Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η Ρωσία θα προβάλει βέτο στο Σ.Α. του ΟΗΕ για ξένη επέμβαση στην Συρία

RT News και Ηurriyet Daily News



"Η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μιας απόφασης που θα επιτρέψει ξένη ένοπλη επέμβαση στη Συρία", δήλωσε την Τετάρτη στη Μόσχα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Γκατίλοφ. "Η Ρωσία πάντα εναντιωνόταν σε οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση στη συριακή σύγκρουση, διότι θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, τόσο στην ίδια την Συρία, όσο και σε όλη την ευρύτερη περιοχή", τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης. Μαζί του συμφωνούν μαζί του και επίσημα πρόσωπα του Πεκίνου, που επιβεβαίωσαν πως η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στις υποθέσεις της Συρίας.

Η δήλωση του Γκατίλοφ έγινε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σχετικά με την πιθανότητα ξένης στρατιωτικής επέμβασης για την ρύθμιση της κρίσης στην Συρία. Ο Ολάντ είχε δηλώσει ότι δεν αποκλείεται μια στρατιωτική επέμβαση, αλλά συγχρόνως έκανε έκκληση για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά των αρχών της Συρίας και τόνισε την αναγκαιότητα της ένωσης της συριακής αντιπολίτευσης.

Υπέρ της λύσης της στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία έχουν ταχθεί επίσης επίσης το Βέλγιο και η Αυστραλία.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, δήλωσε την Τρίτη ότι αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της απέλασης των πρεσβευτών της Συρίας από αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ ως αντίδραση στην τραγωδία στο συριακό χωριό Χούλα.

Η Ρωσία, όπως είπε, ασκεί πίεση στο καθεστώς της Δαμασκού να ελέγξει την κατάσταση και να σταματήσει τη βία των ενόπλων ομάδων και υπολογίζει σε παρόμοιες ενέργειες των χωρών της Δύσης έναντι της "αντιπολίτευσης της Συρίας".



Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Ηurriyet, η Tουρκία ανακοίνωσε την απέλαση των Σύριων διπλωματών από την Άγκυρα και η δικαιολογία που δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είναι η τραγωδία στο συριακό χωριό.


"Δεν είναι δυνατόν να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε μια τέτοια αποτρόπαια ενέργεια", ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.


Στους Σύριους διπλωμάτες δόθηκε διωρία 72 ωρών από τις 30/05 να αναχωρήσουν από την Τουρκία.
Την περασμένη Παρασκευή, στο χωριό Χούλα σκοτώθηκαν πάνω από 100 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Το Σ.Α. του ΟΗΕ κατά την έκτακτη συνεδρίαση του στις 27 Μαΐου καταδίκασε τη σφαγή των αμάχων. Οι συριακές αρχές απορρίπτουν τη συμμετοχή τους στην τραγωδία, καταλογίζοντας την ευθύνη για αυτήν στους ισλαμιστές εξτρεμιστές μισθοφόρους που δρουν μέσα στη χώρα.




ΠΗΓΗ: Η Ρωσία θα προβάλει βέτο στο Σ.Α. του ΟΗΕ για ξένη επέμβαση στην Συρία http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/05/blog-post_5102.html#ixzz1wTFmpO7B