Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Κλειδώνει σήμερα η κινητικότητα



Σύσκεψη στο Μαξίμου προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως στην αναδιάρθρωση των υποδομών υπουργείων και φορέων
 Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού για να δώσει το «πράσινο φως» στην αναδιάρθρωση στις δομές υπουργείων και φορέων, από όπου θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα τεθεί σε διαθεσιμότητα ολοκληρώνοντας το πρώτο κύμα των 12.500 υπαλλήλων.
Σύμφωνα με non paper του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες στο σύνολο των υπουργείων για την καταγραφή των αναγκών και στη συνέχεια την κάλυψή τους τόσο των κεντρικών υπηρεσιών όσο και των εποπτευόμενων φορέων τους σε ανθρώπινο δυναμικό που θα προέλθει από εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της κινητικότητας».
Η λίστα με τους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα
Η λίστα των 4.599 δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα είναι έτοιμη ως τις 16 Σεπτεμβρίου μαζί με τους 3.200 δημοτικούς αστυνομικούς που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός από τους 3.200 δημοτικούς αστυνομικούς που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών, σε διαθεσιμότητα θα τεθούν:
1.835 από το υπουργείο Υγείας
1.500 από το υπουργείο Παιδείας
758 από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
618 από το υπουργείο Εργασίας
485 από το υπουργείο Οικονομικών
410 από το υπουργείο Άμυνας
250 από το υπουργείο Πολιτισμού
138 από το υπουργείο Τουρισμού
131 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
100 από το υπουργείο Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας
48 από το υπουργείο Ναυτιλίας
38 από το υπουργείο Δικαιοσύνης
10 από το υπουργείο Εξωτερικών
20 από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Σύσταση και κατάργηση θέσεων στις δομές των υπουργείων
Επιπλέον, και μέχρι το τέλος της εβδομάδας που ξεκινά θα έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις για τη σύσταση και κατάργηση θέσεων στις δομές των υπουργείων. Η διαδικασία μετάταξης των υπαλλήλων σε νέες θέσεις θα γίνει με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια που έχει ορίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Τι αναφέρει το non paper του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο non paper του υπουργείου «την καταγραφή των απαιτήσεων ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στην εγκύκλιο που εξέδωσε την Παρασκευή 16 Αυγούστου, με την οποία διευκρινίζει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας. Στην εγκύκλιο αυτή και σε συνέχεια της έκδοσης των προβλεπόμενων Υπουργικών Αποφάσεων αναλύονται τα βήματα με τα οποία θα οργανωθεί και θα πραγματοποιηθεί η ένταξη συνολικά 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι φορείς θα υποδεχτούν υπαλλήλους από το πρόγραμμα αυτό».
Το δεύτερο κύμα της κινητικότητας που θα αφορά σε 12.500 επιπλέον υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προκύψει κυρίως από τους δήμους που έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν άμεσα σε αυτοαξιολόγηση δομών και υπηρεσιών.
Επισπεύδονται οι πειθαρχικοί έλεγχοι για επίορκους υπαλλήλους
Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισπεύδει τους πειθαρχικούς ελέγχους για τους επίορκους υπαλλήλους, και μέσα σε ένα μόλις μήνα, από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο απολύθηκαν 104 υπάλληλοι που εκκρεμούσαν για αρκετό καιρό οι υποθέσεις τους. Επίσης, διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι για πλαστά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και οδήγησης σε υπαλλήλους που έχουν μπει στην κινητικότητα, ενώ το σώμα ελεγκτών Δημοσίου κάνει συνεχώς εφόδους σε υπηρεσίες για να εντοπίσει τους κοπανατζήδες.
Πού τοποθετήθηκαν 1.862 υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κινητικότητα
Πιο συγκεκριμένα, ποσοστό 36% τοποθετήθηκε σε υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (αστυνομικά τμήματα, πυροσβεστική), 22% τοποθετήθηκε σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης (καταστήματα κράτησης, δικαστήρια), 20% σε υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας (ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.), 16% σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας (νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΠΥΥ κ.λπ.), καθώς επίσης και στα ΚΕΠ και τις Ανεξάρτητες Αρχές της χώρας.
«Εξίσου σημαντική για το δημόσιο συμφέρον και τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους», σημειώνεται από το υπουργείο, «αποτελεί η διαδικασία μετάταξης – μεταφοράς του κάθε υπαλλήλου στη νέα θέση, βάση αντικειμενικών κριτηρίων και διαφάνειας, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Για τον λόγο αυτό, στη συγκεκριμένη εγκύκλιο καταγράφονται με πλήρη λεπτομέρεια οι διαδικασίες κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων από τους φορείς προέλευσης στους φορείς υποδοχής, θέτοντας έτσι τη νομοθετική βάση για την επιτυχία της κινητικότητας ως θεσμού ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα.
 http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/622143/Kleidonei-simera-i-kinitikotita.aspx