορά εμφανίστηκε αμετακίνητη στη θέση της και απαίτησε την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ακόμη και για την πρώτη κατοικία, για τους οποίους έως 31/12/2013 ισχύει απαγόρευση.
«Το θέμα των πλειστηριασμών θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός θα αναλάβει να διαχειριστεί το θέμα, όπως έκανε και το καλοκαίρι, αφού η τρόικα δεν δέχεται κανένα από τα επιχειρήματα που της παρουσιάζουμε», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η τρόικα εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά αμετακίνητη στη θέση της και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε εκ νέου να συζητήσει οποιοδήποτε σχέδιο προστασίας των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών, όπως η μερική άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας υποστηρίζουν ότι με την ρύθμιση χρεών που έγινε και ισχύει ως το τέλος του έτους για τους ενήμερους δανειολήπτες (ν. 4161/2013) και τις βελτιώσεις που υπήρξαν στη νομοθεσία για την πτώχευση φυσικών προσώπων (γνωστός ως νόμος Κατσέλη), επαρκούν και δεν χρειάζεται περαιτέρω νομοθετική παρέμβαση, ούτε και η διατήρηση παρελθόντων προστατευτικών μέτρων, όπως η απαγόρευση των πλειστηριασμών, η οποία ισχύει μόνο για τις τράπεζες, αλλά όχι για το δημόσιο ή χρέη ιδιωτών.
Κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι «δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτό το αίτημα της τρόικας, δεν είναι δυνατόν η Βουλή να ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο, δεν περνάει». Δεν είναι δε, λίγοι πολιτικοί παράγοντες που επιμένουν ότι μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει πολιτικό ντόμινο και μιλούν ευθαρσώς για πτώση της κυβέρνησης. Μάλιστα, το επιτελείο των δύο υπουργείων φέρεται να είπε στην τρόικα "βρείτε κυβέρνηση να περάσει την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών".
Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες της FMVoice.gr έκανε χρήση ακόμη και πλήρως τεχνοκρατικών επιχειρημάτων, επισημαίνοντας ότι αν ανοίξουν μαζικά οι πλειστηριασμοί είναι πιθανόν να πληγούν οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν μόλις προ μερικών μηνών και έχουν μπροστά τους τα τεστ αντοχής (stress tests) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Λένε όχι και οι τράπεζες
Αρμόδια τραπεζικά στελέχη εξηγούσαν ότι η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών στη δεδομένη οικονομική στιγμή, με τις τιμές των ακινήτων εξαιρετικά χαμηλά και την ζήτηση στο ναδίρ, θα επέφερε οριστική κατάρρευση της αγοράς real estate και επιβαρύνσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών. Και αυτό γιατί οι ελληνικές τράπεζες εγγράφουν προβλέψεις κάλυψης έναντι επισφαλών απαιτήσεων αναλογικά και όχι για το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν αποτιμήσει σε υψηλές τιμές τα ακίνητα που προσημείωσαν ως εξασφάλιση και κατά κανόνα στους πλειστηριασμούς αυτά πωλούνται σε χαμηλές τιμές. Έτσι, δεν θα καταφέρουν να ισοσκελίσουν την... χασούρα από τη μη εξυπηρέτηση του δανείου με την τιμή που θα πιάσει ένα ακίνητο στον πλειστηριασμό.
Ακόμη χειρότερα δε, σε αυτή την περίπτωση, ο δανειολήπτης και θα έχει χάσει το σπίτι του και θα εξακολουθεί να χρωστάει στην τράπεζα εάν η τιμή που θα πιάσει στην πλειστηριασμό υπολείπεται του χρέους του. Και αυτό γιατί με το τρέχον νομικό καθεστώς, η οφειλή δεν εξαντλείται με την πώληση του προσημειωμένου ακινήτου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το θέμα των πλειστηριασμών, ώστε να ανταλλαγούν απόψεις και ίσως να υπάρξει μια κοινή «γραμμή» απέναντι στην τρόικα.
Με το σημερινό καθεστώς, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί μέχρι 200.000 ευρώ τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, αλλά και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δανειοληπτών ανεξαρτήτως ποσού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, την διετία 2008-2009 περί τα 35.000-40.000 ακίνητα/πρώτες κατοικίες προστατεύθηκαν από τον συγκεκριμένο νόμο και έκτοτε, περί τις 15.000 ακίνητα κάθε χρόνο φθάνουν στην φάση της κατάσχεσης, αλλά δεν πλειστηριάζονται.
Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις για το θέμα των πλειστηριασμών θα συνεχιστούν με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που παραμένουν στην Αθήνα, ενώ οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητείται μια «απλή λύση» ως προς την εφαρμογή της, ώστε να έχει άμεσα αποτελέσματα και οφέλη για όσους πραγματικά βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια. Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου εξηγούσαν ότι προτίνεται κάποια πολύπλοκη διαδικασία ή ρύθμιση με σειρά παραμέτρων, απορρίπτοντας εμμέσως τα εισοδηματικά όρια για την εξαίρεση από την προστασία, ενώ φαίνεται πως η συμφωνία την οποία προσεγγίζουν κυβέρνηση-δανειστές, θα περιλαμβάνει τον προσδιορισμό χαμηλότερης αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται.