Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Μέρκελ-Λαγκάρντ βάζουν σε καραντίνα τον Σαμαρά

Μέρκελ-Λαγκάρντ βάζουν σε καραντίνα τον Σαμαρά
Λάθος χειρισμοί και κακοί σύμβουλοι εκθέτουν διεθνώς τον πρωθυπουργό. Στη συμμαχία του Νότου στρέφεται τώρα για βοήθεια η κυβέρνηση
Σε διεθνή και ευρωπαϊκή απομόνωση οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, η ελληνική κυβέρνηση έχοντας απoλέσει με λάθος χειρισμούς όλους τους συμμάχους. Παράλληλα ισχυρά πλήγματα έχει δεχθεί και η αξιοπιστία του πρωθυπουργού, από μοιραία λάθη της ομάδας των συμβούλων του. Τα όσα συνέβησαν με την Άνγκελα Μέρκελ προσομοιάζουν πολύ στην κατάσταση που δημιουργήθηκε και με την Κριστίν Λαγκάρντ, με αποτέλεσμα ο Αντώνης Σαμαράς να βρίσκεται στο επίκεντρο αλλά χωρίς στηρίγματα.
Του Χρήστου Φράγκου
Αφού η ελληνική αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού απέτυχε παταγωγδώς στην αποστολή αναστήλωσης του success story και χάνοντας, κάτω από τα φώτα του διεθνούς Τύπου, την αξιοπιστία της στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για το χρέος και το Μνημόνιο, επιδιώκει τώρα να πιαστεί από το θέμα της μετανάστευσης και να δημιουργήσει νέες συμμαχίες με τον Ευρωπαϊκό Νότο, τον οποία επιδεικτικά αγνοούσε καθ όλη την προηγούμενη περίοδο.
Η διάψευση των προσδοκιών για πολιτική διαπραγμάτευση κατά το 5λεπτο ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ και το ηχηρό ράπισμα-απάντηση από τη Γερμανίδα καγκελάριο σιτς διαρροές για 20λεπτη συζήτηση-διαπραγμάτευση από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ενδεικτικά το κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις.
Η Άνγκελα Μέρκελ όχι μόνο δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα για πολιτική διαπραγμάτευση αλλά εξέθεσε σε διεθνές ακροατηρίο τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, διαψεύδοντας τα όσα είχε πει για τη διάρκεια της συνάντησης και το περιεχόμενό της.
Εν γνώσει της η Άνγκελα Μέρκελ "κόντυνε" τον Έλληνα πρωθυπουργό, δίνοντας λαβή στην εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση να χτυπήσουν πλέον το προσωπο του. Με αυτο τον τρόπο η Γερμανίδα καγκελάριος απαντά στον εκβιασμό για εκλογές και πρόκληση πολιτικής αστάθειας και αναγκάζει τον Αντώνη Σαμαρά να επανεξετάσει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που μόλις χαράχθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Πριν από λίγες εβδομάδες κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί μετά τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, όπου ο πρωθυπουργός διέρρεε ότι συζητήθηκε το ζήτημα του χρέους και η επικεφαλής του ΔΝΤ διέψευδε μια ημέρα αργότερα.
Κυβερνητική ανασύνταξη
Λαμβάνοντας το μήνυμα των Βρυξελλών και το ράπισμα της Άνγκελα Μέρκελ ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει πλέον νέες συμμαχίες, τη βάση για τις οποίες είχε θέσει λίγο νωρίτερα, όταν συνάντησε τον Ιταλό πρωθυπουργό, εστιάζοντας στα θέματα της Μετανάστευσης. Στις Βρυξέλλες επιχείρησε να διευρύνει αυτό το μέτωπο συζητώντας με τον Ισπανό ομολογό του στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ.
Η κυβέρνηση όμως επιχειρεί πλέον να ανασυνταχθεί και να βάλει τις βάσεις για συμωνία με την τρόικα που θα ανοίξει την πόρτα για πολιτική διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και θα βοηθήσει στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του ίδιου του πρωθυπουργού. Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετούνται και οι δηλώσεις Στουρνάρα που "στρογγυλεύουν" τη γραμμή "όχι νέα μέτρα" σε... "όχι νέα οριζόντια μέτρα", προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις, αλλά περνώντας το μήνυμα.
Εν συνεχεία νέες διαρροές για επαναφορά της γραμμής Μαζινό "όχι νέα μέτρα" καταγράφοντας στην Καθημερινή. Όπως επισημαίνει σε δημοσιεύμα στο διαδίκτυο "Ο κ. Σαμαράς αλλά και ο κ. Ευ. Βενιζέλος θεωρούν στην παρούσα φάση «κλειδί» το ύψος του πιθανού δημοσιονομικού κενού για το 2014, από το οποίο και θα συναρτηθεί το ενδεχόμενο παρεμβάσεων, κυρίως στο ασφαλιστικό". 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας το υπολογίζει στα 500 εκατ. ευρώ, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Βενιζέλος εκτιμούν ότι η συζήτηση με την τρόικα μπορεί να διεξαχθεί σε σαφώς χαμηλότερη βάση. Γεγονός που –παράλληλα με τις διαρροές για παρεμβάσεις στα «ευγενή» ταμεία ή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις– προς στιγμήν δημιούργησε κάποια σύννεφα μεταξύ Μαξίμου και υπ. Οικονομικών.