Σάββατο 17 Απριλίου 2010
Στον ανακριτή, στοιχεία τής «Ζίμενς» που βρέθηκαν τυχαία!Ο Μιχάλης Χ. και ο Μιχάλης Χ.
«Γεύμα με Χρυσοχοΐδη, Πέμπτη 30» αναφέρει το ημερολόγιο Χριστοφοράκου στις 23 Οκτωβρίου 2003
Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
Νέα στοιχεία παραδόθηκαν χθες από τη Siemens Α.Ε. στην εφέτη-ανακρίτρια της υπόθεσης Μ. Νικολακέα, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία της ίδιας της εταιρείας.
Οπως μας αναφέρουν πηγές από τη Siemens, χθες παραδόθηκαν τέσσερις κούτες με στοιχεία που αφορούν την περίοδο της «βασιλείας» Χριστοφοράκου, προκειμένου αυτά να συσχετισθούν και να αξιολογηθούν από την ανάκριση. Αυτά βρέθηκαν τυχαία... πάνω στη μετακόμιση, καθώς η Siemens Α.Ε. εγκαταλείπει το ακίνητο που χρησιμοποιούσε στο Κρυονέρι, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου εγκαθίσταται στο κτίριο όπου «εξέπνευσε» ο Ελεύθερος Τύπος και ο City, στο Blue Land, του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, αφού πωλείται και το ιδιόκτητο κτίριο -η έδρα της- στην οδό Αρτέμιδος στο Μαρούσι.
Από τους εφέτες-ανακριτές της υπόθεσης Siemens για τη νέα κατάσχεση τηρείται απόλυτη σιωπή, κάτι που δεν επιτρέπει εικασίες για το περιεχόμενο των νέων ευρημάτων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του Μιχ. Χριστοφοράκου, ως διευθύνοντος συμβούλου της Siemens. Ο αρμόδιος για την παράδοση των νέων τυχαίων ευρημάτων στους ανακριτές, ο Ρόμπερτ Σικέλλης (General Counsel και Regional Compliance Officer), επιβεβαίωσε στην «Ε» ότι έγινε πράξη κατάσχεσης του υλικού, απέφυγε όμως να προβεί σε περιγραφή των στοιχείων της τότε Γενικής Διεύθυνσης.
Μαραθώνιος
Πάντως αξίζει να επισημανθεί ότι το υλικό από το γραφείο του Μιχ. Χριστοφοράκου (με τις δωρεές συσκευών σε πολιτικούς, με τα ταξίδια, τις χορηγίες και τις εκτενείς δαπάνες δημοσίων σχέσεων για υπουργούς και βουλευτές) παραδίδεται επί δύο χρόνια! Η διαδικασία μοιάζει με μαραθώνιο χωρίς τερματισμό, καθώς η πρώτη «μίνι» κατάσχεση υλικού έγινε από τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου, τον Μάιο του 2008. Ακολούθησε «επιδρομή» του 4ου ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, μετά τηλεοπτικών καμερών, τον Φεβρουάριο του 2009 και τώρα άλλη χαμηλού προφίλ παράδοση υλικού.
Βεβαίως, το θλιβερό είναι ότι αυτό το υλικό -γιατί βάσιμα εικάζεται ότι υπάρχουν και εξαφανισμένα παραστατικά για πρόσωπα που ο Μιχάλης Χριστοφοράκος θέλησε να προστατεύσει- δεν αξιολογήθηκε ποινικά, ούτε συσχετίσθηκε με τις συχνές επαφές που ο Mr. Siemens είχε με τους «δωρολήπτες» υπουργούς, που στο μεταξύ από τις θέσεις τους «σφράγισαν» τις συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens. Και η τελευταία αλώνιζε στον δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ.
Αμφίβολο είναι πάντως ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα αντέξει να ανακρίνει τους καημένους τους υπουργούς, οι οποίοι γνώριζαν καλά το γραφείο του Χριστοφοράκου και τη διεκπεραιώτρια των αιτημάτων τους Αικατερίνη Τσακάλου, που φρόντιζε για τις λευκές συσκευές, τα laptop, τα τηλεφωνικά κέντρα, τα ταξίδια και όλες τις «αθώες» χορηγίες προς τους πένητες υπουργούς, βουλευτές και άλλους vip από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., τουλάχιστον. *
Ο Μιχάλης Χ. και ο Μιχάλης Χ.
Ημερολόγιο Μιχάλη Χριστοφοράκου. Γράφει στις 23 Οκτωβρίου 2003: Γεύμα με Χρυσοχοΐδη, Πέμπτη 30.
Εγινε - δεν έγινε το γεύμα, μόνο οι δύο Μιχάληδες ξέρουν. Ομως γιατί ο Mister Siemens σχεδίαζε την επαφή με τον τότε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ; Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε φύγει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στις 7 Ιουλίου 2003 και το C4Ι είχε κατακυρωθεί στη SAIC στις 19 Μαΐου 2003 από το υπουργείο Αμυνας (Γ. Παπαντωνίου).
Τι ήθελε ο Μιχάλης Χ. από τον άλλο «χρυσό» Μιχάλη;
Να υποθέσουμε:
* Να τον συγχαρεί για την «εξάρθρωση» της 17Ν;
* Να του προτείνει βραβείο και από το BND (γερμανική ΕΥΠ) για τις επιτυχίες του στον τομέα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς ο υπουργός είχε ήδη «τίτλο» από το FBI;
* Να τον ευχαριστήσει για την αστυνομική προστασία που του παρείχετο;
* Να τον ενημερώσει για τους καλούς κοριούς του «συμφοράι»;
* Να γνωστοποιήσει στον νέο -τότε- γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ότι η Siemens διένειμε «θεσμικά» το 2% του τζίρου της στα κόμματα εξουσίας;
* Απλώς να κάνει δημόσιες σχέσεις με έναν επιτυχημένο υπουργό;
Α.Μπ.
Ελευθεροτυπία