Ο "άνθρωπός τους" όπως κυνικά αποκάλεσε τον Παπανδρέου η Γερμανική έκδοση των Financial Times , μπορεί να βρίσκεται σε ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές αλλά η πραγματικότητα εξακολουθεί να παραμένει σκληρή για την Ελλάδα με δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον ώς επιφυλακτικά κι αν αυτές διατυπώνονται.
«Η ανεργία διογκώνεται, ενώ η Ελλάδα κλονίζεται» τιτλοφορείται στο άρθρο της «Wall Street Journal»...
Στο ίδιο πνεύμα με την Αμερικανική εφημερίδα και το άρθρο της βρετανικής «Daily Τelegraph» με τίτλο «Η Ελληνική κρίση δεν λέει να φύγει».
Τα δύο δημοσιεύματα κατατείνουν στο ότι «έρχονται δυσκολότερες ημέρες» για την Ελλάδα, «με την ύφεση να βαθαίνει, την ανεργία να αυξάνεται σταθερά και τη δυσαρέσκεια να τροφοδοτείται από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης» .
Αυτά αναφέρει η Αμερικανική εφημερίδα, η οποία δίνει έμφαση στο «αίσθημα δυσφορίας της κοινής γνώμης». Το εκτενέστατο άρθρο περιγράφει λεπτομερώς την εικόνα «ερημοποίησης των εμπορικών δρόμων του κέντρου της πρωτεύουσας», αλλά και τις ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις που λαμβάνει η ανεργία.
Φιλοξενούνται μάλιστα δηλώσεις Αθηναίων που σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα καθώς «μόνο με μια επανάσταση θα υπάρξει καλύτερο μέλλον στη χώρα».
Ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει βέβαια ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ελπίδες για την ανάκαμψη της οικονομίας και έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής προκειμένου να μετριάσει την οργή «για τους πλουσίους που δεν πλήττονται από το πρόγραμμα λιτότητας».
Ωστόσο αναφέρεται και σε δηλώσεις στελεχών της ΓΣΕΕ που προβλέπουν «εξαιρετικά θερμό φθινόπωρο» λόγω του αναμενόμενου νέου κύματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η «Daily Τelegraph» φωτίζει κυρίως τη δραματική κατάσταση των δημοσιονομικών που αντικατοπτρίζεται στα spreads. Τα Ελληνικά ομόλογα «παρά το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες αποτιμώνται στις 835 μονάδες βάσης».
Η Βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στην πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους. «Είναι κάτι που θα συμβεί αργά ή γρήγορα» δηλώνει στην εφημερίδα αναλυτής της Μonument Securities, προσθέτοντας ότι υπό τις σημερινές συνθήκες «η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να συνεχιστεί για οικονομικούς λόγους».
Το δημοσίευμα εστιάζει στο διογκωμένο χρέος της Ελλάδας που
« προβλέπεται ότι θα εκτιναχθεί στο 150% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη τριετία, ακόμη και αν η κυβέρνηση συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
«Η Ελλάδα κυνηγάει την ουρά της» σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, ο οποίος σημειώνει, μεταφέροντας εκτιμήσεις αναλυτών, ότι «η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει περάσει το σημείο που δεν έχει γυρισμό».
Επειδή ορισμένοι μπερδεύουν πολλές φορές την αναφορά στη λέξη "Ελλάδα" ώς χώρα με το "Ελλάδα" δηλαδή τις επιλογές της Ελληνικής κυβέρνησης. Διευκρινίζουμε (για όσους δεν κατάλαβαν) πως είναι πολύ σημαντικό οι Έλληνες να ξεχωρίζουν το κάθε φορά τι εννοείται με τη χρήση του όρου "Ελλάδα".
Είναι σαν αυτό που κάποτε προσπαθούσαν εντέχνως να περάσουν τα εγχώρια ΜΜΕ όταν παρερμήνευαν τον ξένο τύπο σε δημοσιεύματα που αφορούσαν Ελληνικές κυβερνήσεις (πχ greek statistics) και τα μετάφραζαν ώς δημοσιεύματα που προσέβαλαν τον Ελληνικό λαό για να λυτρώσουν έτσι τους πολιτικούς.
Πάντως το άρθρο κλείνει με την επισήμανση ότι «αυτό που αποκτά πλέον αποφασιστική σημασία για τη χώρα είναι το αν θα δεχθεί έναν νέο γύρο μέτρων λιτότητας» κάτι το οποίο προμηνύει πολλά...
Διαβάστε επίσης:
Financial Times « Ο Γ. Παπανδρέου είναι ο άνθρωπός μας στην Αθήνα»
Mετά το "καρότο" του μπράβο... επιστρέφει το μαστίγιο...
Στην ευρωζώνη των πολλών ταχυτήτων, η κυβέρνηση του μνημονίου φόρεσε στην Ελλάδα την όπισθεν
Στο δρόμο της δημιουργικής καταστροφής...
Ποντάρουν στην εκτίναξη του Δημοσίου Χρέους - Μας καταχρεώνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ...
http://tiresias-press.blogspot.com/2010/08/blog-post_4103.html