Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Γ. Δακής: Πετρέλαιο θέρμανσης ανάλογης τιμολόγησης με το ναυτιλιακό ζητά η Δυτική Μακεδονία

Να δοθεί στη Δυτική Μακεδονία πετρέλαιο θέρμανσης ανάλογης τιμολόγησης με το ναυτιλιακό πετρέλαιο, που παραχωρείται στο ένα τρίτο της τιμής, ζητούν οι φορείς της περιοχής οι οποίοι συμμετείχαν σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ...
περιφερειάρχη, Γιώργου Δακή...

Παράλληλα ζητείται η ανάληψη δράσεων για τη στήριξη της περιφέρειας που αντιμετωπίζει εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο απαιτούμενο κόστος, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων και οργανισμών όσο και σε επίπεδο οικογενειακών προϋπολογισμών.

«Η Δυτική Μακεδονία πλήττεται από «ενεργειακή φτώχεια». Οι λέξεις αυτές συνιστούν έναν διεθνή τεχνικοοικονομικό όρο που χαρακτηρίζει τις κοινωνίες οι οποίες δαπανούν περισσότερο από το 10% του εισοδήματός τους για να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες (χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και καυσόξυλα). Η περιφέρειά μας όχι απλώς υφίσταται ενεργειακή φτώχεια αλλά ενεργειακή ένδεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δακής μετά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των δήμων της περιφέρειας, αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και επικεφαλής των παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο, εκπρόσωποι επιστημονικών και επαγγελματικών επιμελητηρίων και λοιπών φορέων.

Όπως αποφασίστηκε, το επόμενο χρονικό διάστημα οι παραπάνω φορείς θα προχωρήσουν σε συντονισμένη δράση προς τα κόμματα, τα αρμόδια υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να προωθηθούν ενέργειες που θα ανακουφίσουν την περιοχή.

«Η Δυτική Μακεδονία στηρίζει με τους φυσικούς πόρους της την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που καλύπτει όλη την Ελλάδα. Η ύπαρξη της περιφέρειας έχει τουλάχιστον ίση αξία για τον Ελληνισμό όση έχει και η ελληνική ναυτιλία» τονίζει ο κ. Δακής και προσθέτει: «Διεκδικούμε το δικαίωμα να ζήσουμε. Η κατάσταση είναι οριακή. Η εξαθλίωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων φτάνει στα όριά της καθώς το κόστος για την αντιμετώπιση των συνθηκών εκτάκτων αναγκών και της κακοκαιρίας έχει αγγίξει δυσθεώρητα ύψη».