Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Λίστα Λαγκάρντ: Πως μπλέκονται 2 πρέσβεις και η ΕΥΠ




  • Για ποιο λόγο ένα στέλεχος του ΥΠΟΙΚ και ένας υπάλληλος του ΣΔΟΕ γνωρίζουν το όνομα και επικαλούνται έναν διπλωμάτη, ο οποίος υπηρετούσε στο Παρίσι σχεδόν δέκα χρόνια πριν από την υπόθεση με τη λίστα;
Του Χάρη Ιωάννου

Αρωμα μυστικών υπηρεσιών και νεφελωδών διπλωματικών ενεργειών αναδίδεται από την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, με πλούσιο παρασκήνιο και περίεργη εμπλοκή ενός πρώην και ενός νυν πρέσβη.

Ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου έχει επισημάνει ότι στις αρχές του καλοκαιριού του 2010 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας τον ενημέρωσε ότι οι γαλλικές αρχές είχαν στην κατοχή τους τη λίστα Φαλσιανί.

Σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση του υπουργού Δ. Τάξης Ν. Δένδια σε ερώτηση του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου στις 24.10.2012, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δραβίλλας δηλώνει πλήρη άγνοια για το θέμα. Στο έγγραφο όμως γίνεται αναφορά στον πρώην διοικητή Κ. Μπίκα: «Από ενημέρωση που είχαμε από τον τέως (μέχρι 18.7.2012) διοικητή της ΕΥΠ, την άνοιξη του έτους 2010 περιήλθαν στην ΕΥΠ πληροφορίες ότι η Γαλλική Υπηρεσία Πληροφοριών DCRI είχε στην κατοχή της λίστα με ονόματα καταθετών στην τράπεζα HSBC Ελβετίας. Η εν λόγω υπηρεσία ζήτησε από την DCRI να δοθούν τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών στις ελληνικές αρχές, τα οποία και δόθηκαν απευθείας από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών χωρίς περαιτέρω ανάμιξη της ΕΥΠ και χωρίς ποτέ η λίστα να περιέλθει στην υπηρεσία αυτή».

Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης δηλώνει ξεκάθαρα στη συμπληρωματική του κατάθεση στους οικονομικούς εισαγγελείς (9.1.2013) πως η λίστα «ήταν προϊόν δράσης μυστικών υπηρεσιών», χωρίς να διευκρινίζει το πώς γνωρίζει την πληροφορία αυτή.

Οτι η λίστα ήταν προϊόν «μυστικών υπηρεσιών» επιβεβαιώνει και ο Ε. Βενιζέλος στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (11.10.2012), επικαλούμενος συνομιλία του με τον Κ. Μπίκα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7.9.2010 ο Χρήστος Παπουτσής αντικαθιστά τον Μ. Χρυσοχοΐδη στη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και προϊσταμένου της ΕΥΠ. Στη θέση του υποδιοικητή της ΕΥΠ παραμένει ωστόσο ο Φώτης Παπαγεωργίου, ο οποίος συνδέεται φιλικά από την εποχή της 17Ν στην Αντιτρομοκρατική τόσο με τον Μ. Χρυσοχοΐδη όσο και με τον Ι. Διώτη που λίγους μήνες αργότερα αναλαμβάνει διοικητής του ΣΔΟΕ.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την αναφορά του ονόματος ενός Ελληνα πρώην διπλωμάτη, ενώ ασυνήθιστοι χειρισμοί παρατηρούνται και στις ενέργειες της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι.

Την ανάμειξη-εμπλοκή του πρώην πρέσβη Η. Κλη στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ αναφέρουν στις καταθέσεις τους στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη τόσο ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ Ηλίας Πλασκοβίτης όσο και το στέλεχος του ΣΔΟΕ και μέλος της επιτροπής παραλαβής της δεύτερης λίστας Λαγκάρντ από τη Γαλλία τον περασμένο Δεκέμβριο, Θοδωρής Φλωράτος.

«Κατόπιν συνεννόησης με τον εκεί τότε πρέσβη μας κ. Κλη, το αρχείο παρεδόθη στην ελληνική πρεσβεία και μετεφέρθη στο Γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου, με διπλωματικό σάκο, νομίζω συνοδευόμενο», κατέθετε στις 10.10.2012 ο κ. Πλασκοβίτης.

