Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Καταγγέλουν το Νίκο Χατζηνικολάου για διαπλοκή με τα ΙΕΚ

Ανοικτή Επιστολή Αναγνώστη προς

την Αναπληρώτρια Υπουργό κα Φώφη Γεννηματά

Kρίση και διαπλοκή στα ΜΜΕ την Πολιτική και την Εκπαίδευση

Πέραν της βαθιάς οικονομικοκοινωνικής κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, μια άλλη πρωτοφανή κρίση, που σχετίζεται με την πρακτική ορισμένων ΜΜΕ, και αποτελεί μόνον την κορυφή του παγόβουνου, σχετικά με τη διαπλοκή στην πολιτική, σε κάποια ΜΜΕ, και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αρχίζει να εξελίσσεται και να χάνει πλέον την πειστικότητά της.

Η συγκεκριμένη κρίση, δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα ΜΜΕ, τη στάση του έλληνα αναγνώστη απέναντι στην αξιοπιστία της ενημέρωσης και την γενικότερη πτώση στις κυκλοφορίες των εφημερίδων, που ενδεχομένως να οφείλονται στην πρακτική συγκεκριμένου εκδότη- δημοσιογράφου. Πρόκειται για την πρακτική της εφημερίδας Real News και του δημοσιογράφου κου Νίκου Χατζηνικολάου, ο οποίος ανέλαβε εργολαβικά, να επιλύσει τα μείζονα θέματα του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης, υπό το ένδυμα του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, χάνοντας όμως συνολικά πλέον την αξιοπιστία του, εφόσον αδυνατεί πλέον να διαμορφώσει λογικοφανή επιχειρήματα, γιατί είναι πλέον πασιφανές ότι περιορίζει το ρεπορτάζ του ανάλογα με τις επιταγές του εντολέα του, εφόσον είναι γνωστό μέσα από τις διαφημίσεις στον τύπο, ότι υπάγεται στη μισθοδοσία των επιχειρήσεων ΑΚΜΗ και Metropolitan College, του κρατικοδίαιτου νεόπλουτου επιχειρηματία κου Κωνσταντίνου Ροδόπουλο, με τον οποίο τους συνδέει όχι μόνον εργοδοτική σχέση, αλλά και προσωπική φιλία και συγγένεια – κουμπαριά, όπως έχει καταγραφεί στις κοσμικές στήλες κάποιων περιοδικών.

Δεν είναι τυχαία η σιωπή του ΕΣΡ, (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) εφόσον ο εν λόγω εκδότης και δημοσιογράφος, σε πρόσφατη διαφήμιση του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, στη Real News, με φωτογραφία του κοσμεί τη διαφημιστική καταχώρηση του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κάνοντας προκλητική την εμφάνισή του, ενώ με το μανδύα του «ανεξάρτητου» μαχόμενου δημοσιογράφου, τόσο από την εφημερίδα του όσο και από το ραδιόφωνο τoυ Real FM, συνεχίζει με τη μορφή του «ανεξάρτητου» δήθεν ρεπορτάζ, να βάλλει εναντίον συγκεκριμένων επιχειρήσεων, κατ’ εντολή του εντολέα του προφανώς, αλλά πολύ περισσότερο να προσπαθεί να πετύχει και ρόλο «ελεγκτή», «δικαστή» και «καθοδηγητή» του ΥΠΔΒΘ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε, η αναφορά του στο site της Real News, για δήθεν πρόσφατη ερώτηση του πρώην υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου, που πουθενά δεν προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής, μόνον και μόνον για να ενισχύσει την χαμένη πλέον αξιοπιστία του. ¨Όλα τα παραπάνω, ενδεχομένως να αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου για ένα μεγάλο φαινόμενο διαπλοκής, μεταξύ επιχειρηματιών, πολιτικών, και του παραπάνω εκδότη.

Ο κος Νίκος Χατζηνικολάου, όταν κάνει ρεπορτάζ εκείνος ή συνεργαζόμενοι με εκείνον ρεπόρτερ, θα πρέπει να ασχολείται συνολικά με οτιδήποτε επιλήψιμο, μελετώντας συνολικά το θέμα, γιατί τότε είναι πασιφανές ότι λειτουργεί επιλεκτικά. Γνωρίζει πολύ καλά για παράδειγμα, ότι στη χώρα μας δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο για ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στο χώρο των κολεγίων, εθελοτυφλεί όμως μπροστά στο φαινόμενο της παραπλανητικής διαφήμισης του Metropolitan College του κουμπάρου του, με τίτλο 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, όπως εμφανίστηκε και στην Real News και σε πολλές άλλες εφημερίδες, σε τηλεοπτικά σποτ, αλλά και σε τηλεοπτικό σποτ, που είναι αναρτημένο στο δικτυακό τόπου του εν λόγω Κολεγίου, αποπροσανατολίζοντας και παραπλανώντας τους νέους της χώρας, τα παιδιά μας όπως λέει ο παραπάνω δημοσιογράφος.

Μάλιστα το θέμα της παραπλανητικής διαφήμισης του εν λόγω κολεγίου, θα έπρεπε να επιφέρει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του, όπως και στην περίπτωση του Athenian College, εφόσον συνιστά το ίδιο παράπτωμα και είναι παραπλανητική. Εξάλλου, μια πιο προσεκτική ματιά του κου Χατζηνικολάου, στα προγράμματα σπουδών για τα οποία έχει αδειοδοτηθεί το κολέγιο του κουμπάρου του Metropolitan College, θα του αποκάλυπτε ότι το εν λόγω κολέγιο παραπλανητικά διαφημίζει Bachelor στην Διαιτολογία και την Αρχιτεκτονική, ενώ όπως προκύπτει από τον πίνακα των εγκεκριμένων κολεγίων, το Metropolitan College, δεν έχει αδειοδοτηθεί για τα παραπάνω προγράμματα, διαπράττει δηλαδή το ίδιο δεύτερο αδίκημα με το Athenian College του οποίου η άδεια έχει ανακληθεί.

Φυσικά οι κουμπαριές, η διαπλοκή και τα συμφέροντα δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, στον κο Χατζηνικολάου, οπότε μάλλον είναι a la card η «μαχόμενη δημοσιογραφία» και το ενδιαφέρον του για τα νέα παιδιά του τόπου, ενώ αξίζει προσοχής και ο τρόπος που προσπαθεί να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Η εκτίμησή μου είναι ότι το ΥΠΔΒΘ δείχνει να πράττει τα όσα πρέπει, αντικειμενικά, χωρίς να χρειάζεται καθοδήγηση από τον παραπάνω δημοσιογράφο.

Αλήθεια, γιατί δεν παίρνει την πρωτοβουλία ο κος Χατζηνικολάου, να αφυπνίσει τους Έλληνες Βουλευτές, για να πραγματοποιηθεί μια επίκαιρη ερώτηση ή μια επερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, για τους δημόσιους πόρους, που έχει αποσπάσει ο κρατικοδίαιτος επιχειρηματίας κος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, κουμπάρος του κου Χατζηνικολάου και πρωτοκλασάτου στελέχους του «παλαιού ΠΑΣΟΚ», ο οποίος ανδρώθηκε επιχειρηματικά, αποσπώντας πόρους από το δημόσιο προϋπολογισμό μέσω διαφόρων «μελετητικών» προγραμμάτων, κατά την οκταετία 1996 -2004 αλλά και μεταγενέστερα, μέσω της εταιρίας συμβούλων Ε.Ε.Ο. Gpoup, θέμα εξίσου σοβαρό για το δημόσιο συμφέρον, που επίσης απασχολεί την ελληνική κοινωνία σχετικά με τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και τη διαπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων με την πολιτική.

