Η εμπλοκή της Μαργαρίτας στη λίστα Λαγκάρντ και η θεσμική-μυστική συνάντηση με τον επικεφαλής της τράπεζας
Νέο σκάνδαλο διαπλοκής πλήττει τη φήμη της HSBC στην Ελλάδα και παγκοσμίοως καθώς όπως αποκαλύφθηκε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο επικεφαλής της τράπεζας είχε κατ ιδίαν συναντήσεις με τους κκ Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου κατά την επίμαχη περίοδο που η χώρα παρέλααβε αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ. Όπως επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αρχεία και έγγραφα για τη συνάντηση δεν διαθέτει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, αν και οι οι δυο άνδρες χαρακτηρίζουν τις συναντήσειςθεσμικές.
Η υπόθεση αυτή περιπλέκει περαιτέρω την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ καθώς όπως προκύπτει οι λογαριασμοί που περιέχονταν ήταν καταθετών της εν λόγω τράπεζας.
Αν τώρα σε αυτό προστεθεί και η υπόθεση με τις αποκαλύψεις των εφημερίδων Βήμα και Πρώτο Θέμα για τη Μαργαρίτα Παπανδρέου και την εμπλοκή της ως το πρόσωπο με τις μεγαλύτερες καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ τότε εξυφαίνεται ένα ιδιαίτερα περίεργο, ύποπτο και επικίνδυνο σκηνικό. Σε αυτό το πλαίσιο, κι αν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή της Μαργαρίτας Παπανδρέου τότε η τράπεζα βρίσκεται υπόλογη για πολύ περισσότερα θέματα.
Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η βαριά καταγγελία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αρνείται να συνεχιστεί η έρευνα, που διεκόπη στις αρχές Νοεμβρίου.
Όσον αφορά, δε, στη συνάντηση του Γ.Παπανδρέου και του Γ.Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της HSBC -πληροφορία που προέκυψε κατά την εξέταση του πρώην υπουργού Οικονομικών από την Επιτροπή- δεν υπάρχει κανένα σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο, κάτι που σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου καταρρίπτει τον ισχυρισμό περί «θεσμικής» συνάντησης για την «σωτηρία της χώρας».
Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε ως απάντηση σε ερώτησή της, «δεν υπάρχουν στα οικεία αρχεία του Υπουργείου» έγγραφα σχετικά με τις συναντήσεις του τότε πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων της HSBC και της UBS τον Ιανουάριο 2012.
«Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι η HSBC είναι η Τράπεζα, την οποία αφορά η λίστα Λαγκάρντ. Ούτε άλλωστε είναι αδιάφορο ότι η επίμαχη συνάντηση, που ομολογήθηκε τόσο από τον κ. Παπακωνσταντίνου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στις 24/10/2012, όσο και από τον κ. Παπανδρέου, με έγγραφο του γραφείου του, στις 26/10/2012, πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2011, δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο ο πρώτος (Γ. Παπακωνσταντίνου) έχει ήδη από μηνών στην προνομιακή και αποκλειστική κατοχή του τη λίστα Λαγκάρντ, γεγονός για το οποίο έχει ενημερώσει τον δεύτερο (Γ. Παπανδρέου)» επισημαίνει η κ. Κωνσταντοπούλου.
«Η απόπειρα να εμφανισθεί η συνάντηση αυτή ως “θεσμική”, “υπηρεσιακή”, πραγματοποιηθείσα στα πλαίσια της “προσπάθειας σωτηρίας της χώρας” δεν τελεσφόρησε. Η μη καταχώριση της παραμικρής σχετικής πληροφορίας (πρακτικών επισήμων συναντήσεων, εκθέσεων απολογισμού, κάθε σχετικού κατατεθέντος εγγράφου και σχετικής επίσημης αλληλογραφίας) στα αρχεία του Υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν άλλη μια πτυχή της εξωθεσμικής και παραθεσμικής δράσης μιας παρεοκρατίας που συμπεριφέρθηκε σαν η τύχη της χώρας να της ανήκε και σαν να είχε δικαίωμα να χαραμίσει την ζωή και το μέλλον μας» τονίζει.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει και τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σημειώνοντας: «Παρά τις επάλληλες αποκαλύψεις, η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης διεκόπη από την 1/11/2012 και έκτοτε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αρνείται αδικαιολόγητα τη συνέχιση της έρευνας με διάφορα προσχήματα. Εν τέλει, απροσχημάτιστα δεν εισάγει επανειλημμένα αιτήματα για κλήση και εξέταση προσώπων που θα φωτίσουν περαιτέρω την υπόθεση.
»Μετά και από αυτήν την αποκάλυψη και ενώ η δικογραφία για την λίστα Λαγκάρντ παραμένει, και αυτή, στα συρτάρια της νομοθετικής υπηρεσίας της Βουλής και δεν δίδονται αντίγραφά της ούτε στους βουλευτές ούτε στα κόμματα, είναι δεδομένο ότι επιτείνονται οι ευθύνες συγκάλυψης και υπόθαλψης» καταλήγει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τα άπλυτα που στοιχίζουν
Όπως είχε αναφέρει και παλαιότερα το Sofokleousin.gr η HSBC είχε στήσει τεράστιο δίκτυο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στις ΗΠΑ διοχετεύοντας κεφάλαια στο Ιράν και σε καρτέλ ναρκωτικών, καταγγελίες που στοιχειοθετήθηκαν, αποδείχθηκαν και για να αποφύγει τα… χειρότερα η τράπεζα κατέληξε σε συμβιβασμό $2 δισ. με τις αμερικανικές αρχές.
Στη σχετική ανακοίνωση της συμφωνίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ η HSBC παραδέχεται ότι υπήρξε πρόβλημα στους ελέγχους και ζητά συγνώμη. “Αναλαμβάνουμε την ευθύνη των λαθών μας στο παρελθόν. Έχουμε πει ότι λυπούμαστε πολύ για αυτά. Η HSBC του σήμερα είναι ένας θεμελιωδώς διαφορετικός οργανισμός από αυτόν που έκανε αυτά τα λάθη”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Στιούαρτ Γκάλιβερ.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό το σκάνδαλο που “λερώνει” την τράπεζα. Η εμπλοκή της στο σκάνδαλο του Libor και σε υποθέσεις φοροδιαφυγής τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη αποκαλύπτουν τις πηγές εσόδων της HSBC, οι οποίες κάθε άλλο παρά νόμιμες είναι.
Έγκυρες πληροφορίες θέλουν τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού να ερευνούν πρακτικές της HSBC που σχετίζονται με ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών εταιριών που έχουν δραστηριότητες και στην Ελλάδα.