Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο δράσης κατά της Συρίας

04.09.13



Οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ανέφεραν ότι κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο παρέχει την άδεια στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας.

Μεταξύ άλλων διατάξεων, το σχέδιο που συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, και το οποίο ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Ρόιτερς, θέτει όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες και αυτό υπό προϋποθέσεις.



Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή την Τετάρτη. Εάν εγκριθεί από την επιτροπή, θα πρέπει να αποσταλεί στην Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου.



«Μάχη» Κέρι για στήριξη της εισήγησης Ομπάμα
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ενημέρωσε την επιτροπή για την πρόθεση του αμερικανού προέδρου να υπάρξει περιορισμένη στρατιωτική επέμβαση και όχι πλήρης πολεμική εμπλοκή με χερσαίες δυνάμεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν επιδιώκει ο αμερικανικός στρατός να εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία αλλά να του δοθεί η έγκριση να περιορίσει την ικανότητα του συριακού καθεστώτος να χρησιμοποιεί χημικά όπλα, δήλωσε σχετικά ο Τζον Κέρι.

"Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν ζητάει από την Αμερική να πάει σε πόλεμο. Ζητάει την άδεια να περιορίσει την ικανότητα του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ να χρησιμοποιεί χημικά όπλα", είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Αναφερόμενος στην αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, ο Κέρι διαβεβαίωσε την επιτροπή ότι ο Ομπάμα δεν έχει καμία πρόθεση να στείλει στρατιώτες στη Συρία. "Ας το κλείσουμε αυτό το θέμα τώρα. Δεν θα σταλούν χερσαίες δυνάμεις για να μετάσχουν σε μάχες", είπε απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ωστόσο, είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί η πρόταση που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο να είναι συνταγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείει την πιθανότητα αποστολής χερσαίων δυνάμεων. "Δεν θέλω να αποκλείσω μια επιλογή που μπορεί να έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ" δήλωσε, επαναλαμβάνοντας όμως ότι ο Ομπάμα "δεν έχει την πρόθεση" να αναπτύξει στρατεύματα στο συριακό έδαφος.
Ο Κέρι τόνισε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα έχει ως στόχο "να προστατευθούν οι αξίες και η εθνική ασφάλεια" των ΗΠΑ και ότι σε διαφορετική περίπτωση, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να έχει το ρόλο του "θεατή σε μια σφαγή".

"Δεν είναι η ώρα τώρα να απομονωθούμε. Δεν είναι η στιγμή για να είμαστε θεατές μιας σφαγής", τόνισε. "Ούτε η χώρα μας, ούτε η συνείδησή μας, μπορούν να μας επιτρέψουν να πληρώσουμε το τίμημα της σιωπής", συνέχισε.

Στην ομιλία του ο Κέρι έστειλε και ένα μήνυμα στο Ιράν, έναν από τους κυριότερους συμμάχους του συριακού καθεστώτος. "Το Ιράν ελπίζει ότι θα κοιτάζετε από την άλλη πλευρά. Η απραξία μας θα του έδινε σίγουρα τη δυνατότητα, στην καλύτερη περίπτωση, να πλανηθεί όσον αφορά τις προθέσεις μας, αν όχι να τις θέσει σε δοκιμασία", προειδοποίησε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ εξήγησε ότι οι στόχοι μιας στρατιωτικής επέμβασης θα ήταν να "περιοριστεί η δυνατότητα" του συριακού καθεστώτος να διαπράξει και άλλες επιθέσεις με χημικά. "Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε (αυτό το στόχο) μέσω μιας περιορισμένης στρατιωτικής επιχείρησης όσον αφορά τη διάρκεια και την έκτασή της", τόνισε.

Ο Χέιγκελ είπε επίσης, αναφερόμενος με τη σειρά του στο Ιράν, ότι "η άρνηση να αναληφθεί δράση θα υπονόμευε την αξιοπιστία των ΗΠΑ στις άλλες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όσον αφορά την ασφάλεια—συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης του προέδρου να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν".

"Ο λόγος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να σημαίνει κάτι", πρόσθεσε. Ένας μοναχικός διαδηλωτής, ντυμένος στα ροζ, επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί έξω από το Κογκρέσο φωνάζοντας στον Κέρι ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και ο πάπας Φραγκίσκος "λένε όχι στον πόλεμο" και ότι "οι Αμερικανοί δεν τον θέλουν" αλλά απομακρύνθηκε γρήγορα από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.


Πηγή: real.gr

http://www.geopolitics.com.gr/2013/09/blog-post_4.html