Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Πυρετός συσκέψεων στο οικονομικό επιτελείο για τα μέτρα του νέου προϋπολογισμού – Έρχονται νέα σκληρά μέτρα - Στο 15,4% το έλλειμμα το 2009...

Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εξειδικεύοντας  ένα προς ένα τα μέτρα που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2011.
Βέβαια οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μαζί με την τρόικα κλιμάκιο της οποίας θα φθάσει στις 15 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Όπως όλα δείχνουν η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% από 13,6% ( σ.σ.  στο 8,6% έναντι αρχικού στόχου 8,1% ανεβαίνει το έλλειμμα του 2010) θα αποτελέσει το «κυρίως πιάτο» στις συναντήσεις που θα έχει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους ξένους,  οι οποίοι θα ασκήσουν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα.
Η ανάγκη λήψης νέων μέτρων το 2011αποτελεί και τον φόβο των επιτελών της οδού Νίκης οι οποίοι στους δύο τελευταίους μήνες του έτους σπεύδουν να μαζέψουν ότι μπορούν από φορολογικά έσοδα.
Οι περιοδείες του Δημήτρη Κουσελά ανά την Ελλάδα συνεχίζονται με τον υφυπουργό Οικονομικών να «τρίζει τα δόντια» στους Εφόρους οι οποίοι αδυνατούν να πιάσουν τους  στόχους αύξησης των εσόδων που τους έχει θέσει το υπουργείο.
Εν τω μεταξύ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δυο μήνες πριν τη λήξη του έτους δεν έχουν αποσταλεί ούτε τα σημειώματα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος.
Έτσι μία τεράστια δεξαμενή εσόδων βρίσκεται στον αέρα, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει τις  αρχικές ανησυχίες της Τρόικας η οποία από τον Ιούλιο ακόμη μιλούσε για σημαντικές αποκλίσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού.
Την κατάσταση στα έσοδα πηγαίνουν πίσω και οι αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται και στην παραγωγή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης.
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μία τρύπα 1,8 δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία αφού από τα μέχρι τώρα στοιχεία η απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν  φέτος, μόλις φθάνει τα 4 δις. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 5,8 δις. ευρώ.
Για το 2011 το πακέτο των μέτρων ανέρχεται σε  9,15 δις. ευρώ το οποίο θα προέλθει:
*         Από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.  Ο προϋπολογισμός προσβλέπει σε πρόσθετα έσοδα που μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ.  Ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ έχει ήδη «κόψει» από το σκέλος  των δαπανών η κυβέρνηση το οποίο θα μοιρασθεί ως επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους.
*         Από την αύξηση των αντικειμενικών  τιμών στα ακίνητα. Σε μεσοσταθμικά επίπεδα  η αναπροσαρμογή θα είναι της  τάξης του 25% με 30% ενώ για κάποιες περιοχές της χώρας οι αυξήσεις που θα γίνουν στις τιμές θα φθάσουν ακόμη και το 60%-70%. Η αναθεώρηση των τιμών θα προκαλέσει σωρεία νέων ανατιμήσεων σε μια σειρά από φόρους, όπως είναι ο φόρος Μεγάλης  Ακίνητης Περιουσίας και οι φόροι δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών. Την ανιούσα θα πάρουν επίσης και τα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσω του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, τα έξοδα δικηγόρου, συμβολαιογράφου και υποθηκοφύλακα.  Ο  προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 400 εκατ. ευρώ από τους φόρους στα ακίνητα. 
*         Από την αύξηση  του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ από το 11% στο 13% για την πλειοψηφία των προϊόντων και υπηρεσιών. Το μέτρο θα συμπληρώσει η μετάταξη ορισμένων ειδών πολυτελείας από το 11% στο 23% ενώ τρόφιμα και προϊόντα θα επιβαρύνονται με μικρότερο συντελεστή ΦΠΑ  6%. Πάντως , για το κρίσιμο θέμα της μετάταξης των τροφίμων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον μειωμένο 5,5% (σήμερα ή στο 6% εφόσον υπάρξει αναθεώρηση του συντελεστή) δεν έχει ανοίξει καν συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
*         Από την φορολόγηση των αυθαιρέτων κτισμάτων που  θα φέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 800 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ.
•         Από το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων που θα τονώσει κατά 500 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα.
*         Από την ενεργοποίηση των  τεκμηρίων διαβίωσης στους ελεύθερους επαγγελματίες που υπολογίζεται ότι θα φέρουν πρόσθετους φόρους 400 εκατ. ευρώ.
*         Από την έκτακτη εισφορά στις  κερδοφόρες επιχειρήσεις. Αναμένονται έσοδα ύψους 600 εκατ. ευρώ.
*         Από τις  νέες άδειες τυχερών παιγνίων ( 500 εκατ. ευρώ).
*        Από την φορολόγηση των ακριβών αυτοκινήτων ( 150 εκατ. ευρώ).

Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr