Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Στη Βουλή τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό

Στη Βουλή τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό
Με νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιεί τους ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις για λήψη νέων μέτρων, ωστόσο οι εταίροι φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη και ετοιμάζονται να πιέσουν την Αθήνα.
Οι εταίροι αναγνωρίζουν την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό του 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ.
Επισημαίνουν δε, ότι για να καλυφθεί το κενό αυτό, είναι αναγκαία η λήψη  «συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων».
Νομοσχέδιο για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από το υπ. Εργασίας
Στην ενεργοποίηση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών καταφεύγει το Υπουργείο Εργασίας προσδοκώντας να εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των ταμείων το 2014 μέσω του νομοσχεδίου που κατατίθεται τη Τρίτη στη Βουλή ώστε να μην απαιτηθούν περικοπές συντάξεων και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης καθησύχασε τους ασφαλισμένους ότι κανένας δεν πρόκειται να θιγεί ή να αιφνιδιαστεί καθώς δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Ωστόσο οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι αμφισβητούν την υπεραισιόδοξη εκτίμηση της ελληνικής πλευράς πως θα αυξηθούν τα έσοδα των ταμείων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την μείωση της μαύρης εργασίας. Ζήτησαν να μελετήσουν τη λίστα με τα μέτρα ώστε να αποφασίσουν αν θα μας δώσουν μια μικρή πίστωση χρόνου έως το Πάσχα. Αν η απόδοση δεν είναι ικανοποιητική, η τρόικα θα αξιώσει παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.
Ως εναλλακτικό σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται ψαλίδι στις συντάξεις έως και 20% όσων βγαίνουν στη σύνταξη κάτω από 60 ετών. Ειδικότερα η εισφορά που ήδη παρακρατείται (20% για το τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ) αφορά σήμερα όσους είναι κάτω των 55. Το νέο σχέδιο προβλέπει οι περικοπές να επεκταθούν και στους συνταξιούχους 55-60 ετών.
Εντούτοις, το δημοσιονομικό κενό –όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο- θα καλυφθεί με την εφαρμογή των εξής μέτρων:
- Από την 1η Νοεμβρίου θα γίνονται, σε μηνιαία βάση, διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων τις οποίες υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ και στην «Εργάνη» για την ασφάλιση του προσωπικού τους και των πληρωμών ώστε να εντοπίζεται όποιος δηλώνει χαμηλότερο μισθό και αποδίδει χαμηλότερες εισφορές ,ζημιώνοντας το ΙΚΑ. Στόχος η εξοικονόμηση 150 εκ ευρώ ετησίως.
- Από την 1η Δεκεμβρίου υποχρεωτικά όλοι οι εργοδότες θα καταβάλουν μηνιαία και ηλεκτρονικά τις ΑΠΔ στις οποίες θα αναγράφονται οι εισφορές για κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου από αυτό το «νοικοκύρεμα» θα εξοικονομηθούν ετησίως 70 εκατ. ευρώ προς όφελος των ταμείων επικούρησης και πρόνοιας.
- Θα επαλειφθεί η φοροδιαφυγή των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» (ήδη εντοπίστηκαν οι πολυσυνταξιούχοι) αλλά και η αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων από την ΗΔΙΚΑ . Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 80 εκ ευρώ.
- Ενεργοποίηση του ΚΕΑΟ ( Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) στο οποίο θα διαβιβάζονται στο εξής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με στόχο να προχωρήσει σε κατασχέσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Ηδη στάλθηκαν τα πρώτα ειδοποιητήρια σε 64.331 οφειλέτες του ΙΚΑ «ενεργούς» επιχειρηματικά προκειμένου να προβούν στην ρύθμιση ή την εξόφληση της οφειλής σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία. Θα ακολουθήσει και δεύτερη επιστολή καθώς και τηλεφωνικές οχλήσεις που θα ειδοποιούν για την επιβολή προστίμου και θα καλούν τους οφειλέτες εντός 20 ημερών να συμμορφωθούν.
Συνολικά , το Υπουργείο εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ από τις διασταυρώσεις των πληρωμών και τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και 200 εκατ. - 300 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση για την είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών στα ταμεία και τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Για να εξασφαλισθούν έξτρα έσοδα από τρέχουσες εισφορές και να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων , θα πρέπει – υποστηρίζουν οι ειδικοί –η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα να αυξηθεί το 2014 κατά 310.000 άτομα , στόχος άπιαστος ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις .
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας προβλέπεται ακόμη η επέκταση του εργόσημου και σε άλλες ομάδες περιστασιακά εργαζόμενων αλλά και η δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με 40 χρόνια στα 62.
Ακόμη, αυξάνεται το ποσό της προσωρινής σύνταξης στο 95% της κατά περίπτωση κατώτερης, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το σύστημα, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων της απονομής της οριστικής σύνταξης.
Ο υπουργός Εργασίας πάντως παραδέχτηκε ότι έρχονται μειώσεις στα εφάπαξ του δημοσίου με πληροφορίες να κάνουν λόγο για προσπάθειες που καταβάλλονται οι μειώσεις αυτές να μην ξεπεράσουν το 20%- 25%, τόνισε ωστόσο ότι δεν αναμένονται μειώσεις στα εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα.
Τον Ιούνιο του 2014 αναμένεται να γίνει και η επαναξιολόγηση των επικουρικών συντάξεων. 


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/362961/sti-voyli-ta-metra-poy-tha-kalypsoyn-to-dimosionomiko-keno#ixzz2j3KuyoxM