Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Έρχεται σαρωτικός ανασχηματισμός

Από Factorx Τετ. 17 Μαρ 2010, 11:14 στην/στις κατηγορίες Επισημαίνουμε.


Μπορεί το Μαξίμου να το διαψεύδει επισήμως και ανεπισήμως, σύμφωνα ωστόσο με αποκλειστικές πληροφορίες του antinews.gr, ο Γ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Οι αλλαγές δε θα αφορούν τα πρόσωπα αλλά και τη δομή της κυβέρνησης καθώς θα υπάρξει δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αντικείμενο την πορεία της ελληνικής οικονομίας και νέες θέσεις υφυπουργών για να συμπληρωθούν κενά που έχουν διαπιστωθεί.

Ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει το θέμα μόνο με πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος με στόχο να αιφνιδιάσει θετικά την κοινή γνώμη και να εγκαινιάσει μία νέα περίοδο μετά τις οριστικές αποφάσεις (φθηνό δάνειο ή ΔΝΤ) κατά τη Σύνοδο Κορυφής την ημέρα της εθνικής εορτής.

Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου είναι το επικρατέστερο για να αναλάβει αντιπρόεδρος για την οικονομία, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του τον Μάιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προς αντικατάσταση οδεύουν η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, καθώς αναμένεται η μετακίνηση του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη στη θέση του επικεφαλής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αν και πολλοί αναμένουν την επιστροφή έμπειρων στελεχών στη νέα κυβέρνηση, οι πληροφορίες του antinews.gr επιμένουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα εκπλήξει για άλλη μία φορά το εσωτερικό του κόμματός του, με νέα πρόσωπα και σε κάποιες περιπτώσεις άγνωστα (περίπτωση Πεταλωτή).

Μάχη θα δοθεί μέχρι την τελευταία στιγμή ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη, καθώς αναλόγως με το ποια γραμμή θα επικρατήσει τελικά για την ελληνική οικονομία, ένας ή μία από τους δύο αναμένεται να αποχωρήσει από το οικονομικό επιτελείο. Θεωρείται πάντως ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει τις προδιαγραφές καλύτερης συνεργασίας με τον Λ. Παπαδήμο.

Σταθεροί (εκτός απροόπτου) αναμένεται να παραμείνουν ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, Εργασίας Α. Λοβέρδος, Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, ενώ το μοναδικό σενάριο μετακίνησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το δήμο της Αθήνας.

Ταυτόχρονα με τις αλλαγές στην κυβέρνηση, αναμένεται να γίνει και η αντικατάσταση του Σ. Ξυνίδη από τη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, από πρόσωπο επίσης νέο και άγνωστο της αμέσου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.