Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Χάνουν ένα μισθό οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους


Από περικοπή επιδομάτων, μείωση του αφορολογήτου ορίου και την επιβολή εκτάκτων εισφορών
Του Σωτηρη Νικα/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σχεδόν ένα βασικό μισθό ή περίπου 10% θα χάσουν μέσα στους επόμενους 5 μήνες οι δημόσιοι υπάλληλοι τόσο από τα νέα φορολογικά μέτρα, όσο και από τις νέες μειώσεις σε επιδόματα και αμοιβές τους.
Η κυβέρνηση, πριν ακόμα καταρτίσει και εφαρμόσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο που αναμένεται να εξισώνει τους βασικούς μισθούς του Δημοσίου με αυτές του ιδιωτικού τομέα, προωθεί νέες περικοπές σε 21 βασικές κατηγορίες επιδομάτων. Ταυτόχρονα, με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση προχωρά και στην αναδρομική παρακράτηση από την 1η Ιανουαρίου της εισφοράς του 3% υπέρ της ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους, μειώνοντας τον μισθό τους για το υπόλοιπο του έτους κατά περίπου 6%.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η περικοπή του κινήτρου απόδοσης, καθώς και όσων επιδομάτων «λειτουργούν» ως επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης ή ειδικής απασχόλησης. Μάλιστα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι εκτός του κινήτρου απόδοσης που δίδεται σε όλους και οι περικοπές των άλλων επιδομάτων θα αφορούν σε όλους τους κλάδους που έχουν τέτοια οικονομικά βοηθήματα.
Το πιθανότερο είναι να μειωθούν κατά 50%. Οι νέες περικοπές προγραμματίζονταν να συμπεριληφθούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο. Ωστόσο, το ενιαίο μισθολόγιο δεν θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όπως αρχικώς προγραμματιζόταν. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα «περάσει» τις μειώσεις στα επιδόματα, με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε αυτή την εβδομάδα.
Μέχρι να ισχύσει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, δεν προβλέπεται άλλη παρέμβαση στις αποδοχές των υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι η φιλοσοφία του ενιαίου μισθολογίου θα είναι η εξίσωση του βασικού μισθού του δημόσιου τομέα με αυτόν του ιδιωτικού τομέα και η σαρωτική αλλαγή της επιδοματικής πολιτικής που ασκεί κάθε υπουργείο και κάθε ΔΕΚΟ.
Προς το παρόν, από τα νέα φορολογικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, σε συνδυασμό με τη μείωση του κινήτρου απόδοσης κατά 50% και της αναδρομικής παρακράτησης της εισφοράς υπέρ της ανεργίας, ένας δημόσιος υπάλληλος με βασικό μηνιαίο μισθό 1.144 ευρώ και ετήσιο εισόδημα 22.500 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει στο υπόλοιπο του έτους:
– 400 ευρώ, από την αλλαγή του αφορολογήτου ορίου
– 450 ευρώ, για την εισφορά αλληλεγγύης
– 412 ευρώ, από 3% υπέρ της ανεργίας
– 250 ευρώ, από τη μείωση του κινήτρου απόδοσης, δεδομένου ότι ο υπάλληλος είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το κίνητρο απόδοσης από 57 ευρώ έως 100 ευρώ, αναλόγως με το επίπεδο εκπαίδευσης.
Συνολικά, οι απώλειες για τον υπάλληλο αυτό θα ανέλθουν στα 1.512 ευρώ για τους επόμενους πέντε μήνες ή περίπου το 16% των αποδοχών του για το διάστημα αυτό.
Οι μειώσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ για αρκετούς δημοσίους υπαλλήλους. Το παραπάνω παράδειγμα περιελάμβανε τη μείωση μόνο του κινήτρου απόδοσης, που άλλωστε πρόκειται για ένα καθολικό επίδομα. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που λαμβάνουν και επιδόματα ειδικής απασχόλησης ή ταχύτερης διεκπεραίωσης.
Τα επιδόματα που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και αναμένεται να βρεθούν άμεσα στο στόχαστρο των νέων περικοπών αφορούν:
1. Το ειδικό επίδομα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κυμαίνεται μεταξύ 497 και 592 ευρώ.
2. Tο ειδικό επίδομα του υπουργείου Εξωτερικών (από 56 έως 486 ευρώ).
3. Την ειδική παροχή των εργαζομένων στην Ελληνική Στατιστική Αρχή και το ΚΕΠΕ (από 800 έως 1.739 ευρώ).
4. Το ειδικό επίδομα του υπουργείου Ανάπτυξης (από 456 έως 650 ευρώ).
5. Την ειδική παροχή του πρώην υπουργείου Θαλάσσιων Υποδομών (155 ευρώ).
6. Το ειδικό επίδομα του υπουργείου Περιβάλλοντος (από 387 έως 497 ευρώ).
7. Την ειδική παροχή της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας (85 ευρώ).
8. Το ειδικό επίδομα του υπουργείου Εργασίας (162 ευρώ).
9. Την ειδική παροχή του υπουργείου Υγείας (243 ευρώ).
10. Το ειδικό επίδομα του υπουργείου Δικαιοσύνης (522 έως 537 ευρώ).
11. Το ειδικό επίδομα του υπουργείου Πολιτισμού (121 ευρώ).
12. Την ειδική παροχή του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης (από 413 έως 450 ευρώ).
13. Το ειδικό επίδομα του ΕΟΤ (από 185 ευρώ έως 308 ευρώ).
14. Την ειδική παροχή των υπαλλήλων γραμματειών (από 510 έως 567 ευρώ).
15. Το επίδομα ειδικής απασχόλησης στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση (40,5 ευρώ).
16. Την ειδική παροχή των αποκεντρωμένων διοικήσεων (από 259 έως 347 ευρώ).
17. Το επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των δικαστικών λειτουργών (από 405 έως 810 ευρώ).
18. Το ειδικό ερευνητικό των πανεπιστημιακών (από 256 έως 440 ευρώ).
19. Το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων που φτάνει στα 208 ευρώ.
20. Το επίδομα ειδικής απασχόλησης για την Εθνική Αμυνα (από 163 έως 376 ευρώ).
21. Το επίδομα ειδικής απασχόλησης για δημόσια τάξη και ασφάλεια (αστυνομία, λιμενικό και πυροσβεστική) από 145 έως 346 ευρώ).