Εκτεθειμένο το δικαστήριο στην κοινή γνώμη, καθώς όπως υποστήριξε ο πρώην υπουργός, δεν εκλήθησαν κατά το αίτημά του τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ
«Δεν έχω καμία σχέση με υπεράκτιες εταιρείες» είπε, απολογούμενος, ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αρνήθηκε πλήρως όσα του αποδίδονται στην ογκωδέστατη δικογραφία για την υπόθεση των «μιζών», που φέρεται να πήρε για εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας.
Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση, ο κ. Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε ότι έλαβε ανταλλάγματα για την άσκηση των καθηκόντων του και ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με τις εταιρείες, που, κατά το κατηγορητήριο, χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρυβούν και να νομιμοποιηθούν, μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων και μετοχών, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, που διακινήθηκαν με αφορμή αγορές όπλων.
«Απάνθρωπη και εκβιαστική» η προφυλάκιση της συζύγου του
Ο πρώην υπουργός τόνισε στο δικαστήριο ότι ούτε η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, ούτε η κόρη του, Αρετή , έχουν οποιαδήποτε σχέση με όσα τους καταλογίζονται.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε την προφυλάκιση της συζύγου του, η οποία παραμένει ακόμη προσωρινά κρατούμενη στις φυλακές Κορυδαλλού, «απάνθρωπη και εκβιαστική». Μάλιστα, ανέφερε πως είναι εντελώς αναιτιολόγητη η προφυλάκιση της συζύγου του και «άρα υπήρξαν παρεμβάσεις και δεν μου το βγάζετε αυτό από το μυαλό», ενώ, όπως τόνισε ο ίδιος, ούτε ζήτησε ούτε θα ζητήσει παρεμβάσεις.
Ο πρώην υπουργός για ακόμη μία φορά απευθύνθηκε στους δικαστές ζητώντας την αποφυλάκιση της κ. Σταμάτη, υποστηρίζοντας πως η απόφαση για την κράτησή της αποτέλεσε «κορωνίδα της σκευωρίας», που στήθηκε με στόχο τον ίδιο.
Όπως είπε ο κατηγορούμενος, «μάνα ανήλικου παιδιού η σύζυγος μου, βρέθηκε στη φυλακή. Το ίδιο και η κόρη μου, μάνα τριών ανήλικων παιδιών».
Για τον 7χρονο γιο του ο πρώην υπουργός είπε ότι μετά την προφυλάκιση του ίδιου και της κ. Σταμάτη «βρέθηκε αναγκαστικά εξόριστος 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Είναι νόμιμο να φυλακίζουν στο όνομα της οικογενειακής ευθύνης, παντελώς αθώους ανθρώπους;».
«Εκτεθειμένο το δικαστήριο στην κοινή γνώμη»
Ο κατηγορούμενος απευθύνθηκε στα μέλη του δικαστηρίου και σημειώνοντας πως δεν ξεχνά, είπε: «Όλες τις μέρες ήταν εντυπωσιακή η στάση σας: απορρίψατε όλες μας τις προτάσεις. Είναι πρωτοφανές». Αναφερόμενος δε στη μη κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ, υποστήριξε πως το δικαστήριο είναι εκτεθειμένο στην κοινή γνώμη.
«Μας αφήσατε την εντύπωση ότι προσωρινά δεν έχουν κληθεί και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν στο μέλλον. Η παρουσία του ΚΥΣΕΑ, του προέδρου του ή κάποιου μέλους θα μπορεί να σας ενημερώσει για τις πολιτικές κυβερνητικές αποφάσεις που έχει λάβει και όχι να με αθωώσει».
Είπε, επίσης, ότι έναντι της έδρας του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων «υπάρχει μια ακόμη δυσαρέσκεια», εξηγώντας: «Αρνηθήκατε το αίτημα κατηγορουμένου για κλήση μαρτύρων - το δικό μου. Οφείλατε να το σεβαστείτε. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε συζήτηση για το βασικό έγκλημα του κατηγορητηρίου, τη δήθεν παθητική δωροδοκία που μας "στόλισαν". Όταν κάποιος έχει παράξει έργο κι έρχονται κάποιοι τυχάρπαστοι από το πουθενά, άσχετοι και σου λένε ότι "τα έχεις αρπάξει, τα έχεις πάρει", είναι απαράδεκτο μετά από 40 χρόνια στην πολιτική».
«Η πολιτική εξαφανίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβε την ηγεσία ο Γ. Παπανδρέου»
Επαναλαμβάνοντας όσα κατά καιρούς έχει υποστηρίξει για τη σκευωρία που, όπως επιμένει, στήθηκε σε βάρος του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος είπε ότι ξεκίνησε και στήθηκε «από τα κυβερνητικά κλιμάκια», από τους «προσκυνημένους του Γ. Παπανδρέου». Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.
«Ως δια μαγείας η πολιτική εξαφανίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβε την ηγεσία ο Γ. Παπανδρέου. Είχαν αρχίσει να διακρίνονται οι πολιτικές που θα επικρατούσαν. Αυτό δεν ήταν πολιτική. Ήταν κυβερνητική διαχείριση, τακτικισμός. Όταν ήρθε η σύγκρουση μέσα στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου με τις δικές μας απόψεις, φαίνεται ότι ανησυχούσαν πως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει και έτσι κάποιοι εμπνεύστηκαν την πολιτική εξόντωση του εσωκομματικού αντιπάλου. Πήγαμε σε άλλες τακτικές, στην πολιτική δίωξη που πρώτα εκφράστηκε επικοινωνιακά και μέσα σε εβδομάδες μας κατεδάφισε, μας διέλυσε, μας διαπόμπευσε εμένα και τη γυναίκα μου, επειδή αυτή ήταν η πρακτική. Και μετά ήρθε η δίωξη μας».
