«Δεν κυβερνάς με 152 βουλευτές», ακούστηκε σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις στο Μαξίμου και καταδεικνύει τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην κυβέρνηση.
Ο προβληματισμός αυτός προέρχεται από την διαρκώς μειούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και από τις δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή, που είναι μπροστά και ενδέχεται να συνδυαστούν με νέες απώλειες.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Β.Πολύδωρας δεν θα ψηφίσει το νόμο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και θα επιχειρήσει ηρωική έξοδο. Δεν αποκλείουν επίσης να υπάρξει και άλλος βουλευτής που δεν θα αντέξει να σηκώσει το βάρος της ψήφισης μέτρων, όπως αυτό του ενιαίου φόρου αλλά και όπως της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
Γνωρίζουν παράλληλα ότι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ Μωραΐτης και Κασσής είναι πολύ πιθανό να μην ψηφίσουν το νέο νόμο για τα ακίνητα, αδιαφορώντας για το κόστος.
Μάλιστα στο Μαξίμου, θεωρούν ότι οι δύο συγκεκριμένοι βουλευτές, όπως και η κ.Τζάκρη, «φλερτάρουν» με το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κίνδυνος να βρεθεί η κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή είναι ορατός.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού αλλά και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ανταλλάσσουν συχνά απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το θέμα έχει απασχολήσει και τους κ.κ Σαμαρά και Βενιζέλο, ιδίως μετά το πέρας της ψηφοφορίας την περασμένη Κυριακή.
Οι δύο αρχηγοί θεωρούν ότι μία πτώση της κυβέρνησης, που θα προέλθει από την απώλεια της δεδηλωμένης, θα είναι καταστροφική για την προσπάθεια της χώρας. Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανησυχεί για το ενδεχόμενο να συρθεί σε εκλογές, πριν προχωρήσει το σχέδιο του για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και κορυφαίοι υπουργοί, ενώ φαίνεται ότι όλοι έχουν επιδοθεί σε μία προσπάθεια αναζήτησης εφεδρειών από την παρούσα Βουλή, προκειμένου να μην βρεθεί η κυβέρνηση σε μία ισορροπία τρόμου.
Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση για την ενίσχυση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με την επάνοδο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, έγινε από την κ.Μπακογιάννη.
Πολλοί θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή της κ.Μπακογιάννη έγινε σε συνεννόηση με το Μαξίμου, δεν είναι όμως έτσι. Το Μαξίμου έχει ρίξει αλλού δίχτυα...
Στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού θεωρεί θέμα χρόνου τη διάσπαση της ΔΗΜΑΡ, την οποία τοποθετεί στις αρχές του 2014, από στελέχη που διαφωνούσαν με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και αντιδρούν στην προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πιστεύουν ότι τρεις βουλευτές, οι κ.κ Λυκούδης, Ψαριανός και Οικονόμου θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να στηρίξουν την κυβέρνηση.
Παράλληλα γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις με βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ , που φέρονται δυσαρεστημένοι με τον κ. Καμμένο και διαφωνούν στο ενδεχόμενο μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα.
Προσέγγιση επιχειρείται και με τον ανεξάρτητο Βουλευτή, που διαγράφηκε από τη Ν.Δ, τον κ. Γιώργο Κασαπίδη.
Κάποιοι εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να προτείνει συμμετοχή στην κυβέρνηση και στον κ. Λοβέρδο, κάτι που θα συμπαρασύρει και τον κ .Αηδόνη στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Οι αντιδράσεις για την υπουργοποίηση του κ. Λοβέρδου προέρχονται από τον κ. Βενιζέλο κατά κύριο λόγο, που έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με τον πρώην φίλο του και υποστηρικτή του στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2007.
Στο Μαξίμου όμως θεωρούν ότι η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης, θα αποτελέσει εγγύηση πολιτικής σταθερότητας, στοιχείο πιο σημαντικό από τις πικρίες και τα προηγούμενα στη σχέση Βενιζέλου-Λοβέρδου.
Στις ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται, υπολογίζεται ως «μαξιλάρι ασφαλείας» μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 160 βουλευτών.
Μένει να δούμε αν θα υλοποιηθούν αυτοί οι σχεδιασμοί αλλά και αν υπάρχουν «πρόθυμοι» να τους υπηρετήσουν.
Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/369959/anazita-efedreies-apo-dimar--anel-kai-anexartitoys-i-kyvernisi#ixzz2kdeB8Od2