Η εκτίμηση των οφελών της Γερμανίας από τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη έχει γίνει πολλές φορές, με μεγάλες αποκλίσεις στα συμπεράσματα. Όμως εξίσου σημαντικό είναι και το ερώτημα του κόστους για τη Γερμανία από κατάρρευση του ευρωσυστήματος.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας έχει ήδη συντάξει έκθεση για το ζήτημα και έχει υπολογίσει ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης και κατά συνέπεια η επάνοδος στο μάρκο θα κοστίζε στη Γερμανία περίπου το 10 τοις εκατό του ΑΕΠ της τον πρώτο χρόνο. Δε δίνονται πληροφορίες για τον χρόνο διάρκειας των επιπτώσεων αλλά υποθέτεται ότι θα ξεπερνούσε το έτος με αποτέλεσμα το 10 τοις εκατό επί του ΑΕΠ να είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού κόστους. Οι δε άνεργοι θα ξεπερνούσαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τα πέντε εκατομμύρια; διπλασιασμός των ανέργων δηλαδή με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ισχυρίζεται ότι δε γνωρίζει κάτι γι’ αυτή την έρευνα.
Σύμφωνα με το περιοδικό το υπουργείο κρατά κρυφή την έρευνα από φόβο μην αυξηθεί το κόστος διάσωσης του ευρώ. Επιπλέον, με βάση αυτό το σενάριο, η διάσωση της ευρωζώνης είναι το μικρότερο κακό για τη Γερμανία.
Μπορεί να είναι έτσι μπορεί και όχι, αυτό που είναι βέβαιο όμως είναι ότι η υποστήριξη του ευρώ από τον κόσμο ολοένα και μειώνεται. Οι Γερμανοί έδειξαν τη μικρότερη υποστήριξη στο ευρώ σε σχέση με τα άλλα τέσσερα μεγαλύτερα έθνη της ευρωζώνης. Το 39 τοις εκατό των Γερμανών επιθυμούν έξοδο από την ευρωζώνη, έναντι του 28 τοις εκατό των Ιταλών, του 26 τοις εκατό των Γάλλων και του 24 τοις εκατό των Ισπανών. Σε όλες τις χώρες πάνω από τους μισούς υποστήριξαν ότι η Ελλάδα δε θα καταφέρει να αποπληρώσει τα δάνεια της και γι’ αυτό πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ.
Πηγή Financial Times: http://ftalphaville.ft.com/blog/2012/06/26/1058221/pricing-the-german-costs-of-a-euro-break-up/
Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα
πηγή
πηγή
ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/06/financial-times.html#ixzz1zFhdp4Ly