Μετωπική Σύγγρου-ση
Για τρεισήμισι ώρες χθες το πρωί οι «γαλάζιοι» βουλευτές στη Συγγρού σφυροκοπούσαν τους υπουργούς της κυβέρνησης, που βρέθηκαν μπροστά τους για να τους κάνουν… μασάζ για το πολυνομοσχέδιο. Ο μόνος… τυχερός ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που την «έκανε» με πρόσχημα την εκδήλωση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαριέττας Γιαννάκου και τα άκουσε ως ωσεί παρών. Στη σύσκεψη που έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με τη συμμετοχή των Γ. Μιχελάκη, Κ. Μητσοτάκη, Κ. Αρβανιτόπουλου, Χρ. Σταϊκούρα, Γ. Μαυραγάνη και Σίμου Κεδίκογλου ανταλλάχθηκαν βαριές κουβέντες και «κατηγορώ» από την πλειονότητα των στελεχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές, με τους παριστάμενους υπουργούς να μετατρέπονται σε σάκους του μποξ, επιχειρώντας να πείσουν τους συναδέλφους τους για την αναγκαιότητα των μέτρων, αλλά και για τις αλλαγές που προτίθενται να κάνουν προκειμένου να τους ηρεμήσουν. Οι «γαλάζιες» γκρίνιες αφορούσαν το μέτρο των αποδείξεων, τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, ποιους θα μεταφέρει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, όπως και το αν θα έχουν ποινικές ευθύνες τα μέλη του ΤΧΣ, αλλά και μια σειρά ζητημάτων εκτός… ατζέντας, όπως η τοποθέτηση του Χρήστου Παπουτσή (για τον οποίο αρκετοί έσυραν τα εξ αμάξης) για την τοποθέτησή του στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Τον χορό έσυρε πρώτη η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, που, απευθυνόμενη στον Γ. Μαυραγάνη (μάλλον για τον Στουρνάρα πήγαιναν οι βολές), του είπε ότι «έχουμε γίνει περίγελος, δεν είναι δυνατόν να λέμε “πάρε αυτή την απόδειξη και κερδίζεις χρυσούν ωρολόγιον”» και τον υφυπουργό να απαντάει ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετάει το θέμα των αποδείξεων για το 2014, ώστε να δίνονται κίνητρα για αποδείξεις που προέρχονται από επαγγελματικές ομάδες που φοροδιαφεύγουν.
Η κ. Μπακογιάννη επανήλθε και στο θέμα της κατάργησης επαγγελματικών ιδιοτήτων από τα τεχνικά λύκεια, λέγοντας στον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο: «Θέλω να πειστώ ότι, όταν ένα παιδί θέλει να γίνει κομμώτρια στη Νάουσα, θα μείνει στη Νάουσα. Οταν θέλει να γίνει αργυροχρυσοχόος στα Γιάννενα, θα μένει στα Γιάννενα και, όταν θέλει να γίνει ψυκτικός στην Ρόδο, θα μένει στη Ρόδο και δεν θα τρέχει να πληρώσει ιδιωτικά ΙΕΚ».
Τη σκυτάλη πήρε ο Νικήτας Κακλαμάνης, που μεταξύ άλλων φέρεται ότι είπε: «Πού τον βρήκατε, ρε, τον αντιπρόεδρο του “Πράσινου Ταμείου”; Αυτός είναι θυροφύλαξ και δάσκαλος τάε κβον ντο» και πρόσθεσε ότι η Κ.Ο. της Ν.Δ. δηλώνει πως αποκλείεται να ψηφίσει την τροπολογία για το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και αυτή για την ασυλία στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο όσοι από τους δημοτικούς αστυνομικούς διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους να μην μπουν σε κινητικότητα και να απορροφηθούν άμεσα από τους δήμους.
Για το κυβερνητικό αεροσκάφος, υποστήριξε ότι, ανεξαρτήτως σωστού ή λάθους, δεν μπορούμε να φέρνουμε τέτοιες τροπολογίες σε τέτοια νομοσχέδια, που περνάνε νύχτα και κάνουν κακό στην κυβέρνηση, και ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψει κάτι τέτοιο. Στο θέμα της κινητικότητας, τόνισε ότι, όταν πήγε στο υπουργείο, δεν βρήκε κανένα στοιχείο υπαλλήλου.
Η Κατερίνα Παπακώστα ζήτησε να εξαιρεθούν οι τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί από τη διαθεσιμότητα, «να δείξουμε ότι είμαστε δίπλα στην κοινωνία».
Ο Παύλος Σιούφας φέρεται ότι είπε μεταξύ άλλων τη φράση: «Δεν ντρέπεστε, να βάζετε απόστρατους της πολιτικής, 78 χρονών, αποτυχημένους πολιτευτές, ως διοικητές, όπως στον ΟΓΑ ;».
Ο Μανούσος Βολιδάκης, αναφερόμενος στον Αντώνη Μανιτάκη, επισήμανε ότι δεν είναι αλήθεια αυτό που είπε, ότι τα υπουργεία δεν του είχαν δώσει στοιχεία.
Η Φεβρωνία Πατριανάκου υποστήριξε ότι στην ΕΡΤ δεν γίνεται όσοι ξαναπροσληφθούν να έχουν πάρει προηγουμένως και παχυλές αποζημιώσεις και ζήτησε να μην απαλλάσσονται από τυχόν ποινικές ευθύνες τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ έφερε και το ζήτημα των μικροομολογιούχων, ζητώντας να διορθωθεί η αδικία, όπως και το θέμα των τριτέκνων (να εξαιρούνται, δηλαδή, από τη διαθεσιμότητα).
Ο Μιχάλης Ταμήλος τόνισε ότι θα δει το θέμα των κενών θέσεων και θα αποφασίσει αν θα ψηφίσει συγκεκριμένες διατάξεις.
Στη συνάντηση ακούστηκαν και οι πρώτες βολές κατά του νέου υφυπουργού Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου από τον Αλέξη Δερμετζόπουλο. «Είδαμε στην επιτροπή να εκπροσωπεί το υπουργείο Παιδείας ένας συνεσταλμένος και μελαγχολικός νεαρός», είπε.
Νίκος Ελευθερόγλου – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