Νέο μνημόνιο με υπογραφές κομμάτων;
Μια (επικοινωνιακή;) κόντρα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εκλογές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες.
Σημείο αιχμής το κενό του επόμενου έτους που θα οδηγήσει σε νέα μέτρα, αλλά και το πώς θα μειωθεί το ελληνικό χρέος. Το τελευταίο συμφωνήθηκε με την τρόικα το Νοέμβριου του 2012, ωστόσο αυτή η απόφαση περιγράφει ως μια ενδεχόμενη λύση, τη μετακύληση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων. Εδώ λοιπόν είναι το «κλειδί» των εξελίξεων που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και προσφυγή στις κάλπες.
Ο Υπουργός οικονομικών ανέφερε δημοσίως αυτό το σενάριο, για να εισπράξει την άρνηση του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιορκ Άσμουσεν, ο οποίος προσπαθεί να πάρει τη θέση του Β. Σόιμπλε όταν γίνει η «μοιρασιά» στα Υπουργικά χαρτοφυλάκια.
Ο κ. Άσμουσεν τόνισε ότι η μετακύληση των ελληνικών ομολόγων από πλευράς ΕΚΤ, μπορεί να χαρακτηριστεί ως έμμεση χρηματοδότηση, συνεπώς αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Επίσης, η Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2014 θα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια που έλαβε από το ΔΝΤ.
Το θέμα που προκύπτει, έχει να κάνει με τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με δεδομένο ότι η επιστροφή στις αγορές, αν γίνει, θα είναι με μικρές εκδόσεις ομολόγων.
Πληροφορίες ωστόσο, αναφέρουν ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να βρουν τη φόρμουλα και να μετακυλήσουν τα ομόλογα, πρέπει να το συνδυάσουν με νέα μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα, με βάση πάντα το καταστατικό τους.
Το πλέον σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με τις απαιτήσεις της τρόικα, σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις των ελληνικών κομμάτων. Οι δανειστές φέρεται να είναι έτοιμοι να ζητήσουν υπογραφές από τα κόμματα και κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως φυσικά έκαναν και στα προηγούμενα μνημόνια.
Πραγματικά, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι θα απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτό το αίτημα, όταν θα έρθει το δίλημμα από την τρόικα για τη βιωσιμότητα ή μη του χρέους και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.