«Στο αρμόδιο γραφείο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών διατηρείται φάκελος και για την προηγούμενη παράδοση του ψηφιακού δίσκου που είχε παραδοθεί στον Ελληνα πρέσβη κ. Κλη», ανέφερε στις 24.12.2012 ο κ. Φλωράτος.

Σημειώνεται ότι ο Ηλίας Κλης διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία την περίοδο 1998-2002, αργότερα βρέθηκε στη Μόσχα και τον Οκτώβριο του 2008 συνταξιοδοτήθηκε. Σήμερα εμφανίζεται ως ειδικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για θέματα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, σύμβουλος διεθνών σχέσεων του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), α” αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας υπολογιστών «Πλαίσιο». Ο ίδιος δεν έχει προβεί σε διευκρινίσεις, σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα, φέρεται να υποστηρίζει πως έχει να ταξιδέψει στη Γαλλία από το 2004.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας σε πρόσφατες δηλώσεις του (10.1.2013) τόνιζε πως ο κ. Κλης δεν παρέλαβε την αρχική λίστα και πως πρέσβης την περίοδο εκείνη και μέχρι και σήμερα είναι ο Κ. Χαλαστάνης. Ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης (που δημοσίευσε μια εκδοχή της λίστας τον Οκτώβριο του 2012 στο περιοδικό Hot Doc) από την πλευρά του υποστηρίζει πως το υπουργείο ψεύδεται και πως ο κ. Κλης είναι το πρόσωπο που παρέλαβε την πρώτη λίστα Λαγκάρντ.

Εντύπωση προκαλεί η σπουδή της κυβέρνησης, στην πρότασή της για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής (31.12.2012), όπου αναφέρει πως «κατόπιν έρευνας που διεξήχθη, προφανώς εκ παραδρομής αναφέρεται το όνομα του κ. Κλη». Ο ΣΥΡΙΖΑ στη δική του πρόταση αναφέρει πως η εκδοχή αυτή της κυβέρνησης δεν είναι αληθοφανής, «αφού η αναφορά στον συγκεκριμένο πρώην διπλωμάτη γίνεται από δύο διαφορετικούς μάρτυρες, σε εντελώς διαφορετικούς χρόνους, και με αναφορά σε διαφορετικά στοιχεία».

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει αναπάντητο: Για ποιο λόγο ένα στέλεχος του ΥΠΟΙΚ και ένας υπάλληλος του ΣΔΟΕ γνωρίζουν το όνομα και επικαλούνται έναν διπλωμάτη, ο οποίος υπηρετούσε στο Παρίσι σχεδόν δέκα χρόνια πριν από την υπόθεση με τη λίστα;

Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, με έγγραφη απάντησή του στη Βουλή προς τον βουλευτή Ν. Νικολόπουλο στις 25.12.2012, αναφέρει πως «δεν έχει διακινηθεί από το ΥΠΕΞ επίσημη αλληλογραφία μεταξύ των γαλλικών και των ελληνικών αρχών για το θέμα». Ωστόσο δημιουργούνται ερωτήματα για την τακτική που ακολούθησε η ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, καθώς το πρωτόκολλο δεν προβλέπει αλληλογραφία μεταξύ πρεσβειών και διαφόρων υπουργείων χωρίς τη μεσολάβηση των διπλωματών του ΥΠΕΞ.

Δεν έχει διευκρινιστεί επίσης ποιο πρόσωπο παρέδωσε στην ελληνική πρεσβεία του Παρισιού και στον πρέσβη κ. Χαλαστάνη τη λίστα, ούτε και ποιος τη μετέφερε στην Αθήνα για να την παραδώσει στο γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει καταθέσει πως δεν θυμάται ποιος υπέγραφε το διαβιβαστικό του αρχικού CD που «χάθηκε».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Χαλαστάνης είναι ο πρώην διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη κατά τη θητεία της στο υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, είχε δηλώσει το 2009 (στην προανάκριση εντός του ΥΠΕΞ για το φιάσκο που ακολούθησε) πως δεν θυμόταν πότε ενημερώθηκε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου για το τηλεγράφημα από την ελληνική πρεσβεία στην Ουρουγουάη που προειδοποιούσε για τη διαφυγή του Χρήστου Καραβέλα, βασικού στελέχους εμπλεκόμενου στα μαύρα ταμεία της Siemens, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει άφαντο.

Πηγή φημερίδα των Συντακτών"