Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Προδοσία(!!!) Κακούργημα η διόγκωση του ελλείμματος



Γράφει η Βάσω Παλαιού 

Παρά την απόφαση της Βουλής να μην κινήσει ποινική διαδικασία εις βάρος των μελών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου για τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Δικαιοσύνη, προχωρά σε απαγγελία -βαρύτατων- κατηγοριών για την υπόθεση. Ειδικότερα, με παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη ζητήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου και ακόμα δύο μελών της, του Κωνσταντίνου Μολφέτα, προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών, και της Ευσταθίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών. Τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η άσκηση της ποινικής δίωξης είναι το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης εις βάρος του Δημοσίου (με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50), το οποίο αφορά και τους τρεις εμπλεκομένους στην υπόθεση. Επιπλέον, εις βάρος του κ. Γεωργίου ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης ζητεί να απαγγελθεί και η πλημμεληματική κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, ζητείται η διαβίβαση της δικογραφίας σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο, ο οποίος θα πρέπει κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνάς του να διαπιστώσει αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά, καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, αλλά και συμμετοχή κι άλλων προσώπων. Με βάση τη νέα νομοθεσία η ανάκριση για την υπόθεση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στην ασφυκτική προθεσμία των έξι μηνών.

Η ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία διατυπώθηκε δημόσια τον Σεπτέμβριο του 2011 από την πανεπιστημιακό Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος της Αρχής, με αποτέλεσμα να παρέμβει στην υπόθεση ο οικονομικός εισαγγελέας, διατάσσοντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Η πανεπιστημιακός, σε πολύωρη κατάθεσή της, επιβεβαίωσε και ενώπιον των εισαγγελέων τις καταγγελίες της, ότι δηλαδή «το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat, καθώς έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας». Μάλιστα, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι η επίμαχη, μη αποδεκτή επιστημονικά, μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έγινε εις γνώσιν και με προτροπή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής. Τις καταγγελίες Γεωργαντά ασπάστηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Νίκος Λογοθέτης, ο οποίος επίσης κατέθεσε στους οικονομικούς εισαγγελείς. Σε υπόμνημά του προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έκανε λόγο για «αυθαιρεσίες» που εκτίναξαν το έλλειμμα, «καθοδήγηση» και «υπόγειες συνομιλίες του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. με τη Eurostat».

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Γεωργίου, στις έγγραφες εξηγήσεις του ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε επισημάνει ότι ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Αρχής στις 2 Αυγούστου 2010, ενώ η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο του ίδιου έτους είχε μπει στον Μηχανισμό Στήριξης και είχε υπογράψει το πρώτο Μνημόνιο, με βάση έλλειμμα της τάξης του 13,6%. Πάντως, οι οικονομικοί εισαγγελείς προ ενός έτους είχαν «σκοντάψει» και στο ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Γι’ αυτόν τον λόγο είχαν στείλει τη δικογραφία που είχαν σχηματίσει στη Βουλή, όμως η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν οδήγησε πουθενά.
http://kostasxan.blogspot.gr/2013/01/blog-post_2697.html