«Ο Ζήγρας είναι βαριά άρρωστος»
Σε ερώτηση του προέδρου για όσα καταμαρτυρεί εναντίον του ο ξάδελφος και συγκατηγορούμενός του, Νίκος Ζήγρας, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι ο άλλοτε στενός συνεργάτης του «είναι βαριά άρρωστος ο άνθρωπος».
-Πρόεδρος: Πώς και γιατί ο ξαδελφός σας είναι τόσο επιθετικός; Θέλει να εμφανιστεί ότι εσείς κρύβεστε πίσω από όλα αυτά…
-Τσοχατζόπουλος: είναι βαριά άρρωστος ο άνθρωπος.
-Ζήγρας: Εσύ είσαι βαριά άρρωστος.
-Τσοχατζόπουλος: Όχι λόγω της αρρώστιας, που είχε. Ο κ. Ζήγρας είχε υποστεί ζημιά ψυχική. Όταν ήρθε στη φυλακή, τον συνέλαβαν την ίδια μέρα με εμένα, έναν αθώο άνθρωπο, όταν ήρθε μέσα εγώ έτρεξα και προσπαθήσαμε από την πρώτη μέρα να τον πάμε στο νοσοκομείο. Έχει ψυχική καταπίεση, έχει πρόβλημα, δεν μπορεί να μείνει στη φυλακή. Επειδή ήταν άρρωστος ο άνθρωπος, τον χειραγώγησε ο ανακριτής της υπόθεσης κ. Μαλλής. Εγώ θα ασκήσω δίωξη εναντίον του κ. Μαλλή. Εκμεταλλεύτηκε έναν άρρωστο άνθρωπο. Εδώ ακούμε τη "φωνή του κ. Μαλλή" από έναν άβουλο άνθρωπο. Τον έβαλε μέσα και αρνήθηκε να τον βγάλει. Τώρα οι σχέσεις τους έχουν αλλάξει. Δεν ξέρω τι θα κάνει. Υπάρχει μια συναλλαγή. Είναι φανερό».
«Η Ελλάδα προμηθεύτηκε τα καλύτερα υποβρύχια»
Στην απολογία του ο πρώην υπουργός ανέλυσε εξονυχιστικά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την απόφαση προμήθειας των υποβρυχίων, την οποία συνέδεσε με τα Ίμια. Είπε:
«Η Ελλάδα προμηθεύτηκε τα καλύτερα υποβρύχια. Μπορούμε να εγγυηθούμε τη στρατηγική μας στη Μεσόγειο για τα επόμενα 15 χρόνια, εφόσον τα έχουμε πάρει όλα».
Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τους διαδόχους του στο υπουργείο Άμυνας για την εξέλιξη της υπόθεσης της προμήθειας των υποβρυχίων, λέγοντας ότι κανείς «δεν απαντάει, γιατί δεν έχει προχωρήσει η σύμβαση για τα υποβρύχια. Πέρασαν τόσοι υπουργοί, Σπηλιωτόπουλος, Βενιζέλος, Παπαντωνίου...».
Κατά τον κατηγορούμενο, η προμήθεια των TOR M1 δεν έπρεπε να υπάρχει στη δικογραφία, αλλά «μας τη φόρτωσε ο κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος θεωρούσε ότι όλα ήταν ύποπτα. Δεν ήταν εύκολο για μια χώρα του ΝΑΤΟ να κάνει σύμβαση με τη Ρωσία. Αλλά είχαμε πρόβλημα με την Τουρκία. Ξέρετε πόσες αερομαχίες είχαμε την ημέρα; Τα TOR M1 ήταν μια επιλογή αξιολογική, που υλοποιήθηκε πολύ γρήγορα. Επίσης, ήταν θέμα πολιτικό. Έκανα δύο επισκέψεις στη Ρωσία, συνάντησα τον ίδιο τον Γέλτσιν και συζητήσαμε για τα εξοπλιστικά και τη συνεργασία μας. Ήξεραν ότι οι Αμερικανοί θα "βάλουν τις φωνές". Αλλά εγώ, με προσωπικές ενέργειες, εξομάλυνα το κλίμα. Ο Καραμανλής ευχαρίστησε τους Ρώσους για τα συγκεκριμένα όπλα. Από εκεί και πέρα προχώρησε μια σταθερή συνεργασία με τους Ρώσους. Εμείς μεταφέραμε κρυφά στην Κύπρο δέκα κομμάτια για να την προστατέψουμε, όταν δεν πήγαν οι S300. Εμείς, με μια μυστική αποστολή, μεταφέραμε τους S300 στην Κρήτη. Ο Κληρίδης μας ευχαρίστησε. Η Κύπρος ήταν μέσα στον ενιαίο αμυντικό χώρο με τη Θράκη και το Αιγαίο. Ήταν η πολιτική, που ακολουθούσαμε από την εποχή του Αν. Παπανδρέου».
Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο.
Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/339665/akis-ola-itan-skeyoria-toy-g-papandreoy-gia-na-me-exontosei#ixzz2d5p8tN6l