Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ... δεν είναι ακόμα "ροκ"!

Ήταν θέμα χρόνου να αρχίσουν τα «όργανα» στο ΠΑΣΟΚ. 
Ήταν θέμα χρόνου, οι βουλευτές που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, γιατί ακούν τον εξάψαλμο από τους ψηφοφόρους τους, να μεταφέρουν αυτό το κλίμα στο εσωκομματικό πεδίο, επιδιώκοντας έτσι την «εξιλέωσή» τους στα μάτια των εκλογέων τους.
Ως εκεί όμως! 
Διότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος είναι η εξαίρεση στον κανόνα. 
Τα "όργανα" στο ΠΑΣΟΚ, δεν παίζουν ακόμα... σκληρό ροκ!
Ο προϋπολογισμός του 2011 θα ψηφιστεί. Κι ας είναι ένας προϋπολογισμός καταδικασμένος από γεννησιμιού του να πέσει έξω…
Και θα ψηφιστεί, διότι κανείς στο ΠΑΣΟΚ, δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή. Ούτε καν οι διαμαρτυρόμενοι για «προβληματική διεύθυνση» βουλευτές του. Διότι θέλει κάτι παραπάνω από κότσια, για να συντονίσεις τις πράξεις σου με τα λόγια σου σ` αυτόν τον τόπο…
Στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, οι διαμαρτυρίες θα γίνουν «γαργάρες» (πάντα για το καλό της πατρίδας που δεν πρέπει να χρεοκοπήσει) και θα δούμε το έργο με τίτλο: «Δεν πολυσυμφωνούμε, διαμαρτυρόμαστε, αλλά ψηφίζουμε.»
Ακόμα κι έτσι, όμως, τα «όργανα» έχουν αρχίσει.
Κι αυτό διότι το ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον αρχηγό του και πρωθυπουργό, έχει εγκλωβιστεί μεταξύ του Μνημονίου και του σοσιαλιστικού εαυτού του.
Το πρώτο επιβάλει μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση κρατικής περιουσίας, διαμόρφωση ενός νεοφιλελεύθερου έως σκληρά καπιταλιστικού μοντέλου διακυβέρνησης σε θέματα εργασιακά και κοινωνικά.
Το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να λειτουργήσει έτσι, διότι δεν ξέρει πώς να πείσει τον κόσμο του, για την αναγκαιότητα μιας πολιτικής που δεν «πρόβαλε» ποτέ στον κόσμο του.
Δεν την κατέχει. Δεν ξέρει πώς να την υπερασπιστεί. Και έτσι καθυστερεί. Και έτσι την εφαρμόζει μισή. Με το αναπτυξιακό σκέλος της πολιτικής αυτής, να μένει επί έναν και πλέον χρόνο, στη θεωρία.
Και έτσι, επειδή αδυνατεί να πείσει, καταργεί το διάλογο. Μετατρέπει τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας σε μονόλογο του αρχηγού. Φέρνει νομοσχέδια κατεπείγοντα, διότι δεν ξέρει πώς να τα υπερασπιστεί στη Βουλή.
Δύσκολα πράγματα…
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον σε ανοιχτή ρήξη με τον εαυτό του. Με τον κόσμο του που «ξεβολεύεται»…
Και ενώ τώρα οι διαμαρτυρόμενοι βουλευτές θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, μην εκπλαγείτε, αν αμέσως μετά τις γιορτές δούμε τους εσωκομματικούς τόνους να ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο και απότομα.
Και σκεφτείτε, ότι ο ίδιος ο Παπανδρέου μπορεί να το επιθυμεί αυτό.  
Γιατί θέλει να έχει και ένα «πάτημα» για εκλογές. 
Άλλωστε ήδη, το έδαφος στρώνεται με τις προαναγγελίες για νέο εκλογικό νόμο και για προγραμματική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη.
Και να είστε σίγουροι, ο Γιώργος Παπανδρέου, προτιμά να επικαλεστεί ρήξη με κάποιους βουλευτές του, αλλά να ισχυρίζεται πως έχει την κοινωνία στο πλευρό του, παρά να αναγκαστεί να παραδεχτεί πως θα πάει σε εκλογές, λόγω ρήξης με την κοινωνία…
Βαγγέλης Μωϋσής