Η αποκάλυψη για έλλειμμα εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο του δήμου της Μυκόνου επιβεβαιώνει το πάρτι διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση
Γράφει ο Μακεδών
Μας στενοχωρεί όταν μας τα λέγουν οι ξένοι, όχι επειδή τα θεωρούμε ψευδή -έχουμε το γνώθι σαυτόν- αλλά όπως και να έχει, είναι ενοχλητικό να αποκαλύπτουν άλλοι όσα ο ίδιος αυτοσαρκαζόμενος γνωρίζεις. Ακόμη πιο ενοχλητικό γίνεται, όταν επιχαίρουν άλλες χώρες, επειδή είναι λιγότερο διεφθαρμένες από τη δική μας.
Μετέδωσε η Βουλγαρική Ραδιοφωνία μεταξύ άλλων, σχετικά με το θέμα:
«Η Βουλγαρία παραμένει σταθερά διεφθαρμένο κράτος, αλλά δεν είναι πλέον η πρώτη χώρα σ' αυτήν την σφαίρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αποδείχνουν τα αποτελέσματα από την έρευνα της οργάνωσης Transparency International για τον δείκτη αντίληψης για τη διαφθορά για το 2012.
» Η χώρα μας είναι στην τρίτη θέση μετά την Ελλάδα και την Ιταλία. Η κατάσταση στον δημόσιο τομέα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επίσης επιδεινώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία».
Δεν βρήκα ακόμη σχόλια από τον αλβανικό Τύπο, όπου η χώρα τους παρουσιάζει διαφθορά σε μικρότερα ποσοστά από την δική μας. Και βέβαια, στην παγκόσμια κατάταξη διεφθαρμένων χωρών, ήμαστε μαζί με χώρες, που όταν τις αναφέρουμε το πράττουμε για να δείξουμε πόσο υπανάπτυκτες είναι πολιτιστικά. Η επί δεκατίες επικράτηση της θολοκουλτούρας των «δήθεν», μας οδήγησε σ’ αυτό το σημείο. Και πού είμαστε ακόμη, αφού οι «δήθεν» κάνουν ό,τι μπορούν για να κατολισθήσουμε κι άλλο.
Σε προχθεσινό σημείωμα, είχα απορήσει με την διαφθορά που παρατηρείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει αναχθεί σε πρωταθλήτρια, ξεπερνώντας τους άλλους θεσμικούς φορείς. Και τούτο διότι, υποτίθεται πως όσο μικρότερες είναι πληθυσμιακά οι κοινωνίες, τόσο μικρότερη θα έπρεπε να είναι και η διαφθορά, αφού οι πολίτες μπορούν άμεσα να παρακολουθήσουν τα τοπικά δρώμενα.
Η χθεσινή αποκάλυψη για έλλειμμα εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο του δήμου της Μυκόνουέρχεται να επιβεβαιώσει ακόμη μια φορά το γεγονός, ότι το επιχείρημα πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται καλύτερα τα χρήματα των πολιτών, είναι εύθραυστο. Αλλά, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός, ότι υπάρχει αδιαφορία από πλευράς δημοτικών αρχών, να τηρήσουν την πασίγνωστη αρχή, ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται ότι είναι.
Πώς να εξηγηθεί το γεγονός, ότι ενώ η κεντρική εξουσία επιτρέπει τις αναθέσεις έργων κατ’ εξαίρεση, και επιβάλλει τον κανόνα της διενέργειας διαγωνισμών, υπάρχουν δήμοι που το μεγαλύτερο μέρος των έργων γίνεται με αναθέσεις; Το υποστηριζόμενο πως επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές, αφού δεν μπορώ να το ελέγξω, είναι σα να μη λέγεται.
Οι δε «πρόχειροι διαγωνισμοί» με δειγματοληψία τιμών από τρεις ενδιαφερόμενους, είναι ό,τι χειρότερο παρουσιάζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Ανατίθεται η δουλεία στον φίλο, κι ο ίδιος φροντίζει να εξασφαλίσει τιμές μεγαλύτερες, από δύο άλλες φιλικές επιχειρήσεις. Ποιος το αγνοεί αυτό;
Πώς να μη έχω υπόνοιες, ότι ανακατασκευάζονται πεζοδρόμια με ακριβά πλακίδια, ενώ στους δύσκολους καιρούς που ζούμε τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για την επισκευή άλλων πεζοδρομίων -με ίδια επιστασία- που μεταβάλλονται σε λιμνούλες με το πρώτο ψιλόβροχο;
Βέβαια, το γεγονός ότι επί δεκαετίες δρουν ανεξέλεγκτοι οι δημοτικοί μας άρχοντες -έχοντας και την κάλυψη των κομμάτων τους- μπορεί να τους έχει αποθρασύνει, θεωρώντας μας ανόητους, ώστε να μη καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν έργα που γίνονται, όχι επειδή τα έχει ανάγκη η πόλη, αλλά γιατί τα έχει ανάγκη ο φίλος εργολάβος.
Το όργιο της διαφθοράς αγγίζει απίθανους τομείς. Το ΣΔΟΕ ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς υπαλλήλων και ιδιωτών που φέρεται να έπαιρναν μίζες ακόμα και από… νεκροτομεία της χώρας. Παράνομες ταριχεύσεις, δωροδοκίες, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι μερικά από τα αδικήματα που διερευνά η Οικονομική Δίωξη στα νεκροτομεία, μετά από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη.
Φαίνεται ότι εθισθήκαμε στη διαφθορά. Μου έλεγε γνωστός Θεσσαλονικιός, που επελέγη για δημόσια θέση στην Αθήνα, ότι την αποδέχθηκε με βαριά καρδιά, αλλά μου εξήγησε: «Η αποζημίωσή μου είναι η μισή από τα έσοδα που χάνω, διότι εγκατέλειψα την δουλειά μου. Δεν πρέπει να βρω τρόπο για να καλύψω τη ζημία»;
Πηγή: Βόρεια