Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Και τρίτη εκλογική αναμέτρηση προβλέπει το Reuters

Τα κύρια και μεγάλα κόμματα της Ελλάδας μπορεί να νικήσουν τον ριζοσπάστη αριστερό ηγέτη Α. Τσίπρα, οι πολιτικές του οποίου ίσως αναγκάσουν την χώρα να βγει από το ευρώ, όμως μια νίκη την 17/6 δεν πρόκειται να είναι αποφασιστικής σημασίας, και άρα μπορεί να χρειαστούν και .....
άλλες εκλογές.

Ο πρωτάρης ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στήθος με στήθος με την συντηρητική ΝΔ, εν όψει των δεύτερων μέσα σε έξι εβδομάδες εθνικών εκλογών, την ώρα που η Ελλάδα βασανίζεται από μια κρίση χρέους που συνταράσσει τον πυρήνα του ευρώ.

Ακόμη κι αν η ΝΔ, που αυτή τη στιγμή προπορεύεται ελαφρώς στις δημοσκοπήσεις, μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με την στήριξη των σοσιαλιστών και άλλων, θεωρείται πολύ πιθανό πως στο τέλος θα γονατίσει από το τεράστιο βάρος που θα αναλάβει.

Όπως λέει ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Λούλης, απλά αναβάλλεται για λίγο το μοιραίο. «Δεν πρόκειται να κρατήσει περισσότερο από μερικούς μήνες», λέει.

Εξοργισμένοι με τα κλασικά κόμματα, που επέβαλλαν τις δραστικές περικοπές που ορίζει η δανειακή συμφωνία διάσωσης της χώρας ύψους €130 δισ, οι Έλληνες, στη μεγάλη τους πλειονότητα, στήριξαν μικρά κόμματα, φέρνοντας την ριζοσπαστική αριστερά στη δεύτερη θέση, στις περασμένες εκλογές, που όμως δεν έβγαλαν κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει στους Έλληνες ότι η ΕΕ μπλοφάρει, όταν απειλεί πως θα διακόψει την χρηματοδότηση αν η Ελλάδα δεν συνεχίσει να εφαρμόζει τα σκληρά μέτρα.

Οι υποσχέσεις του Α. Τσίπρα να κρατικοποιήσει τις τράπεζες, και να αναστρέψει τις περικοπές δαπανών, έχουν κάνει τις διεθνείς αγορές, και τους ξένους ηγέτες, να τον συγκρίνουν με τον Ούγκο Τσάβεζ της Βενεζουέλας.

Οι ίδιοι οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι με την ρητορική εναντίον των αγορών του Τσίπρα, και ίσως να μην μπορέσει να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του. Ακόμη κι αν κερδίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τα κρατικά ταμεία άδεια, και έτσι η κυβερνητική θητεία του θα είναι πολύ σύντομη σε διάρκεια.

Μπορεί οι Έλληνες να είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους εναντίον της λιτότητας, αλλά οι δημοσκοπήσεις θέλουν την πλειοψηφία, αν και εναντίον των μέτρων, να είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο Τσίπρας υπόσχεται αυτή τη παραμονή, όμως οι ξένοι δανειστές έχουν κάνει σαφές ότι η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, αν θέλει να συνεχιστεί η χρηματοδότησή της. Η σημερινή κυβέρνηση προειδοποίησε ότι τα λεφτά τελειώνουν μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Την 6/5, οι πολιτικοί υποτίμησαν τον λαϊκό θυμό για τις δεκαετίες της κακοδιαχείρισης, και της διαφθοράς, και πλήρωσαν το τίμημα.

Αυτή τη φορά, τα κόμματα προσπαθούν να συσπειρώσουν ψηφοφόρους με βάση το μήνυμα μνημόνιο ή μη.

Ο Τσίπρας το απορρίπτει, ενώ ο αρχηγός της ΝΔ Α. Σαμαράς πιστεύει πως χωρίς αυτό, η χώρα θα βγει από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πολλή από την συσσωρευμένη οργή έχει εκτονωθεί στις πρώτες εκλογές, και υπάρχει μια διστακτική επιστροφή των ψηφοφόρων στα μεγάλα κόμματα. Το αποτέλεσμα όμως, είναι ακόμη αβέβαιο.

Η μάχη θα κριθεί σε σχέση με την παραμονή στο ευρώ, καθώς το μίσος μεταξύ των δυο κύριων κομμάτων έχει μειωθεί, και οι πολίτες αρχίζουν σιγά σιγά να αντιλαμβάνονται ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη καταστροφή.

Αν και το κόμμα που έρθει πρώτο, κερδίζει ένα μπόνους 50 εδρών, κανένα κόμμα δεν είναι σίγουρο πως θα έχει την απαραίτητη πλειοψηφία, και έτσι αναμένεται ένας νέος γύρος κοπιαστικών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Πάντως, θα υπάρχει πολύ πίεση αυτή τη φορά προς τα κόμματα από τον λαό, στο να σχηματιστεί κυβέρνηση, αφού οι πολίτες άρχισαν να κουράζονται με το όλο σκηνικό.

Μια κυβέρνηση της ΝΔ, με την στήριξη του Πασόκ, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο έργο, αφού η χώρα θα πρέπει να περικόψει άλλα €11 δισ μέσα στον Ιούνιο, να βελτιώσει την διαδικασία είσπραξης φόρων για να ισοσταθμίσει την τεράστια φοροδιαφυγή, και να προχωρήσει γρήγορα μια σειρά από καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις και μέτρα όσον αφορά στο εργασιακό, έτσι ώστε να συνεχίσει να εισπράττει τις δόσεις της βοήθειας της τρόικας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, που έχει πάρει τα πάνω του, θα βάλει μπροστά τις διαδηλώσεις, ενώ οι ομάδες ειδικών συντεχνιακών συμφερόντων, όπως είναι οι δικηγόροι και οι φαρμακοποιοί, που παραδοσιακά υποστηρίζουν την ΝΔ, και που αρνούνται την απελευθέρωση των επαγγελμάτων τους, θα καταστήσουν το έργο της νέας κυβέρνησης πολύ δύσκολο, και άρα η ΝΔ δύσκολα θα τα καταφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει προς το μέλλον, και όπως λέει ο Γ. Λούλης: «οι δόσεις της βοήθειας θα δίνονται με το σταγονόμετρο, και τα μέτρα θα παίρνονται με δισταγμό… ο Τσίπρας θα κερδίζει χρόνο, περιμένοντας μια κατάρρευση της ΝΔ, ώστε στο τέλος να κερδίσει μια και καλή».



http://www.reuters.com/article/2012/06/06/us-greece-election-idUSBRE8550BB20120606

S.A.

http://www.antinews.gr/
 
http://ksipnistere.blogspot.gr/2012/06/reuters.html