Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ "ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ" Απολύσεις, μειώσεις μισθών τα νέα μέτρα - Ενοικιαζόμενοι "σκλάβοι" στο Δημόσιο


Η κυβέρνηση έχει καταλήξει στα νέα μέτρα, τα οποία ήδη ψάχνει να βρει πως θα τα ονοματίσει, για να μην καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για νέα μέτρα ύψους 1,3 δισ.ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, πρόκειται για επτά λύσεις, στις οποίες
ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει τις νέες περιπέτειες. Αυτές αφορούν:

1. Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 33.000 που θα προέλθει από συνταξιοδοτήσεις (15.000 -17.000 ατόμων), διαθεσιμότητα 13.000 υπαλλήλων και οριστική απόλυση περίπου 3.000 από τον χώρο της υγείας.

2. Μείωση των αποδοχών -ώστε να προσαρμοστούν στις «οροφές» του ενιαίου μισθολογίου- στο προσωπικό 15 φορέων του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών είναι ο ΕΟΦ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου «ξηλώθηκε» η διοίκηση με σκοπό να συμμορφωθούν και οι άλλοι.

3. Κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποφάσεις που όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκκρεμούν από την εποχή του Θόδωρου Πάγκαλου. Η πρώτη κίνηση έγινε με την απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κλείσει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, καθώς δεν είχε αντικείμενο από την ημέρα που οι αυτοκινητόδρομοι και τα διόδια πέρασαν στους ιδιώτες.

4. Προετοιμασία για την εφαρμογή ενιαίου συστήματος επικουρικής ασφάλισης με οδηγία «να εξομοιωθούν οι κρατήσεις για όλους τους εργαζόμενους και να καταβάλλονται ενιαίες παροχές σε όλους». Στον προϋπολογισμό ναι μεν θα προβλέπεται αύξηση των εισφορών των Ταμείων κατά 600 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, αλλά εάν δεν υπάρξει η αναμενόμενη απόδοση έως τον Ιούνιο, τότε ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, «θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα»

5. Αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από την επιτάχυνση των ελέγχων σε εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στον καπνό και τα τσιγάρα.

6. Περικοπή δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς.

7. Περικοπή δαπανών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 200 εκατ. ευρώ και υποκατάσταση έργων μέσω της συμμετοχής ιδιωτών (ΣΔΙΤ).

Στο μεταξύ στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα σχεδιάζει να μεταφέρει η κυβέρνηση τις συνθήκες «εργασιακής ζούγκλας» που επικρατούν ήδη στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προχωράει στην επέκταση του θεσμού της προσωρινής απασχόλησης, των «ενοικιαζόμενων», δηλαδή εργαζομένων, και πέραν τον ειδικοτήτων των security και των καθαριστριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Realmoney η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, υπό την καθοδήγηση της τρόικας, αναμένεται να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προκειμένου να εδραιωθεί η «ενοικίαση» στην αγορά εργασίας και πέραν του ιδιωτικού τομέα.

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας αυτή τη στιγμή το ποσοστό των «ενοικιαζόμενων» εργαζόμενων δεν ξεπερνά το 0.02%, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ανέρχεται στο 2-3%.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το 2014 ο αριθμός των «ενοικιαζόμενων» που θα απασχολείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να ξεπεράσει τις 30.000. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ελάφρυνση του δημόσιου τομέα όσον αφορά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι «ενοικιαζόμενοι» έχουν ελάχιστα δικαιώματα, χαμηλούς μισθούς με ενδεχόμενη χρήση δελτίου παροχής υπηρεσιών, μη συγκεκριμένες συμβάσεις που «παράγουν έργο», με το Δημόσιο να λειτουργεί ως ενοικιαστής και όχι ως εργοδότης.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την ελαχιστοποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία, στην πρόσληψη εργαζομένων σε καθεστώς «ενοικίασης», αλλά και την επέκταση του μέτρου σε κλάδους που μέχρι σήμερα απαγορευόταν.

Φυσικά όσοι προσλαμβάνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, πληρώνουν και την ασφάλισή τους. Οι δανειστές ονειρεύονται μια ολόκληρη χώρα "γαλέρα" και τους κατοίκους της να "τραβάνε" κουπί μέχρι να πεθάνουν. Ας έχουν όμως στο μυαλό τους ότι κάποια στιγμή, οι σκλάβοι αντιδρούν, δεν δέχονται να πεθάνουν, ήσυχα, και όμορφα, και η αντίδρασή τους θα είναι ανεξέλεγκτη