«Μοναδική επιλογή το ευρώ», διακύρηξε ο Παπαδήμος κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του:
Καμία δέσμευση για το χρόνο των εκλογών
Την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη έθεσε ως εθνικό διακύβευμα ο Λουκάς Παπαδήμος, παρουσιάζοντας ενώπιον της ολομέλειας του Κοινοβουλίου τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη χρονική διάρκειά της, είπε και ξεκαθάρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα κινηθεί με μπούσουλα το Μνημόνιο και τις συμφωνίες που η χώρα έχει υπογράψει με τους εταίρους της.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το κύριο έργο της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο στην υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, αλλά και στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτές και υποστήριξε ότι αυτό συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Διευκρίνισε ότι καλείται να εγγυηθεί την τήρηση των δεσμεύσεων που προκύπτουν από το ισχύον πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους της.
Έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου από την τρόικα, στέλνοντας μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος αρνείται να προσφέρει στις Βρυξέλλες έγγραφη δέσμευση ότι θα συμβάλλει στην υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής.
Το αίτημα των εταίρων "δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως απαίτηση απρόσωπων εξουσιών [...] εκφράζει το αίτημα και την προσδοκία των λαών που άμεσα ή έμμεσα μας στηρίζουν", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Μίλησε για κυβέρνηση συνεργασίας και όχι μεταβατική, η οποία έχει μεν σαφή σκοπό και συγκεκριμένη εντολή, αλλά παράλληλα και την ευθύνη για τη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικής σε όλους τους τομείς. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η εργασιακή εφεδρεία, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος,η αξιολόγηση και αναμόρφωση φορέων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.
Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων, χωρίς όμως να προσφέρει λεπτομέρειες για το πώς θα το επιχειρήσει.
Ο Λουκάς Παπαδήμος άφησε αιχμές για την αποτελεσματικότητα της προηγούμενης κυβέρνησης, αν και έκανε λόγο για σημαντική βελτίωση στα δημόσια οικονομικά, από τις αρχές του 2010 έως σήμερα. Σημείωσε ότι η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων έθεσε σε δοκιμασία την κοινωνική συνοχή και μίλησε για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. "Παρά τις θυσίες των πολιτών, η προοπτική αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης διαγράφεται αβέβαιη", πρόσθεσε.
Λέγοντας ότι η αλήθεια και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελούν προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. "Οι επιλογές ως προς την πολιτική που θα ασκηθεί θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του λαού", ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η πορεία θα είναι ανηφορική και η προσπάθεια δεν θα είναι στιγμιαία. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα το 2013 και 2014 για την επίτευξη των στόχων του Μεσοπρόθεσμου.
Εκτίμησε, ωστόσο, πως "εφόσον υλοποιηθούν οι αποφάσεις και εφαρμοστεί η οικονομική πολιτική που συνδέεται με αυτές η Ελλάδα θα μπορεί να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον".
Όσον αφορά στο χρόνο των εκλογών, δεν προέβη σε καμία δέσμευση για την ημερομηνία διεξαγωγής τους, πέρα από τη διαπίστωση ότι το έργο που αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη χρονική διάρκειά της και την έκφραση της ελπίδας, ότι δεν θα αποτελέσει παρένθεση, αλλά "τη γέφυρα για τη μετάβαση της χώρας σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και δημοσιονομικής ισορροπίας".
http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=50487