Τα εν λόγω κονδύλια, ανέρχονται σε εκατομμύρια euro, οπότε είναι πολλά τα λεφτά…και ο καθείς θα μπορούσε να είναι νεόπλουτος επιχειρηματίας, αν είχε βρει τη λύση να αντλεί χρήματα από το δημόσιο προϋπολογισμό, μέσω διαφόρων «μελετών» και «project», με μια εταιρία λίγων τετραγωνικών, μεγάλων τζίρων και ισχυρών διασυνδέσεων…. O τύπος, πρέπει να αντιμετωπίσει το παραπάνω φαινόμενο επιλεκτικού ρεπορτάζ, που θα πάρει μεγάλες διαστάσεις σε βάρος του τύπου συνολικά, κλονίζοντας την αξιοπιστία του, αν έγκριτα και έγκυρα μέσα δεν πάρουν θέση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τα εμπορικά τμήματα της Real News και του Real FM, φημολογείται ότι έχουν αναλάβει τελευταία το ρόλο «σερίφη» σύμφωνα με τα όσα ακούγονται από άλλες εκπαιδευτικές και διαφημιστικές εταιρίες, προσπαθώντας να ασκήσουν πιέσεις στους επιχειρηματίες του κλάδου της εκπαίδευσης, και να ελέγξουν τι προϋπολογισμό, δίνουν σε άλλες κυριακάτικες εφημερίδες, στρεφόμενοι εμμέσως εναντίον άλλων εκδοτών αλλά και της ελευθερίας του Τύπου, με προφανή σκοπό να αποσπάσουν διαφημιστικά κονδύλια, θυσιάζοντας έτσι το αγαθό της ελεύθερης και ανεξάρτητης ενημέρωσης αλλά και της ελευθερίας των διαφημιζόμενων να επιλέξουν ανεξάρτητα που θα διαφημιστούν, σε μέσα που εκείνοι κρίνουν, συμβάλλοντας στην υγιή χρηματοδότηση των μέσων και την ανεξαρτησία του Τύπου.

Ο καιροσκοπισμός του κου Νίκου Χατζηνικολάου, είναι πλέον εμφανής και προφανής η σκοπιμότητα των ενεργειών του, που τον μετατρέπουν σε «λαγό» και «παπαγαλάκι» της δημοσιογραφίας. Λυπάμαι που ο ίδιος επέλεξε το δρόμο πλέον της «πληρωμένης πένας», της «επιλεκτικής» αντίληψης των πραγμάτων και του «επιλεκτικού ρεπορτάζ». Αυτά θα διδάξει στους μαθητές του της Δημοσιογραφίας, στο ΙΕΚ του εργοδότη του – χρηματοδότη του και κουμπάρου του στο οποίο φέρετε ως επικεφαλής;

Εκτιμώ ότι η ξεκάθαρη θέση του ΥΠΔΜΘ θα δώσει τέλος σε αυτό το βρώμικο πολέμο, διαπλεκόμενων, που κάνει κακό στην δημοσιογραφία και την δημοκρατία μας κατ’ επέκταση.

Υ.Γ. Με βάση την παραπάνω διαφήμιση δεν θα ήταν κακό η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, να ζητήσει τα τυπικά δικαιολογητικά του κου Νίκου Χατζηνικολάου εφόσον είναι στην ουσία υπάλληλος του παραπάνω ΙΕΚ, εφόσον φέρετε ως επικεφαλής, καθώς επίσης τα ωρολόγια προγράμματα και να κάνει επιτόπου ελέγχους εάν προσέρχεται στα μαθήματά του, εκτός αν και αυτή είναι μια ακόμη παραπλανητική διαφήμιση του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, με «επικεΦαλής», «Φ», Φαντάσματα δηλαδή. Θέλω να ελπίζω ότι η παρούσα επιστολή μου θα δημοσιευτεί και όλοι μαζί θα εξάγουμε τα δικά μας συμπεράσματα για την γενικότερη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, στέλνοντας κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και άλλους διαπλεκόμενους στα σπίτια τους.

Ας ελπίσουμε ότι στο άμεσο μέλλον η κοινωνία μας θα γίνει πιο αξιοκρατική, πιο ορθολογική και πιο δίκαιη.

Δ. Κ.
http://www.edu4u.gr/Comments.aspx?qId=7271

http://taxalia.blogspot.com/2011/09/blog-post_1078.html