Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η δήλωση της χρονιάς


“Υπάρχουν και αλλού λεφτά,εκτός Βερολίνου,να ανοίξουν δουλειές στην χώρα. Εμείς δεν χτυπάμε το κουδούνι. Κάποιος που το χτύπησε (βλ. Καραμανλής ,σε Μόσχα, Πεκίνο) έφαγε το κεφάλι του.”

Του Ηλία Καραβόλια

Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε στις 26/11/2012 στο Russia Today ότι οι ηγέτες των BRICS(Βραζιλία,Ρωσία, Ινδία, Κίνα,Νότια Αφρική) επεξεργάζονται την προοπτική δημιουργίας του δικού τους Ταμείου διάσωσης σε περίπτωση κρίσης. Το συνολικό ποσό του Ταμείου, θα φθάσει ακόμα και τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι προφανές, και όσοι δεν το κατανοούν μάλλον αγνοούν την ισχύ των αλλαγών στην γεωοικονομική πραγματικότητα, ότι οι φορείς του Νεο-κρατικού Καπιταλισμού (BRICS) μετά τις παλινωδίες των Γερμανών στην υπόθεση της Ελλάδας, θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα παροχής αμοιβαίων πιστώσεων. Θέλουν  ένα«παράλληλο» μηχανισμό του ΔΝΤ , κάτι σαν ξεχωριστό Ταμείο Διάσωσης. Έγκυρες διεθνείς πηγές, κυρίως απο Μόσχα και Πεκίνο, κάνουν λόγο για χρονοδιάγραμμα εκκίνησης σχετικά σύντομο( Μάρτιος 2013).
Οι Pontimnikof και Ratchenkof, καταξιωμένοι αναλυτές επενδυτικών τραπεζών στην Ρωσία,συμφωνούν στις πηγές τους και τονίζουν ότι στην περίπτωση δημιουργίας ενός τέτοιου Ταμείου, κάθε χώρα των BRICS θα χρησιμοποιεί κεφάλαια σε αξία ίση με τη δική της συνεισφορά, πολλαπλασιαζόμενα με ένα συγκεκριμένο πολλαπλασιαστή. Η πρόσβαση στο Ταμείο, θα επιτρέπει στα μέλη της ομάδας να έχουν μια οικονομική ρεζέρβα και να «αποφεύγουν» το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Να σημειώσω ότι η ομάδα BRICS συγκεντρώνει το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, εκπροσωπεί το 28% της παγκόσμιας οικονομίας και το 15% του παγκόσμιου εμπορίου , καθώς  και το 53% του παγκόσμιου χρηματιστικού κεφαλαίου. 

Υπάρχουν περίπου 150 χώρες των οποίων το ΑΕΠ, υπολογιζόμενο σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης  είναι μικρότερο από τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του νέου Ταμείου(περίπου 270 δις δολλάρια). Μπορεί το Ταμείο να φτιαχτεί για να στηρίξει επίλυση απρόσμενων προβλημάτων μεγάλης κλίμακας  στις χώρες BRICS, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για  πόρους που  θα διατεθούν για να βοηθήσουν άλλα κράτη, στο πλαίσιο της ανάπτυξης σχέσεων με χώρες για τις οποίες η ομάδα BRICS ενδιαφέρεται. Καλό είναι λοιπόν, όσοι ακόμα πιστεύουν στην ευρωπαική- δηλαδή την γερμανική- προοπτική της Ελλάδας, να μην βρίσκουν αστείες και περιττές τις επαφές που οφείλει να έχει η χώρα με τις ηγεσίες της Βραζιλίας, της Ρωσίας και των υπολοίπων χωρών των BRICS. Διότι απο Γερμανούς, Ευρωπαίους, Αμερικανούς, χορτάσαμε δανεική σωτηρία, με θυσίες που θα σημαδέψουν γενιές Ελλήνων. Υπάρχουν και αλλού λεφτά,εκτός Βερολίνου,να ανοίξουν δουλειές στην χώρα. Εμείς δεν χτυπάμε το κουδούνι. Κάποιος που το χτύπησε (βλ. Καραμανλής ,σε Μόσχα, Πεκίνο) έφαγε το κεφάλι του.Το αλεξίσφαιρο που δεν φόρεσε (των ΗΠΑ) θα αποδειχθεί χρήσιμο το 2013, αρκεί να το φορέσει η νέα ηγεσία της χώρας (διοτι αυτή δεν θα βγάλει το νέο έτος).Καλή χρονιά…