Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ Αλλάζουν όλα από Σεπτέμβρη για μαθητές-εκπαιδευτικούς

Διαθεσιμότητα, υποχρεωτικές μετατάξεις, νέα ωρολόγια προγράμματα και νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέρνουν τα πάνω κάτω στον εκπαιδευτικό χάρτη με τους καθηγητές και τους μαθητές να καλούνται να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα.
 
Σε διαθεσιμότητα 2.122 καθηγητές των Τεχνικών Λυκείων
 
Τα επαγγελματικά Λύκεια από εδώ και στο εξής θα έχουν 46 λιγότερες ειδικότητες με τους 2.122 καθηγητές που δίδασκαν τα συγκεκριμένα μαθήματα να χάνουν την οργανική τους θέση και να τίθενται σε διαθεσιμότητα.
 
Από αυτούς οι 1.300 θα απορροφηθούν στην Υγεία, 300 ακόμη θα ενισχύσουν δήμους και οι υπόλοιποι αναμένεται να προσληφθούν ως ωρομίσθιοι στα ΙΕΚ.
 
Σε υποχρωτική μετάταξη 6.028 καθηγητές
 
Επιπλέον, 6.028 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μεταταχθούν υποχρεωτικά σε άλλες θέσεις, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πλεονάζουν. Από αυτούς, οι 4.712 καθηγητές θα μετακινηθούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε διοικητικές θέσεις φορέων, ενώ οι υπόλοιποι 1.316 καθηγητές αναμένεται να τοποθετηθούν σε κενές θέσεις των περιοχών τους.
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την imerisia, υπό το φόβο νέων δυσμενών αλλαγών ακόμη 7.000 εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται να αφήσουν πίσω τους την ενεργό υπηρεσία και να βγουν σε σύνταξη.
 
Αντιμέτωποι με ένα... άλλο Λύκειο χιλιάδες μαθητές
 
Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, όμως, αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα αναμένεται να βρεθούν και χιλιάδες μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς ξεκινά η εφαρμογή της αναδιάρθρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με νέα ωρολόγια προγράμματα και νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές με τις οποίες οι μαθητές Λυκείων θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη νέα σχολική χρονιά είναι οι εξής:
 
Αλλάζει το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων
Οι μαθητές οι οποίοι από από τη νέα σχολική χρονιά θα φοιτήσουν στην α΄ τάξη Γενικού Λυκείου θα είναι οι πρώτοι που τον Ιούνιο του 2016 θα εξετασθούν με το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
 
Στην α΄ τάξη Γενικού Λυκείου θα εφαρμοστεί πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας συνολικά 35 ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα κοινά μαθήματα και ένα μάθημα επιλογής.
 
Στη β΄ και γ΄ τάξη, οι μαθητές θα επιλέγουν υποχρεωτικά μία ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις κατευθύνσεις που υπάρχουν σήμερα που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία τμημάτων ΑΕΙ στα οποία επιθυμούν την εισαγωγή τους.
 
Νέο σύστημα προαγωγικών-απολυτήριων εξετάσεων
Σύμφωνα με το σχέδιο για το «Νέο Λύκειο» οι μαθητές της α΄και της β΄Λυκείου θα εξετάζονται με ενδοσχολικές εξετάσεις σε όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός από τα επιλεγόμενα τα οποία θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές και θα ορίζονται κατά 50% με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά 50% από τους διδάσκοντες.
 
Στη Γ' Λυκείου, οι γραπτές απολυτήριες εξετάσεις θα διεξάγονται ενδοσχολικά και θα περιλαμβάνουν τα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, των Θρησκευτικών, της Ιστορίας, της Ξένης Γλώσσας και τρία από τα μαθήματα της επιλεχθείσας ομάδας προσανατολισμού.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει απολυτήριο ο μαθητής είναι η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του 10 και μέσου όρου μεγαλύτερου του 10 στα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.
 
Νέος τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ
Μόλις οι μαθητές ολοκληρώνουν τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις θα εξετάζονται, όσοι το επιθυμούν, σε τέσσερα, αντί για έξι που είναι σήμερα, μαθήματα πανελλαδικώς, έτσι ώστε να εισαγχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Συγκεκριμένα θα εξετάζονται στα παρακάτω μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα, Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά για το 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών και Νομικών Σπουδών, Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία για το 2ο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Νεοελληνική Γλώσσα, Φυσική, Χημεία και Βιολογία για το 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας, Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής, Οικονομία & Διοίκηση, Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών για το 4ο πεδίο των Επιστημών Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών και Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία και Αρχές Φυσικών Επιστημών για το 5ο πεδίο των Παιδαγωγικών Τμημάτων.
 
Για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης θα προσμετράται και ο γενικός βαθμός όλων των τριών τάξεων του Λυκείου. Ο υπολογισμός θα γίνεται ως εξής: Ο βαθμός προαγωγής της α΄ τάξης πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,5, της β΄ τάξης με συντελεστή 0,7 και της γ΄ με 0,9. Αυτοί οι βαθμοί αθροίζονται και διαιρούνται δια τρία. «Πριμ» θα δίνεται σε υποψηφίους με υψηλότερους βαθμούς στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από τον μέσο όρο του Λυκείου.
 
Οι τρεις τάξεις του επαγγελματικού Λυκείου γίνονται τέσσερις
Το νέο Επαγγελματικό Λύκειο θα προσφέρει δύο κύκλους σπουδών: τον δευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών και την προαιρετική τάξη μαθητείας, σε τέταρτο έτος σπουδών, όπου οι μαθητές με ένα συμβολικό ποσό θα μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις. Στους απόφοιτους του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών θα χορηγείται απολυτήριο ισότιμο του Γενικού Λυκείου, ενώ οι απόφοιτοι της τάξης μαθητείας θα λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4. Οι απόφοιτοι του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές Πανελλαδικές Εξετάσεις για εισαγωγή σε σχολές των ΤΕΙ όπου θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα (δύο γενικής παιδείας και δύο ειδικότητας).
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr