Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΙΡΑΝ Χίλαρι Κλίντον: "Η υπομονή μας τελειώνει - Το παράθυρο των διαπραγματεύσεων κλείνει"



«Το παράθυρο των διαπραγματεύσεων με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν μπορεί να μείνει άλλο ανοιχτό.» Στη δήλωση αυτή προέβη τη νύχτα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εκφράζοντας την έντονη δυσφορία της για την «πρόκληση» του Ιράν να 
εκσυγχρονίσει τις κύριες πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Το ερώτημα είναι, σημαίνει αυτό στρατιωτική επέμβαση;

«Δεν νομίζω ότι το παράθυρο μπορεί να παραμείνει για πολύ ακόμα ανοιχτό (αλλά) δεν προτίθεμαι να διαθέσω μέρες, εβδομάδες ή μήνες σχετικά με το θέμα», δήλωσε η Κλίντον σε δημοσιογράφους μόλις δύο ημέρες πριν την αποχώρησή της ως υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής. Και η δήλωση της αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται τυχαίο. Προφανώς προετοιμάζει το έδαφος για… κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Ήδη, πριν μιλήσει η Χίλαρι Κλίντον ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει «νέα κλιμάκωση» την ανακοίνωση από το Ιράν για τον εκσυγχρονισμό μιας από τις κύριες πυρηνικές του εγκαταστάσεις, και εκτίμησε ότι αντικατοπτρίζει τη «συνεχιζόμενη παραβίαση» από την Τεχεράνη των διεθνών της υποχρεώσεων. «Έχουμε λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν λέει ότι θέλει να εγκαταστήσει προηγμένες συσκευές φυγοκέντρισης στη μονάδα της Νατάνζ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, προσθέτοντας ότι αν αυτή η ανακοίνωση υλοποιηθεί, θα πρόκειται για μια «νέα προκλητική πράξη» από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Το μήνυμα που εκφράστηκε και από την απερχόμενη υπουργό Εξωτερικών είναι πώς οι Αμερικανοί έχουν γυρίσει την κλεψύδρα ανάποδα και σχεδιάζουν πότε θα εξαπολύσουν επίθεση. Το αν πρώτος στόχος θα είναι η Συρία ή θα στοχεύουν εναντίον του Ιράν με κάποια προειδοποιητικά χτυπήματα, σαν αυτό που έκαναν οι Ισραηλινοί στη Συρία, αποτελεί ζητούμενο.

Πιθανοί βομβαρδισμοί στο Ιράν ωστόσο ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για «σύγκρουση» γιγάντων, αφού Ρωσία και Κίνα έχουν διαμηνύσει πώς δεν θέλουν κάτι τέτοιο. Μετά ας μην ξεχνάμε ότι το Ιράν είναι η μεγαλύτερη δύναμη της περιοχής, μια επιχείρηση εναντίον του μπορεί να «κοστίσει» σε χρόνο και χρήμα, παράγοντες ιδιαιτέρως σημαντικοί για μια κλυδωνιζόμενη οικονομία σαν την αμερικανική, όπου το χρέος αυξάνεται με «διαστημικούς» ρυθμούς. Μια επέμβαση στο Ιράν θα προκαλούσε και άλλες παρενέργειες όπως αύξηση της τιμής του πετρελαίου κοντά ακόμα και στα 200 δολάρια το βαρέλι, καταδικάζοντας το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη να κυκλοφοράει με …ποδήλατο.


Ίσως για το λόγο αυτό ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σπεύδει στο Μόναχο για τη διάσκεψη που αφορά στην Ασφάλεια και αναλαμβάνει το ρόλο του διαπραγματευτή σε πρώτη φάση με τη Μόσχα. Αύριο λοιπόν έχει προγραμματισμένη συνάντηση με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λάχνταρ Μπραχίμι, και τον επικεφαλής του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, Άχμεντ Μόαζ αλ Χάτιμπ. Σήμερα δε θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της Γαλλίας και της Βρετανίας με βασικό θέμα τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράν.