Ο εκφραστής του «συστήματος Σημίτη» είχε αμφισβητήσει τη μεθοδολογία του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου (που δεν παραιτήθηκε ακόμα) για τη διόγκωση του ελλείμματος μιλώντας στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2010
Του Λουκιανού Κάλλιμπαν
Υποψίες εγείρει η επιμονή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να ψέγει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για τους χειρισμούς του στην οικονομική πολιτική.
Οι υποψίες γίνονται εντονότερες όταν εκείνος άλλα έχει πει σε κοινοβουλευτικές επιτροπές τόσο για τη μεθοδολογία της ΕΛΣΤΑΤ όσον αφορά στο έλλειμμα, όσο και για το πνεύμα «δημιουργικής λογιστικής» που ακολούθησε κατά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδος στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση!
Πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο πλέον για ανοικτή αντιπαράθεση από το αποκαλούμενο «σύστημα Σημίτη» προς την παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας που υποστηρίζει και επιβεβαιώνει τις πολιτικές επιλογές που ελήφθησαν από την κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή στην κρίσιμη διετία 2007 – 2009.
«Κάποιοι θέλουν να διαγράψουν με ιδιαίτερη ευκολία επιτυχίες στρατηγικής σημασίας για τον Ελληνισμό όπως το βέτο του Βουκουρεστίου, η εθνικώς υπερήφανη πολιτική στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, η αποδοτική ενεργειακή διπλωματία και το στρατηγικό πλαίσιο ανάδειξης της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», επισημαίνουν και προσθέτουν πως όλα αυτά ήταν μέτρα για να έρθουνεπενδύσεις, συνάλλαγμα και ζεστό χρήμα για να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ενδείξεις της κρίσης. Η “Cosco” και οι αποκρατικοποιήσεις που έγιναν παρά το διετές λαϊκίστικο παραλήρημα του κ. Γιώργου Παπανδρέου, των «κηπουρών» και των γενειοφόρων νομαρχών που τον περιστοίχιζαν αποτελούν έμπρακτα παραδείγματα.
Αντιμέτωπος με το παρελθόν του
Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται πως διαψεύδει τον εαυτό του για όσα έχουν συμβεί στην οικονομική πολιτική από τον καιρό της «ισχυρής Ελλάδας» και του «εκσυγχρονισμού» που επεχείρησε ο κ. Κώστας Σημίτης. Σε ρεπορτάζ του κ. Γιώργου Λυκουρέντζου στη χθεσινή «Δημοκρατία» αναφέρεται πολύ σωστά ότι ο κ. Στουρνάρας είναι αντιμέτωπος με το παρελθόν του.
Ας πάμε λοιπόν στα πρακτικά της Βουλής, όπου θα βρούμε ομιλία του σημερινού υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας. Ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ μίλησε στα μέλη της επιτροπής στις 14 Δεκεμβρίου 2010 και αμφισβήτησε ευθέως τη μεθοδολογία που εφάρμοσε ο (ποινικώς διωκόμενος και ακόμα στη θέση του) πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γεωργίου.
Ύστερα από επίμονες ερωτήσεις τόσο από βουλευτές της Ν.Δ., όσο και από τις παρεμβάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο τότε γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, όχι μόνο απαξίωσε όσα έπραξε ο κ. Γεωργίου αλλά ουσιαστικάάφησε αιχμές και για το σύνολο των πολιτικών χειρισμών που έκανε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επέμειναν πεισσότερο για το θέμα της επαναταξινόμησης, ζητώντας να μάθουν αν ο κ. Γεωργίου έπραξε ορθώς όταν ενέταξε διαχρονικά τα ελλείμματα ΔΕΚΟ, νοσοκομείων και φορέων κοινωνικής ασφαλίσεως στο έλλειμμα του 2009.
Από τα πρακτικά
«Όσον αφορά στην επαναταξινόμηση, έχω και εγώ πολλά ερωτηματικά. Εγώ έκανα τη διαπραγμάτευση για την ΟΝΕ. Η κάθε χώρα χρησιμοποιεί το σύστημα εθνικών λογαριασμών και τις γκρίζες ζώνες προς όφελός της.
»Δεν ωφελεί εδώ να πας να κάνεις το καλό παιδί, γιατί, όταν οι άλλοι μετακινούν τα goal post, εσύ θα φας γκολ. Δεν έχω καταλάβει. Έκανα το ερώτημα εάν το BBC και η France Telecom είναι μέσα στη γενική κυβέρνηση και δεν έχω πάρει απάντηση. Νομίζω ότι δεν ήταν πολύ σοφό αυτό που έγινε και όπως έγινε», ανέφερε επί λέξει ο κ. Στουρνάρας.
Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο νυν υπουργός Οικονομίας έψεξε και τον πρώην υπουργό κ. Γιώργο Αλογοσκούφη για την απογραφή, αλλά μάλλον επρόκειτο για ρητορικό πυροτέχνημα. Όπως διαπιστώθηκε, η απογραφή ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή για να μην ανακαλύψει «σκελετούς» στις ντουλάπες όπως συνέβη όταν ανέλαβε την εξουσία ο κ.Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990.
Γεγονός το οποίο γνώριζε πολύ καλά ο κ. Αλογοσκούφης και πολύ περισσότερο ο εκφραστής του συστήματος Σημίτη κ. Γιάννης Στουρνάρας ήδη από τον Οκτώβριο του 1993, όταν έπεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εξελέγη ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Έτσι διότι η δική μας μνήμη δεν είναι ασθενής και κυρίως δεν είναι… κοντή.